` HEALTH: Waar is de pauze knop voor die peri meno pauze? + tips van onze Menopauze expert - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Waar is de pauze knop voor die peri meno pauze? + tips van onze Menopauze expert

2 jaar geleden, exact rond deze tijd, zaten mijn dochter en ik tegelijkertijd op het toilet. Ik beneden en zij boven. Ineens gilde ze: mama!!! Mamaaa!! Kom!! Precies op dat moment brak mij letterlijk en figuurlijk het zweet uit! Figuurlijk omdat ik schrok omdat ze zo hard gilde. Wat is er in godsnaam aan de hand?? Letterlijk omdat ik het ineens erg warm kreeg. De warmte steeg van mijn voeten naar boven tot in mijn kruin. Ik begon te zweten in mijn nek. Wat is dit in godsnaam? Ik stond wankelend op en strompelde naar boven om te kijken wat er met mijn dochter aan de hand was. Ik zag haar zitten op de pot, met een stuk wc papier in haar handen. Er zat bloed aan. Mijn hemel! Is het al zover….? Lees gauw verder!

Ik had haar gelukkig op tijd gewaarschuwd dat dit moment kon komen, omdat ikzelf ook rond deze tijd voor het eerst ongesteld was geworden. Dat dit moment echter precies samen zou vallen met mijn eerste opvlieger, had ik mij nooit kunnen bedenken. “ik ben ongesteld geworden mama” zuchtte ze. “Gefeliciteerd lieverd. Ik draag je bij dezen letterlijk mijn eierstokje over. Vanaf nu ben je vruchtbaar en kan je kinderen krijgen”.  Mijn dochter mompelde dat ze het helemaal niks vond, maar ik stelde haar gerust dat ze juist dankbaar moest zijn dat haar lichaam goed werkt. Dat ze nu de KEUZE heeft om later kinderen te krijgen, indien ze dit wenst. Dat veel vrouwen deze kans niet eens hebben.

Samen hebben we haar menstruatie gevierd met chocolade, tijdschriften en een goed gesprek. Mijn eerste opvlieger kon wat mij betreft even opvliegen. Ik was te druk bezig met mijn kleine grote meid. Toen ik naar bed ging later op de avond, werd ik echter weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Uit het niets brak mij ineens weer het zweet uit. Ik had moeite met slapen. Lag te woelen en te malen. Dit is niks voor mij…. Wat gebeurt er allemaal met mij?  Dit is toch geen opvlieger? Ben ik niet te jong? Ik ben nog maar 45? Zei mama niet dat ze 50 was toen ze in de overgang ging? Zit ik nou echt in de overgang? Ik menstrueer toch nog regelmatig!? Wat is er met mij aan de hand??

De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. De woorden overgang en menopauze worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is dat niet helemaal terecht. De overgang is namelijk de hele periode waarin je lichaam zoekt naar een nieuwe hormonale balans. De menopauze zelf duurt echte in feite slechts één dag. Omdat dit de dag van je laatste menstruatie is, is dit moment ook alleen maar achteraf te bepalen.

Maar wat weten we nou eigenlijk over de pre meno pauze? Als ik google kom ik erachter dat er bar weinig onderzoek is gedaan specifiek naar deze fase:

De premenopauze (ook wel perimenopauze genoemd) begint gemiddeld 4 jaar voor het moment van de laatste menstruatie. Soms begint ze zelfs al eerder. In deze eerste fase van de overgang neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, vooral oestrogeen, langzaam af. Dat komt omdat de eierstokken ze steeds minder aanmaken.

Verschijnselen tijdens de premenopauze

Doordat je hormoonspiegels veranderen, kun je te maken krijgen met lichamelijke en emotionele veranderingen:

  • je menstruatiekan veranderen. Soms wordt die heviger, onregelmatiger of juist minder hevig;
  • de conditie van je huid, haaren de doorbloeding in de vagina kan anders worden;
  • mogelijk krijg je in deze fase te maken met nachtzweten;
  • ook overdag kun je te maken krijgen met overmatig zweten in de vorm van opvliegers;
  • verder kun je in deze premenopauze te maken krijgen met stemmingswisselingen. Veel vrouwen voelen zich in deze fase daardoor kwetsbaar en gevoelig.

Bronnen: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/menopauze-en-overgangsverschijnselen/de-premenopauze/item120653

https://www.avogel.nl/overgang/de-overgang/fases.php

Omdat mijn lichaam eigenlijk geen van deze verschijnselen vertoont, maar ik wel merk dat mijn lichaam verandert en dit niet kan plaatsen, poog ik een deel van deze kennislacune op te vullen door er met vrouwen van mijn leeftijd over te praten. Het valt mij echter meteen op dat de meeste vrouwen er heel geheimzinnig over doen. Ik denk dat het te maken heeft dat de meeste vrouwen bang zijn om ouder te worden/ogen. We krijgen meer klachtjes, meer rimpels en boven alles minder eitjes dus voelen we ons minder “vrouwelijk”. Laten we wel wezen: er is ook niks sexy aan om in de overgang te zijn dus heerst er een soort van taboe op. Ik wil dit taboe doorbreken. Ik ken zat vrouwen die niet meer “ vruchtbaar” maar wel ongelooflijk sexy zijn! We moeten er nu eenmaal aan geloven dat ons lichaam verandert ladies en beter doen we dit samen dan alleen?

Tijdens mijn gesprek met enkele vrouwen komt naar voren dat we overeenkomstige maar ook verschillende symptomen hebben. Klaarblijkelijk is er dus geen enkel lichaam hetzelfde en daardoor wellicht moeilijk om er onderzoek naar te doen…? Ik zelf merk dat ik vergeetachtig word. Waar ik normaal een ijzersterk geheugen had, heb ik nu zelfs moeite om de naam van iemand die zich net heeft voorgesteld te onthouden. Super gênant vind ik dit.  Een vriendin beantwoordde mijn vraag of ze ook zo vergeetachtig was de laatste tijd met: “ik zou het echt niet meer weten. Ik herinner mij dit niet ” “Eah…volgens mij heb je mijn vraag dan net beantwoord gek!” Samen lachten we er om.

De opvliegers waren 2 jaar geleden dus begonnen en van korte aard. Heb een tijd lang niets meer gemerkt. Wel krijg ik het soms ineens erg warm en dan zegt mijn man: “ja duh! Je zit net soep te eten!”. Normaal kreeg ik het gewoon warm als ik soep at, maar nu…. ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, het voelt gewoon allemaal anders daar in mijn lichaam! Ook had ik een heel vast slaappatroon. Ik ging altijd rond 23.00 slapen en stond rond 07.00 op. Nu lig ik om 01.00 nog wakker en staar ik naar het plafond. Dit klopt niet…..Wat anderen ook zeggen, ik voel dat mijn lichaam zich aan het “voorbereiden ” is.

Ik maak een afspraak bij mijn gynaecologe. Ze vraagt mij of ik nog regelmatig menstrueer. “Ja” zeg ik. “dan zit je nog niet in de overgang!” antwoordt ze terug. Ik ben van slag door dit antwoord omdat mijn lichaam mij iets anders vertelt en besluit in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige. Mijn moeder. Zij zegt dat het heel normaal is wat er gebeurt. Legt mij uit dat mijn lichaam zich aan het “klaarmaken” is. Voor het “aftakelproces?” vraag ik haar. “Ja” antwoordt ze. “en dit proces gaat heel geleidelijk en duurt jaren!”. Volgens mijn moeder is het heel normaal dat je nog menstrueert, maar zegt ze: “wellicht zijn je bloedingen wat heftiger en onregelmatiger dan normaal”.  Alles wat mijn moeder zegt klopt. Zoals altijd. Dus ik ga doen wat ze mij adviseert. “Eraan geloven. Go with the flow. En soms is het beter om dingen te vergeten!”

