Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Mag het een beetje minder, alsjeblieft?

Tijdens het koken gebruik ik zelden zout. Dat heeft een reden, en die is dat ik zout niet proef. Vandaar dat ik het dan ook niet nodig vind om het in mijn gerechten te doen. Zodra ik iemand te eten krijg, gebruik ik het wel, maar zet ik ook altijd nog zout op tafel zodat ze eventueel naar smaak extra kunnen toevoegen. Met regelmaat wordt hier gebruik van gemaakt. Wel gebruik ik tijdens het koken heel veel kruiden waar ik mijn gerechten mee op smaak breng. Het mag allemaal wel wat minder met dat zout, ik vertel je er graag over. lees je mee?

Wisten jullie dat in Nederland meer dan 85% van de mensen meer zout eten dan de aanbevolen hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid is is maar 6 gram per dag. Maar waarom zouden wij eigenlijk minder zout gaan eten? Als je maximaal 6 gram zou eten dan kan dat, naar schatting, bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Ook zal het bij 250 mensen nierfalen voorkomen. Maar hoe kunnen we nou minder zout gaan eten?

Er zijn online verschillende zoutmeters te vinden. Hierin kun je invullen wat je met regelmaat eet en hoe vaak, en daaruit komt een uitslag. Ikzelf kom uit op gemiddeld 3.5 gr per dag. Zout zit tenslotte niet alleen in wat er over je eten doet, maar het zit ook in vlees, vleesvervangers, broodbeleg en ga zo maar door.

Het meeste zout dat wij binnenkrijgen komt NIET uit het zout dat wij zelf gebruiken maar uit de voedingsmiddelen die wij kopen. Je moet dan denken aan smaakmakers zoals bouillon, kant en klaar producten of kruidenmixen. Het is dus goed om dit niet te vaak te gebruiken of alternatieven te kiezen. Om een voorbeeld te geven, ga voor onbewerkt vlees en kruid dit zelf naar smaak. Dat scheelt al een heleboel. Het beste is om keuzes te maken voor verse onbewerkte producten. Hiervan weet je dat er geen tot nauwelijks zout in zit.

Om het makkelijke te maken om het zoutvaatje te laten staan raad ik ook aan om genoeg kruiden in te kopen. Zelf gebruik ik ontzettend veel kruiden in mijn gerechten.  Als ik kook gebruik ik bijvoorbeeld veel kerrie, chili, knoflook, bieslook, peterselie, basilicum en komijn. Je kunt zelfs eigen kruidenmixen maken. Bijvoorbeeld een lekkere Italiaanse mix van kruiden die in pasta gerechten super goed tot zijn recht komen. Mocht je verse kruiden willen gebruiken dan is het aan te raden om deze te vermalen in een vijzel. Doordat je de kruiden “kwetst” komen alle smaken vrij.

Weet jij al hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt, of ben je er niet zo mee bezig? Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .