Ik​ ​ben​ ​altijd​ ​heel​ ​open​ ​geweest​ ​over​ ​het​ ​onderwerp​ ​seks.​ ​Dat​ ​komt​ ​mede​ ​door​ ​mijn opvoeding.​ ​Mijn​ ​ouders​ ​konden​ ​er​ ​makkelijk​ ​over​ ​praten​ ​en​ ​daardoor​ ​was​ ​het​ ​ook​ ​geen taboe​ ​om​ ​dit​ ​onderwerp​ ​aan​ ​te​ ​snijden.​ ​Daarnaast​ ​was​ ​het​ ​ook​ ​niet​ ​vreemd​ ​of​ ​werden​ ​wij​ ​als tieners​ ​niet​ ​giechelig​ ​als​ ​wij​ ​met​ ​onze​ ​ouders​ ​op​ ​de​ ​bank​ ​zaten​ ​en​ ​er​ ​kwam​ ​in​ ​een​ ​film​ ​een vrij​ ​scène​ ​voorbij.​ ​Mijn​ ​ouders​ ​zagen​ ​die​ ​momenten​ ​juist​ ​om​ ​ons​ ​de​ ​vraag​ ​te​ ​stellen​ ​“Is​ ​er toevallig​ ​nog​ ​iets​ ​wat​ ​jullie​ ​willen​ ​weten?”


Omdat​ ​voor​ ​mij​ ​seks​ ​iets​ ​natuurlijks​ ​is​ ​om​ ​over​ ​te​ ​praten​ ​vergeet​ ​ik​ ​wel​ ​eens​ ​dat​ ​dat​ ​voor anderen​ ​niet​ ​zo​ ​is.​ ​Ik​ ​zat​ ​mijn​ ​beste​ ​vriendin​ ​te​ ​vertellen​ ​dat​ ​ik​ ​met​ ​mijn​ ​vader​ ​een​ ​paar weken​ ​daarvoor​ ​een​ ​grappig​ ​gesprek​ ​had.​ ​“Isabelle?”​ ​Ja​ ​pap.​ ​“je​ ​bent​ ​nu​ ​toch​ ​al​ ​ruim​ ​5​ ​jaar alleen”​ ​,​ ​Ja​ ​pap,​ ​waar​ ​wil​ ​je​ ​naartoe?​ ​“Heb​ ​je​ ​dan​ ​ook​ ​al​ ​5​ ​jaar​ ​lang​ ​helemaal​ ​geen​ ​seks?” Nee​ ​pap,​ ​ik​ ​sta​ ​niet​ ​al​ ​5​ ​jaar​ ​droog​ ​.​ ​“O”​ ​“Isabelle…”​ ​Ja​ ​pap….​ ​“Als​ ​ik​ ​ooit​ ​condooms​ ​voor​ ​je moet​ ​halen,​ ​moet​ ​je​ ​het​ ​zeggen​ ​hè”….​ ​Mijn​ ​vader​ ​en​ ​ik​ ​hebben​ ​zo​ ​moeten​ ​lachen​ ​met​ ​zijn tweetjes,​ ​maar​ ​het​ ​zorgde​ ​bij​ ​mijn​ ​vriendin​ ​rode​ ​wangen​ ​en​ ​oortjes.​ ​Ze​ ​was​ ​lichtelijk​ ​in shock​ ​dat​ ​ik​ ​daadwerkelijk​ ​dat​ ​soort​ ​gesprekken​ ​met​ ​hem​ ​had​ ​en​ ​heb.

Het​ ​verbaasde​ ​mij​ ​zo​ ​enorm​ ​dat​ ​een​ ​mede​ ​leeftijdsgenoot,​ ​ik​ ​ben​ ​32,​ ​zich​ ​nog​ ​zo​ ​schaamde voor​ ​dit​ ​onderwerp​ ​en​ ​seksualiteit.​ ​Ik​ ​durfde​ ​haar​ ​rustig​ ​te​ ​zeggen​ ​dat​ ​ik​ ​al​ ​een​ ​tijdje​ ​geen seks​ ​had,​ ​maar​ ​dat​ ​ik​ ​mezelf​ ​ook​ ​prima​ ​kon​ ​helpen.​ ​Wow,​ ​weer​ ​hele​ ​grote​ ​ogen.​ ​Dat​ ​deed zij​ ​nou​ ​nooit.​ ​En​ ​toen​ ​was​ ​het​ ​aan​ ​mij​ ​om​ ​mijn​ ​slok​ ​drinken​ ​bijna​ ​uit​ ​te​ ​proesten​ ​van verbazing.​ ​“nee​ ​hoor,​ ​brrrr,​ ​dat​ ​doe​ ​ik​ ​echt​ ​niet”​ ​zei​ ​ze​ ​nog​ ​gauw.​ ​En​ ​toen​ ​kwam​ ​er​ ​een​ ​heel klein​ ​stemmetje​ ​die​ ​mij​ ​vroeg​ ​“heb​ ​je​ ​dan​ ​ook​ ​speeltjes?”​ ​Waarschijnlijk​ ​dacht​ ​ze​ ​dat​ ​ik​ ​nee zou​ ​zeggen,​ ​maar​ ​toen​ ​het​ ​antwoord​ ​het​ ​tegenovergestelde​ ​was​ ​viel​ ​ze​ ​zo​ ​wat​ ​van​ ​de​ ​bank. Sindsdien​ ​zegt​ ​ze​ ​steeds​ ​“Ik​ ​wil​ ​graag​ ​je​ ​collectie​ ​komen​ ​bekijken​ ​hoor”.

Ik​ ​vind​ ​het​ ​ontzettend​ ​fijn​ ​om​ ​haar​ ​op​ ​de​ ​leeftijd​ ​die​ ​ze​ ​nu​ ​heeft​ ​opener​ ​te​ ​laten​ ​zijn​ ​met​ ​het onderwerp​ ​seks.​ ​Dat​ ​ze​ ​inziet​ ​dat​ ​ze​ ​zich​ ​niet​ ​hoeft​ ​te​ ​schamen​ ​over​ ​haar​ ​eigen​ ​seksualiteit. Het​ ​lijkt​ ​er​ ​soms​ ​op​ ​dat​ ​mannen​ ​zich​ ​alles​ ​mogen​ ​veroorloven​ ​als​ ​het​ ​op​ ​seks​ ​en​ ​sekspraat aankomt,​ ​maar​ ​dat​ ​het​ ​niet​ ​kan​ ​als​ ​wij​ ​vrouwen​ ​dat​ ​doen.​ ​Dat​ ​er​ ​nog​ ​een​ ​taboe​ ​op​ ​heerst. Wij​ ​zijn​ ​niet​ ​minder​ ​vrouw,​ ​of​ ​niet​ ​minder​ ​beminnelijk​ ​als​ ​we​ ​weten​ ​wat​ ​we​ ​willen​ ​en​ ​niet willen,​ ​weten​ ​wat​ ​we​ ​fijn​ ​en​ ​lekker​ ​vinden​ ​en​ ​dat​ ​ook​ ​kunnen​ ​aangeven.​ ​Wij​ ​zijn​ ​niet​ ​minder vrouw​ ​als​ ​wij​ ​af​ ​en​ ​toe​ ​met​ ​onszelf​ ​“spelen”.​ ​En​ ​geloof​ ​me,​ ​ook​ ​je​ ​vrouwelijke​ ​collega​ ​die tegenover​ ​je​ ​zit​ ​op​ ​werk,​ ​of​ ​de​ ​schoolpleinmoeder​ ​doet​ ​het.​ ​Alleen​ ​praten​ ​we​ ​er​ ​niet​ ​over, terwijl​ ​mannen​ ​durven​ ​en​ ​kunnen​ ​zeggen​ ​dat​ ​ze​ ​4​ ​x​ ​per​ ​week​ ​de​ ​hand​ ​aan​ ​zichzelf​ ​slaan.

Daarom​ ​kan​ ​ik​ ​moeders​ ​en​ ​vaders​ ​alleen​ ​maar​ ​aanmoedigen​ ​open​ ​en​ ​vrij​ ​te​ ​zijn​ ​in​ ​de communicatie​ ​met​ ​hun​ ​kinderen.​ ​Ik​ ​denk​ ​namelijk​ ​dat​ ​de​ ​schaamte​ ​voornamelijk​ ​bij​ ​de ouders​ ​ligt​ ​om​ ​dit​ ​onderwerp​ ​aan​ ​te​ ​snijden,​ ​en​ ​dat​ ​kinderen​ ​daardoor​ ​het​ ​onderwerp​ ​mijden en​ ​zelf​ ​maar​ ​op​ ​onderzoek​ ​uitgaan,​ ​terwijl​ ​ik​ ​zeker​ ​weet​ ​dat​ ​het​ ​voor​ ​kinderen​ ​ontzettend​ ​fijn is​ ​te​ ​kunnen​ ​praten​ ​over​ ​hun​ ​ontdekkingstocht​ ​naar​ ​hun​ ​eigen​ ​seksualiteit.

Deel deze post!