Reactie van Judith, onze overgangsexpert:

Wat een herkenbaar verhaal……

Vaak begint de verandering van je hormoonhuishouding heel subtiel in de tweede helft van je dertiger jaren of in jouw begin als veertiger en dat valt samen met het moment dat jij met een huis vol pubers zit.

Niet echt handig, al die gierende hormonen in huis.

Je merkt die daling van vrouwelijke hormonen inderdaad onder andere aan de verandering van je cyclus, nachtelijke escapades, zweetaanvallen en breinblubber. Ook kan het zijn dat je ineens geen zin meer hebt in het zorgen voor je kroost of partner.

Vroeger kregen veel vrouwen op jonge leeftijd kinderen. Op het moment dat kinderen de leeftijd hadden om uit te vliegen, kwam de moeder in de premenopauze. Door de daling van haar hormoonspiegel, verdween ook de zin om nog langer voor de kids te zorgen. De moeder was daardoor in staat “de kleintjes”  uit het nest te stoten, zonder al te veel last te hebben van het “lege nestsyndroom”

Tegenwoordig gaat dat vaak niet op. Op het moment dat wij vrouwen in de overgang geraken, zijn onze kinderen volop aan het puberen. Met als gevolg dat korte lontjes, vermoeidheid, het hoog houden van veel ballen, het er vaak niet gezelliger op maken in onze gezinnetjes.

Sexy is de overgang voor heel veel vrouwen niet en het taboe is nog veel te vaak aanwezig. Geef jij makkelijk toe, dat het je allemaal zwaar valt? Dat je je jeugd aan het verliezen bent? Dat je misschien minder zin hebt in seks en last hebt van een ‘droge’ doos. Toch is de tijd daar om het bespreekbaar te maken. Wij gaan er immers allemaal doorheen. Hoe gaaf zou het zijn om te leren van alle verhalen van onze moeders, die ons reeds zijn voorgegaan. Te genieten van sisterhood, te herkennen en te erkennen. Je gehoord voelen! Dat alleen al heeft een positieve invloed op hoe we ons voelen.

Ook is je moeder inderdaad een goede graadmeter. Vaak zie je bij moeders en dochters een zelfde patroon. Ga vooral met haar in gesprek, hoe heeft zij het ervaren, hoe verliep het hele proces bij haar. En was zij al vroeg in de overgang, ga dan ook in gesprek met je dochters. Bereid ze voor dat het voor hen ook zo zou kunnen zijn.

Er zit inderdaad maar 1 ding op en dat is er gewoon doorheen gaan. Deze periode aangrijpen om goed voor jezelf te zorgen. Qua gezondheid, leefstijl, stress, maar ook te kijken naar overwerkte emoties, waar je uberblij van wordt en wat je allemaal nog zou willen doen.

Kortom deze periode is megaboeiend.

Jij wordt uitgedaagd om jezelf nog beter te leren kennen, voor jezelf te kiezen en nog meer innerlijke rust te ervaren ennnn heb je daar even geen zin in, dan kun je alle klachten die de overgang met zich meebrengt nog altijd in je voordeel gebruiken ☹

Ik ben 46 jaar en naast het fulltime runnen van mijn gezin, run ik samen met mijn man een opleidingsinstituut. Behalve mijzelf continu te blijven ontwikkelen is mijn doel om meisjes en vrouwen te inspireren om sterke succesvolle onafhankelijke individuen te worden. Ik zit in team Never give up and Empower each other! Wanneer je mij even kwijt bent, kun je mij in de sportschool vinden. Naast lekker eten is sporten mijn grootste passie. Mijn blogs gaan over alledaagse dingen die mij bezig houden. But Be warned: mijn teksten kunnen lichtelijk sporen van ironie en sarcasme bevatten.

Post a Comment