Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Laat alcohol je hersenen krimpen??!

Dit zei mijn zoon op de basisschool altijd, waarschijnlijk ooit eens gehoord tijdens een voorlichting op school, maar is dat nu ook echt zo? Zelf heb ik me opgegeven voor de ikPas campagne 40 dagen geen alcohol, van Aswoensdag tot Pasen. De vastenperiode. Voor mij niet zo heel moeilijk, want zo heel vaak en veel drink ik niet. Betutteling van de overheid? Ik denk van niet en ik zou ook iedereen aanraden om mee te doen, niet om perse te moeten stoppen met drinken, maar om daarna bewust te gaan drinken, omdat je ervaren hebt wat alcohol met je lichaam doet als je geen alcohol drinkt.

Wat gebeurd er als je alcohol drinkt?

Alcohol komt in via je slokdarm, maag en darmen in het bloed, waardoor het door je hele lichaam wordt gepompt. Ook in je hersenen. Deze raken hierdoor verdoofd. Je verneemt nu dat je alcohol hebt gedronken:

  • Als je een paar glazen drinkt begint het met een merkbare veranderende van stemming, een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van gezichtsvermogen.
  • Als je meer drinkt kunnen de effecten uiteindelijk zo sterk worden dat alle zintuigen verdoofd raken. Iemand is dan totaal in de war.
  • Bij meer dan 20 glazen wordt de kans op black-out/bewusteloosheid heel groot. Iemand weet soms dan niet eens meer hoe hij thuis is gekomen.
  • Uiteindelijk kan het centrale zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentra verlamd raakt en iemand een ademhalingsstilstand kan krijgen.

Maar nu dan de vraag: Krimpen je hersenen echt als je te alcohol drinkt?

Wie meer dan 25 glazen per week drinkt heeft kans op hersenschade: minder goed kunnen onthouden, minder goed nadenken, en zich minder kunnen aanpassen. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel vijftien procent krimpen.

Als iemand jarenlang te veel drinkt kan dit leiden tot onherstelbare hersenschade, het syndroom van Korsakov.  Zeker als er ook sprake is van slecht eten en daardoor een tekort aan vitamines. De behoefte aan deze vitamine B neemt toe bij overmatige drinkers. Minder ernstige hersenbeschadiging kan zich tot ongeveer het veertigste levensjaar herstellen, mits er gestopt wordt met drinken.

Drink jij veel alcohol? En heb je moeite om dit een poosje te laten staan of te minderen?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .