` HEALTH: Morbide obesitas los je niet op met gezond eten - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Morbide obesitas los je niet op met gezond eten

Het eerste wat iedereen denkt dat dit volkomen onzin in, maar in realiteit is dit de waarheid. Je kunt een persoon met morbide obesitas gezonder laten eten, maar dat haalt het probleem niet weg. Pak de reden achter het eten aan en je kunt eindelijk vooruitgang boeken. Natuurlijk wil het niet zeggen dat gezonder leven en eten niet van belang is, maar vaak is er een reden waarom deze mensen te zwaar zijn geworden. Hieronder zal ik het nader toelichten en ik kan het weten, want ik ben zelf nog zwaarder geweest en had ook morbide obesitas.

Iets met bmi en vetpercentage

Veel mensen richten zich voornamelijk op hun bmi, terwijl je een bmi kunt hebben die wat afwijkt van de norm en toch gewoon gezond bent. Gezond zijn hangt namelijk meer samen met je vetpercentage. Hoe hoger je vetpercentage hoe slechter dit is voor je gezondheid en hoe meer kans je hebt op ernstige gezondheidsproblemen. Ik zelf vind dat we van de norm bmi af moeten, dit zegt zo weinig. Iemand kan heel gespierd zijn en 85 kg wegen met een te hoog bmi en toch een laag vetpercentage hebben. Ik vind het ook gevaarlijk voor jonge meisjes om gewicht met bmi te koppelen. Zo kun je heel slank zijn en toch zwaarder wegen, bijvoorbeeld je bent 20 jaar en hebt maat 38 en toch weeg je 78 kg dan val je al snel boven de bmi, terwijl dit echt persoonsgebonden is. Zo kun je mensen beïnvloeden die een te hoog of te laag bmi hebben, terwijl hun vetpercentage prima binnen de norm past. Houd je daarom vast aan het vetpercentage en niet aan je bmi.

Emotie eten

Veel vrouwen worstelen met emotie eten en dit patroon is heel hardnekkig om te doorbreken. Het is hun zo aangeleerd of ze hebben het zelf zo opgepakt, maar iedere emotie (ongeacht welke) belonen met (slecht) eten is niet goed. Ik heb zelf ook de neiging om dit toe te passen. Probeer afleiding te zoeken als je merkt dat je dit weer toepast en dit patroon doorbreken kost tijd. Binnenkort kunnen jullie dit onderwerp vaker voorbij zien komen, omdat één van onze gastbloggers hierin gespecialiseerd is.

Geen licht meer zien aan het einde van de tunnel

Soms wordt je door omstandigheden (lees ziekte, depressie, eetbuien) te zwaar en lukt het niet om je balans weer terug te vinden naar een normaal gezond gewicht wat bij je past. Ook hier spreek ik uit eigen ervaring en daarbij is het ook lastiger om af te vallen naarmate je ouder wordt. Maar probeer positief te blijven, blijf in beweging en kies eten wat je lekker vindt en wat gezond is en dan moet je gewicht echt gaan zakken en onthoud dat elke kilo er 1 is en uiteindelijk ook kan leiden tot groot gewichtsverlies.

Overgewicht in combinatie met depressie of burnout

Depressie en burnout kunnen ervoor zorgen dat je neerslachtig wordt, meer eetbuien krijgt, weinig wilt bewegen en liefst de hele dag wil huilen. Je leeft als het ware in je eigen wereld en kan hier moeilijk uitkomen. Soms is het zelfs nodig om medicijnen te slikken en die kunnen er tevens voor zorgen dat je veel aankomt in gewicht. Tijdens zo’n periode ben je hier ook helemaal niet mee bezig en wil je gewoon gelukkiger worden, groeien en de toekomst weer zonniger inzien.

Stop met oordelen

Iedereen heeft een eigen verhaal, een eigen rugzak, je weet dus niet wat voor reis die persoon al heeft afgelegd om te komen waar hij/zij nu is. Mensen gooien vaak opmerkingen de lucht in zonder na te denken of uit eigen onzekerheid. Om een voorbeeld te nemen; ik heb eens tijdens het hardlopen moeten aanhoren hoe dik ik wel niet was, terwijl ik juist goed bezig was met het verliezen van gewicht door meer te sporten en gezonder te eten. Maar dit geldt niet alleen voor wat vollere mensen, toen ik slank was kreeg ik ook te horen dat ik putjes in mij benen had, terwijl dit niet zo was, maar ze moesten toch iets roepen. Mensen hebben altijd wel wat te zeuren en of je nu dik, dun, mollig, kort, lang etc bent het is nooit goed. Kijk daarom eerst naar jezelf voordat je commentaar levert op iemand anders of vraag dingen als je iets wilt weten en ga niet gelijk brullen als je iets ziet wat anders is dan anderen. Laten we vieren dat we allemaal verschillend zijn, allemaal uniek en prachtig onszelf zijn. Wees trots op jezelf, je bent het waard!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment