` HEALTH: Voor alle mantelzorgers: zo blijft jouw moeder, buurman of oom zelfstandig - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Voor alle mantelzorgers: zo blijft jouw moeder, buurman of oom zelfstandig

Naast jouw toch al drukke planning, zorg je ook 3 keer in de week voor een verse maaltijd voor jouw moeder, dat haar kleding gewassen is en dat ze een gezellig praatje heeft. Hoewel jouw taak als mantelzorger veel tijd kost, doe je dat vast graag. Je wilt natuurlijk dat jouw ouders zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Toch is daar soms meer voor nodig dan hulp bij de boodschappen en het schoonmaken van het huis.

De gezondheidsenquête van het CBS (Centraal bureau voor statistiek) telde in 2019 2 miljoen mantelzorgers in Nederland, 58% hiervan is vrouw. Als mantelzorger neem je een deel van deze verzorging over van iemand die dat zelf niet meer kan. Dat is best zwaar werk maar ook erg waardevol, zowel voor jou als voor de mantelzorgontvanger.

3 Tips voor elke mantelzorger

Je kunt er niet altijd zijn voor jouw vader, moeder, tante of buur. Dan is het wel een fijn idee dat zij zichzelf kunnen redden. We geven jou 3 tips om de zelfstandigheid van jouw mantelzorgontvanger te verhogen.

Tip 1: Een traplift

Een traplift zorgt voor veel veiligheid in huis. De gebruiker kan veilig en zelfstandig naar boven en beneden. Ook wanneer hij of zij niet zoveel energie heeft, last heeft van de knieën of snel duizelig is. De traplift is veilig door de veiligheidsgordel en de automatische stop bij een blokkade. Staat de boodschappentas nog op de trap? De traplift merkt dit op en reageert: een snelle stop. Zo zit de traplift nooit klem. Verder kan de traplift gebruikt worden bij stroomuitval.

Er bestaan trapliften voor alle soorten trappen: rechte trappen, trappen met 1 of meerdere bochten en zelfs voor wentel- en spiltrappen. Een traplift van Otolift.nl  past vrijwel altijd, ook op de trap van jouw moeder. Zo worden alle verdiepingen van elk huis (weer) toegankelijk.

Tip 2: Goed zicht in huis

De oorzaak voor veel valpartijen is slecht zicht. Zeker voor oudere mensen is het belangrijk dat zij goed kunnen zien waar ze lopen. Een bril is dus belangrijk, maar denk ook aan goede verlichting zowel voor binnen- als buitenshuis. Laat de lampen automatisch aan en uit gaan door een bewegingssensor of bedien ze met een app op de telefoon.

Tip 3: Een veilige badkamer

In de badkamer kunnen ouderen snel uitglijden. Uit het bad stappen wordt gevaarlijk door natte tegels een mindere balans. Wandbeugels en inloopdouches zijn ideaal om glijpartijen te voorkomen. Maar ook een verhoogde toiletbril maakt het makkelijker om op te staan van het toilet, er is dan minder kracht nodig. Ook mensen met een lagere spierkracht kunnen zelf op staan.

Zeker voor ouderen is het prettig om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En voor jou als mantelzorger is het een fijn idee te weten dat jouw moeder, vader of buur veilig woont in eigen huis. Sta dus samen eens stil bij welke aanpassingen die zelfstandigheid kunnen verhogen.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .