` HEALTH: Krijg meer inzicht in jouw gezondheid met Analyse Me - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Krijg meer inzicht in jouw gezondheid met Analyse Me

Wat kan DNA over je vertellen? Ik dacht altijd dat DNA zegt waar je vandaan komt, wat je afkomst is. Nooit heb ik stilgestaan bij het feit dat DNA je zo veel meer kan vertellen dan dat. Dat je informatie kunt krijgen over je gezondheid, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik mocht mijn DNA laten testen via analyseme.nl. En ik kan je vertellen, ik heb best wel wat aha momenten gehad bij het lezen van de uitslag, ik deel het graag met jullie!

Toen ik weken geleden mijn test binnen kreeg met hierin een groot wattenstaafje en een steriel afgesloten buisje en de uitleg over het afnemen van mijn wangslijmvlies dacht ik wel even “wat nou als ik helemaal niet wil weten hoe het gezondheidstechnisch met mij gaat”. Wat nou als de uitslag tegenvalt en ik toch niet zo gezond blijk als dat ik dacht? Ik noem het struisvogelpolitiek, want natuurlijk is het fijn om te weten hoe het met je gaat, zodat je actie kunt ondernemen. Het fijne van Analyse Me is dat ze niet alleen de uitslagen van de test delen met je, maar ook wat je eventueel aan je levensstijl zou kunnen veranderen om dit te verbeteren. Je krijgt een compleet beeld en dat is iets wat ik wel heel erg fijn vind.

Aan de hand van 5 categorie (gezondheid, voeding, beweging, leuk om te weten en archief) geef ik jullie een klein kijkje in de uitslagen van mijn gezondheid welke voor mij aandachtspunten zijn op dit moment, of aandachtspunten kunnen worden.

GEZONDHEID

Allereerst de goede uitslagen. Ik ben geen drager van het obesitasgen, heb een gemiddeld risico op obesitas en ik ben gemiddeld zongevoelig. Wat wel interessant was om te lezen dat ik drager ben van de risico variant van glutenintolerantie HLA-DQ8. Het kan zijn dat ik helemaal nooit glutenintolerant word maar het is wel iets om rekening mee te houden mocht ik ooit klachten krijgen. “Grappig” is wel dat ik heel vaak onrustige darmen heb. Verder heb ik een verhoogde kans op diabetes type 2 vanwege een genetische variant in het TCF7L2-gen. Ondanks dat ik niet het prototype persoon ben om diabetes te krijgen is ook dit weer iets om in mijn achterhoofd te houden als ik klachten zou gaan krijgen. Mijn vader heeft ook diabetes type 2 en paste ook totaal niet in het plaatje (lees gezonde levensstijl, veel bewegen, niet roken en niet drinken).

 

VOEDING

Geen schokkende uitslagen onder dit kopje. Al mijn vitamines zijn op orde (op 1 na, maar daar kom ik straks op terug), ik ben  niet lactose intolerant, foliumzuur is goed, heb een normale gevoeligheid voor verzadigde vetten, ik reageer normaal op alcohol en mijn koffieconsumptie is gemiddeld. Toch is er 1 vitamine welke niet in orde is. En dat is de vitamine B6. En laat ik nu juist deze week de huisarts willen bellen voor klachten die ik heb, maar welke ik nu kan herleiden naar dit tekort. Al een hele tijd (lees een aantal maanden)heb ik last van trillende handen, ben ik heel erg moe en vergeet ik snel dingen. Wat blijkt, dit lijstje is het lijstje van symptomen van een vitamine B6 tekort. Ik ga dan ook direct beginnen met het aanpassen van mijn dieet om te kijken of dit helpt bij het verminderen van mijn klachten. Blijven de klachten bestaan dan ga ik uiteraard wel naar de dokter. Waar zit B6 precies allemaal in? Vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Dit zijn precies alle dingen die ik dus NIET eet! De aanbevolen hoeveelheid per dag is 1.5 milligram, wat gelijk staat aan 6 sneetjes volkorenbrood (en tja, ook brood eet ik niet). Zoals je ziet, er valt heel veel winst te behalen in mijn voeding als het gaat om dit tekort.

 

BEWEGING

Een aantal grappige uitslagen onder het kopje beweging. Ik heb een gemiddeld herstelvermogen dus dat is helemaal prima. Verder is er uit mijn DNA gekomen dat ik voor 62,5 % een duursporter ben. Oftewel, mijn uithoudingsvermogen is beter dan mijn kracht. Dit is iets wat ik stiekem al wist, maar het is grappig om te zien, dat de uitslag dit dus ook zegt. Wat verder best bijzonder is, al zeg ik het zelf, is dat ik drager ben van het snelheidsgen. Zo zegt Analyseme.nl “Isabelle, je bezit een werkende kopie van het ACTN3-gen, het gen voor snelheid, net zoals de meeste topsprinters”. Toch maar weer wat vaker de hardloopschoenen aantrekken, het is tenslotte iets wat ik ook echt leuk vind om te doen.

 

LEUK OM TE WETEN

Een aantal grappige weetjes over jezelf op een rijtje. Zo blijkt uit mijn DNA dat ik geen bitter kan proeven (dat klopt), produceer ik nat oorsmeer en ruikend zweet (getverderrie, maar het klopt wel!), ben ik niet resistent tegen de meest voorkomende vorm van het norovirus. De kans is 10 x groter dat ik een fijn buikvirus krijg dan voor mensen die wel resistent zijn.

 

ARCHIEF

Hieruit blijkt dat ik een langzame afbraak heb van cafeïne, en dat ik een verhoogde gevoeligheid heb als het gaat om cafeïne en slaap. En ik maar denken dat ik nergens last van had als ik in de avond om 21.00 uur nog een bak koffie dronk. Maar vervolgens wel wakker lag in bed. Daar ga ik dus ook verandering in brengen. Verder ben ik niet gevoelig voor het aannemen van een ongezonde levensstijl en ben ik een warrior en een worrier oftewel “Isabelle, op basis van je DNA ben je geen snelle, maar ook geen langzame afbreker van de neurotransmitter dopamine, waardoor je onder normale omstandigheden gemiddelde concentraties van dopamine in je hersenen hebt. Je kunt zowel te lage als te hoge dopamineconcentraties hebben, met de optimale hoeveelheid voor cognitief functioneren daar ergens tussenin. Mensen met jouw genotype – voor de helft warrior en voor de helft worrier – zijn dan ook mogelijk het beste af.

 

Voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn eigen gezondheid, en voor iedereen die aan de hand van een DNA test aan de slag wilt gaan met zijn eigen gezondheid dan kan ik de test van Analyse Me oprecht aanbevelen. Voor € 179,- leer je jezelf echt kennen. Je krijg meet dan 30 persoonlijke rapporten op het gebied van beweging, voeding en gezondheid, maar krijgt daarnaast ook nog advies op maat op basis van je DNA, gedrag en andere data. Ik vond deze test ontzettend waardevol en kan het jullie zeker aanraden!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment