` HEALTH: Heb jij ook een Haat - Liefde verhouding met eten? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Heb jij ook een Haat – Liefde verhouding met eten?

De meeste vrouwen herkennen het wel: de haat en liefde verhouding met eten. Je wilt graag eten omdat je jezelf moet voeden, maar aan de andere kant ben je bang dat je teveel binnen krijgt en als dit gebeurt voel je je enorm schuldig of krijgt zelfs haatgevoelens naar jezelf toe. Ik verbreek de stilte omtrent dit gevoelige onderwerp en vertel jou waarom ik nog steeds een haat-liefde verhouding hebt met eten.

Vanuit huis heb ik meegekregen dat goed en gezond eten belangrijk voor je is. Wij hadden dan ook de luxe om alles vers te halen bij de bakker, slager, poelier etc. en dat proefde een stuk beter dan van de supermarkt. Tevens vonden we samen eten heel belangrijk en werd het met feestdagen echt een feest! Ik heb nooit snel kunnen eten en soms deed ik er dan ook heel lang over om alles op te eten. Maar dat betekende niet dat ik het niet lekker vond.

Tijdens mijn puberteit veranderde alles: ik merkte dat ik sneller greep naar ongezonde dingen en dat ik soms zelf maaltijden oversloeg. Thuis ging het echter wel structureel goed. Dus als ik als opstandige puber tussen de middag mijn eten weggooide en stiekem een koek kocht, dan kreeg ik in de avond wel weer een gezonde maaltijd voorgeschoteld en dat was stiekem wel heel fijn.

Het mezelf bezig houden met eten begon pas echt een rol te spelen toen mijn eerste relatie overging. Daar was ik kapot van en mijn ouders gingen toen net met vakantie. Ik bleef thuis (gewoon omdat dat kon) en heb de eerste week bijna niets gegeten, waarna ik in de tweede week alles kocht wat ik lekker vond en helaas eetbuien ontwikkelde.

Na jaren minimale voeding (lees: weinig calorieën) en veel sporten, ging dit langzaam over in de eetstoornis “boulimia”. Een gevecht was het zeker, een gevecht waarbij ik naast eetbuien ook regelmatig boven de wc hing omdat ik walgde van mezelf en moeilijk kon praten over mijn gevoelens op dat moment. Gelukkig zag ik zelf ook wel in dat er hulp moest komen en daarom heb ik ook om hulp gevraagd, al was dit het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb.

Ik werd opgenomen in een kliniek voor eetstoornissen en kreeg daar de hulp die ik nodig had. Ik sliep thuis, maar was hele dagen daar aanwezig. Het voelde vertrouwd tussen meiden met dezelfde “problemen” als ik. We kregen daar ook maaltijden en vooral het avondeten was een gevecht. Naast dat ik sommige gerechten echt niet lekker vond, was de hoeveelheid ook ver te zoeken. Gelukkig is dit naderhand beter geworden en na een half jaar mocht ik de kliniek verlaten als een “beter” persoon.

Iedereen die te veel met eten bezig is, een eetstoornis heeft of inmiddels heeft overwonnen zal toch zijn of haar hele leven een haat-liefde verhouding met eten houden. Dit zeg ik niet om je te pesten, maar omdat ik uit ervaring weet dat het zo is. Ik heb zelf goede en minder goede dagen: op goede dagen weet ik wat ik ga eten, is het gezond en let ik er goed op dat ik ook de tussendoortjes niet vergeet. Op slechte dagen eet ik soms iets minder goed, iets wat in mijn ogen niet mag (cheatmeal) of veel te weinig op een dag. Gelukkig heb ik in de loop van de jaren veel meer goede dagen dan slechte dagen gehad en nu ik kinderen heb, moet ik ook het goede voorbeeld geven en dan worden de slechte dagen heel beperkt.

Ook in je hoofd stopt het niet als je een haat-liefde verhouding met eten hebt. Soms is het een strijd tussen een goede of slechte dag en kijk ik naar mijn kinderen om te bepalen dat het een goede dag wordt. Ik word er soms ook heel moe van, dan denk ik zo veel aan eten dat ik geen eten meer wilt. Het probleem is dat eten noodzakelijk is en je er daarom telkens mee wordt geconfronteerd. Je moet wel! Drank of sigaretten kun je nog vermijden, maar met voeding is dat onmogelijk.

Gelukkig ben ik zelf heel nuchter en weet ik dat ik goed voor mezelf moet zorgen (natuurlijk kan het altijd beter!), goed moet eten en mijn kinderen het juiste voorbeeld moet geven. Gelukkig gaat dat goed, maar de haat-liefde verhouding met eten zal helaas altijd blijven….

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Comments: 4

 • Avatar
  reply

  Petra

  20 februari 2016

  Dank voor je verhaal. JA, een haat-liefde verhouding met eten. Heel herkenbaar. Zelf al 30 of meer jaren in gevecht en al zoveel therapie gehad. Ik ken een -10 kg en een + 20 kg… Nu een ‘normaal’ gewicht, maar de s trijd in m’n hoofd gaat door. GEregeld word ik er gek van.
  Kon ik het maar stoppen en ‘normaal’ doen. Maar ja, ik word steeds banger dat idd die haat-liefdeverhouding zal blijven. Maar of ik ooit zal kunnen genieten???

 • Avatar
  reply

  Suzan

  21 mei 2016

  Tjonge wat een goed en moedig geschreven stuk! Petje af!

Post a Comment