` HEALTH: Poop, let’s talk about it! #1 - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Poop, let’s talk about it! #1

Oké, dat klinkt natuurlijk niet heel erg aantrekkelijk, maar als orthomoleculair health coach heb ik inmiddels een fascinatie opgebouwd voor onze darmen, oftewel, ons tweede brein! Lees er alles over in dit artikel.

Het Prikkelbare Darm Syndroom, PDS

Ik krijg mega veel dames in mijn praktijk met darmklachten. Waarvan de meeste zijn ‘gediagnostiseerd’ met PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Wat binnen de orthomoleculaire geneeskunde ook wel gekscherend een verlegenheidsdiagnose wordt genoemd. Wanneer er geen duidelijke ziekte zoals Chron, Coeliakie, Colitis, kanker etc. wordt gevonden, wordt het op PDS gegooid. Een soort verzamelnaam van ongedefinieerde darmklachten. Nog niet zo heel lang geleden werd het vooral ook gezien als iets dat tussen je oren zit en moest je er maar mee leren leven. Wat bij PDS vaak nog het steeds het advies is, leer er maar mee leven.

Maar ondanks dat PDS een heel vervelende aandoening is, die vaak gepaard gaat met veel buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijk (tot braken aan toe), krampen, obstipatie, en diarree, is er toch veel aan te doen of in ieder geval te verbeteren!

Een goede start

De manier waarop je geboren wordt, heeft grote invloed op jouw darmgezondheid voor de rest van jouw leven, heftig wel he? Als je wordt geboren door middel van een keizersnee, dan loop je eigenlijk al 1-0 achter. Je krijgt dan, in tegenstelling tot een vaginale geboorte, niet de darmflora van jouw moeder mee. Maar je bent overgeleverd aan de bacteriën die op de mensen zitten die jou die eerste momenten aanraken. Er zijn inmiddels studies aan de gang, waarbij kinderen die via een keizersnede geboren worden, gelijk via een doekje, dat langs de schaamstreek/anus van de moeder is gehaald, langs de lippen geveegd krijgen. (Echter is dit niet zonder gevaar en zeker niet iets om zomaar zelf uit te proberen).

Zo worden keizersnee bevallingen inmiddels ook in verband gebracht met overgewicht bij kinderen, met als oorzaak dus een minder gevarieerde darmflora.

Het is voor de darmflora van jouw ongeboren kind, dus ook zeer belangrijk dat jij ten tijde van de bevalling niet aan een vaginale schimmelinfectie lijdt. Deze krijgt je kind dan dus ook mee, waardoor de darmflora al gelijk in aanraking met schimmels komt, wat de balans direct al kan verstoren.

Borstvoeding

Borstvoeding helpt bij de opbouw van een gezonde darmflora, waar je de rest van je leven profijt van hebt. In borstvoeding zijn onverteerbare suikers gevonden, waarvan lange tijd niet werd begrepen waartoe deze diende. Nu wordt aangenomen dat deze suikers bedoeld zijn als voeding voor de darmflora van het pasgeboren kind. Heb je geen borstvoeding gehad? 2-0 achter L

Wormvormig aanhangsel

Dat ‘wormvormige aanhangsel’ leek jaren nergens toe te dienen! Hoe bizar dat dit een normaal geaccepteerde aanname was! Ons lijf zit zo mooi in elkaar, alles heeft een functie!

We weten nu dat de blindedarm een reservoir is voor goede darmbacteriën. Als jij net een heftige voedselvergiftiging achter de rug hebt met ernstige diarree, dan laat de blindedarm, ofwel de appendix, goede bacteriën los die de lege darm weer kunnen bevolken, zodat jij zo snel mogelijk weer opknapt!

Ooit een blindedarmontsteking gehad en is hij verwijderd? 3-0 achter!

Als ik de balans voor mezelf opmaak

Bij mij is mijn blindedarm als baby preventief (!) weggehaald (-1 ) tijdens een andere darmoperatie! Mijn darmen zaten half in de knoop toen ik werd geboren. Ik ben wel via de natuurlijke weg geboren! (+1) Maar ik heb nooit borstvoeding gehad (-1).

Min 2 achter, van jongs af aan al last van mijn buik gehad, met periodes dat het heel goed gaat en periodes dat het minder gaat. Maar nu begrijp ik waar het aan ligt!

Heb jij last van PDS? En kan je nu ook beter begrijpen waar dit vandaan komt, of zijn bovenstaande verklaringen niet op jou van toepassing?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .