` HEALTH: Laten we niet meer zwijgen over dit bloedserieuze probleem! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Laten we niet meer zwijgen over dit bloedserieuze probleem!

Wanneer je maandelijkse “feestweek” een regelrechte hel is, het bloed langs je bovenbenen loopt als je je niet iedere 2 uur verschoond en je geregeld uit bed moet midden in de nacht omdat je volledig bent doorgelekt, dan is je menstruatie een bloedserieus probleem. Ieder jaar in november is er de voorlichtingscampagne “bloedserieus” die ik alleen maar kan ondersteunen. Want de eerste voorbeelden die ik noemde, zijn MIJN voorbeelden. Voorbeelden die iedere maand weer werkelijkheid worden. Graag vertel ik jullie wat meer over dit vaak lastig te bespreken “kutprobleem”.

Vanaf mijn twaalfde ben ik al ongesteld, en zolang ik mij kan herinneren is mijn menstruatie heftiger dan die van mijn vriendinnen. Mijn menstruaties zijn lang. Vaak beginnen bij mij de klachten al 3 tot 4 dagen voor de daadwerkelijke bloedingen beginnen, en als het dan helemaal los gaat, ben ik er nog een week zoet mee. Al met al, in een cyclus van 26-28 dagen ben ik gemiddeld 11 dagen “ongesteld”. Ben ik er net klaar mee, dan begint het “feest” weer opnieuw.

En natuurlijk bedoel ik ”feest” sarcastisch, want het is een hel. Ik heb vreselijke pijnen in mijn bovenbenen, onderrug en buik. Zo erg dat ik niet normaal kan zitten, lopen of staan. De gynaecoloog die mij onderzocht heeft omdat ik helemaal gek werd van de hele situatie vertelde mij dat je mijn pijnen zou kunnen vergelijken met weeën. Maar het houd niet op bij die heftige pijn. Nee, de bloedingen zijn nog veel erger. Regelrechte oorlog tussen mijn benen. Bloedbad! Het is niet een beetje bloed dat ik verlies maar het gaat, en sorry als dit een beetje to much is om te benoemen, met hele brokken tegelijk.

Het is zo ongemakkelijk, maar ik schaam mezelf er al niet meer voor als ik aan het werk ben en mijn collega zegt mij “Isabelle, je bent doorgelekt”, of als ik bij de winkel mijn bestelling aan het doorgeven ben en een andere klant attendeert mij op mijn rood doorlopen spijkerbroek. Ik voel de bloedingen ontstaan, maar ben dan al te laat om te anticiperen. Ik hoor jullie denken “Dan doe je toch wat meer maandverband in, of een grotere tampon?”.  Maar ik lieg niet als ik al de grootste dikste maandverbanden gebruik en soms daarbij ook nog een tampon gebruik. De term “double dutch” krijgt bij mij een hele andere betekenis.

Het is een onderwerp wat nog steeds niet veel besproken wordt. Een kwart van de vrouwen durft dit niet eens met haar vriendinnen te bespreken. Ik weet dat ik niet de enige ben met deze maandelijkse ellende, want maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 heeft hier last van. Maar ook vrouwen met een jongere leeftijd kampen ermee. Toch denkt 60% van de vrouwen dat hevig menstrueel bloedverlies (HMB) er nu eenmaal bij hoort en 75% van de vrouwen weten niet dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere behandelopties zijn.

Te veel vrouwen lopen door met ernstige menstruatieproblemen omdat ze denken dat hun huisarts hen toch niet serieus zal nemen. 27% van de vrouwen denkt dit en uit onderzoek blijkt dat 35% van de vrouwen eerder hulp had gezocht als ze wisten dat HMB een erkende aandoening is.

Voor mij persoonlijk drukken mijn heftige menstruele klachten een behoorlijk stempel op mijn dagelijkse bezigheden. Ondanks dat ik mij niet schaam ben ik altijd bang voor doorlekken en door de heftige pijnen weet ik soms niet hoe ik de dagen moet doorkomen, ondanks dat er van alles van mij wordt verwacht. Het werk gaat gewoon door, terwijl ik het liefst knock out wordt geslagen en in mijn bed kruip. Ik kan ontzettend balen van mijn lichaam op dit soort dagen en zou soms gewoon willen dat ik nooit meer ongesteld zou zijn. Daarnaast ben, door het vele bloedverlies, extreem moet en zou ik het liefst heel de dag slapen. Ja, je kent wel zeggen dat ik mijn menstruatie haat, terwijl het juist iets is wat heel mooi zou moeten zijn omdat je menstruatie je ook hele andere mooie dingen zou kunnen brengen.

Ik weet dat ik niet de enige ben, maar laten we dit onderwerp ook wat meer durven aan te kaarten. Laten we het uit de taboesfeer halen, en daarom vertel ik dit verhaal. De campagne “bloedserieus” is een initiatief van Hologic. Ook kun je meer informatie terugvinden op de website hevigbloedverlies.nl

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .