Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Perfect slapen, hoe doe je dat?

Wist je dat 1 op de 3 volwassenen slecht slaapt? En ook niet tevreden is over zijn kwaliteit van slaap? Daarom is er ook meer aandacht voor slapen tegenwoordig. Goed slapen is het nieuwe gezonde eten. Ook ik slaap te weinig en heb moeite om weer in een goed slaapritme te komen. Daarom ben ik op zoek gegaan wat hierover geschreven wordt. Wil jij meer weten hoe het is om met een slaaprobot het bed te delen? Of heb je nog nooit van de term gut smashing gehoord. Lees dan met mij mee.

Oorzaken slecht slapen

Het is bekend dat ruim 90% van de problemen geconditioneerde slaapproblemen zijn. Ik heb dus hoop. Want geconditioneerd betekent dat we dit ons zelf aangeleerd hebben. Dus is gelukkig weer af te leren.

Maar waarom kunnen we niet slapen?
Wij leven nu in een maatschappij waarin alles ‘instant’ moet zijn. Alles moet snel gaan. Hierdoor staat ons brein altijd ‘aan’. Je krijgt te veel dopamine in je lichaam waardoor je adrenaline hoog is.  Stress hormonen zoals cortisol blijven nog in je lichaam. Het wordt dan lastig om in slaap te vallen.

Gut smashing

Een oplossing voor beter slapen is gut smashing. Merendeel van de belangrijkste hormonen die je nodig hebt om goed te slapen worden in je darmen aangemaakt. Meer dan 80% van de 2 belangrijkste hormonen (serotonine en melatonine)  die je nodig hebt om goed te slapen worden in de dikke darm aangemaakt. In het weefsel van het maagdarmkanaal zitten veel receptoren. Via gut smashing kun je op een makkelijke manier dat weefsel te activeren.

Hoe pas je gut smashing toe?

Gebruik een zachte bal ter grootte van een kindervoetbal. En ga ’s avonds op de grond liggen met je gezicht naar de vloer. Plaats de bal in je buikzone en ga gedurende 10 minuten het weefsel wat daar zit met die bal heel licht masseren. Hiermee worden al die relaxerende receptoren aangeraakt.

Daardoor kun je op een hele simpele manier je parasympathische systeem aanzetten. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt.

De slaaprobot

Er zijn steeds meer technologieën die je helpen bij het slapen. Een daarvan is de slaaprobot. Dit is een soort ergonomisch knuffelkussen die je sneller en langer laat slapen én waardoor je frisser wakker wordt. Wanneer je de robot dicht tegen je aanhoudt, synchroniseert deze automatisch jouw ademhaling met die van de robot en brengt je lichaam in ontspanningsmodus. De robot biedt diverse mogelijkheden waarbij je kunt wegdromen. Denk aan geleide meditatie, cognitieve oefeningen, slaapliedjes en luisterboeken. Dit klinkt voor mij als een ultieme slaappartner.

Powernapje op kantoor

Dit ‘napje’ wordt nog zwaar onderschat in combinatie met het bedrijfsleven. Na een powernap kun je je uren beter concentreren en kun je beter nadenken. Daardoor word je productiever.

Powernap cabine

In Nederland is er nog niet veel ruimte voor een powernap overdag. In Japan mag je power nappen in een café. Daar heb je al zogenaamde slaap cafés. In China is het geaccepteerd als je even gaat slapen om zo weer je productiviteit te op te krikken.

Bij bedrijven zoals Google en Ben & Jerry’s heb je powernap ruimtes in de vorm van slaap cabines. Door de voordelen van ‘nappen’ ben ik zeker voor ‘sleeping on the job’.


Om beter te slapen is er geen quick fix. Maar er is zoveel wat je kunt doen. Denk aan een warme douche, magnesium zink tabletten innemen, yoga nidra of simpelweg het mijden van blauw licht op je tablet, IPhone voordat je gaat slapen. Ik ga zelf goed slapen belangrijk maken en structureel aan de slag met de tips. Slapen is hoe dan ook een aanmerkelijk onderdeel van het leven. Door de waan van de dag heb ik dit zeker verwaarloosd.

Welke tips werken voor jou? Laat het me weten!

Mijn naam is Brigitte Hermelijn wonend in Amsterdam en heb als doel zoveel mensen te inspireren met mijn blogs over health en lifestyle. Momenteel werk ik in de beauty branche. Daarnaast ben ik actief in sport en voeding en ben op spirituele ontdekkingstocht. Het geeft me groot plezier om op deze manier verbonden met jullie te zijn en dat ik mijn ervaringen vanuit mijn perspectief kan delen.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .