` HEALTH: Waarom is zonnebrand belangrijk, ook in de winter? - Boost your Health

Member login

[wlm_loginform]

HEALTH: Waarom is zonnebrand belangrijk, ook in de winter?

In de zomermaanden vliegen de flessen zonnebrand over de toonbank. Dit is dan voornamelijk voor de vakantie of een dagje aan het strand of aan het zwembad. De middagen op het terras, een gezellig etentje in de avonduren of een dagje shoppen worden vaak vergeten als het gaat om zonnebrand smeren. Die ene keer zal vast niet uitmaken, maken mensen zichzelf wijs. Helaas is dat niet het geval. Zelfs in de wintermaanden is het belangrijk om zonnebrand te gebruiken. Of het nu een bewolkte, regenachtige dag is of dat de wegen bedekt zijn met een dik pak sneeuw, ook dan is zonnebrand belangrijk. Benieuwd naar de voordelen van zonnebrand dragen? We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet!

  1. Gezondheid

Dit zal voor niemand een verrassing zijn, maar de zon kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. De zonnestralen die op je huid komen, zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Bijna iedereen is wel eens verbrand in de zon. Sommige smeren zich bewust niet in, verbranden vervolgens en denken ‘Achjoh dat wordt vanzelf wel bruin’. Een uitspraak die gevaarlijker is dan dat het lijkt. Elke keer als je verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je als kind veel verbrandt, kan dit op latere leeftijd de kans op huidkanker zelfs verdubbelen. Denk je nu ‘Oh mijn huid verbrandt nooit, dus dit geldt niet voor mij’, dan heb je het mis! Dat je huid niet verbrandt, wil niet zeggen dat je huid geen schade oploopt. Je huid ‘onthoudt’ elke zonnestraal vanaf je geboorte. Dus lig je lekker op het strand, te genieten van je muziek dankzij een draadloze oplader, denk dan alsjeblieft elke twee uur ‘Het is weer tijd om in te smeren!’. Daar kun je jezelf later veel plezier mee doen!

 

  1. Huidveroudering

Ook dit zal voor niemand een verrassing zijn. Schadelijke zonnestralen zijn de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Denk aan pigmentvlekken, rimpels, witte vlekjes en een doffe en ruwe huid. Door de zon verliezen de vezels en het collageen in je huid volume. Hierdoor gaat je huid slap hangen en krijg je sneller rimpels. Het is ook logisch dat je huid van kleur verandert door de zon, maar dat betekent niet altijd dat je een egaal gebruinde huid krijgt. Je hebt ook kans op pigmentvlekken, sproeten en een onregelmatige huidskleur. Bescherm jij je huid niet goed? Dan gaat je huid dit proberen zelf te doen. Dit heeft als gevolg dat je opperhuid dikker en ruw wordt. Dus heb je een fietstocht op de planning staan, of ga je buiten in de tuin zitten en muziek luisteren met oordopjes of andere telefoon accessoires, smeer je dan goed in!

Maar hoe zit het dan in de winter? Zoals je net hebt gelezen, gaat het de hele tijd over de zon. Vanaf de zon straalt UV-licht. Dit UV-licht bestaat in drie vormen, UVA, UVB en UVC. 

UVC wordt geblokkeerd door de atmosfeer en bereikt de aarde niet. Hier gaan we dan ook niet verder op in.

UVB: Deze bekendste vorm levert de energie die jouw huid nodig heeft om vitamine D aan te maken. Ook kunnen deze stralen de huid verbranden en beschadigen, vooral in de zomermaanden. De stralen tasten het DNA meer aan dan UVA stralen en zijn dan ook hoofdoorzaak van acute schade door de zon, zoals verbranden. Ook kunnen deze stralen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van huidkanker. Een ander belangrijk kenmerk is dat deze stralen fluctueren gedurende de dag. Op het middaguur zijn deze stralen het krachtigst. 

UVA: Deze stralen zijn overdag constant aanwezig, ongeacht welk seizoen het is. De stralen fluctueren dus niet en zijn altijd even sterk. Deze stralen zijn zelfs zo sterk dat ze nagenoeg ongehinderd door lagen wolken en luchtvervuiling heen dringen. En daar blijft het niet bij, de stralen dringen zelfs door glas heen. Dus ook in de auto, achter het raam op kantoor of thuis voor het raam aan de eettafel bereiken deze stralen je huid. De UVA stralen dringen ook dieper door in de huid, waardoor dit type UV-licht ook het collageen aantast en huidveroudering veroorzaakt. Omdat de stralen diep doordringen, spelen ze ook een grote rol bij de schade op de lange termijn. Denk hierbij aan huidkanker. In tegenstelling tot UVB stralen, voel je niks van UVA stralen (zoals verbranden bij UVB-stralen), vandaar dat je vaak niet door hebt dat deze stralen bestaan.

Na het lezen van dit stuk denk je hopelijk, ‘Oke, ik moet me echt vaker insmeren’. En dat is een goede gedachte, maar dat ligt ingewikkelder dan dat het lijkt. De meeste zonnebrandcrèmes die je in de drogist kunt kopen hebben een spf factor die alleen werkt tegen UVB stralen. Wil je de allerbeste bescherming en dus ook tegen UVA beschermd worden? Ga dan opzoek naar breedspectrum zonbescherming. Wanneer je hiernaar op zoek gaat, vind je zonbescherming tegen zowel UVA én UVB. Om het jezelf makkelijk te maken kun je ook op zoek gaan naar dagcrèmes met een breedspectrum zonbescherming. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van Paula’s Choice. Alle zonbescherming die ze aanbieden beschikt over een breedspectrum zonbescherming. 

Veel mensen gaan als bescherming ook onder een parasol zitten met een boek of iPhone 11 Pro hoesje met standaardfunctie om Netflix te kijken. Heel begrijpelijk, maar ben je er wel van bewust dat alle oppervlakten om je heen, zoals, water, zand, beton en gras reflecteren op je huid. Dus ook als je onder een parasol zit, is het belangrijk om je in te smeren. Pas daarnaast ook goed op als het sneeuwt. Sneeuw intensiveert zonlicht en reflecteert ongeveer 80% van de UV-straling. Kortom, reden genoeg om goede zonbescherming aan te schaffen!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment