Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Waarom je wel koolhydraten moet eten!

Het advies van de diëtist: ga koolhydraten niet schrappen!

Koolhydraten blijven negatief in het nieuws komen: ze zijn niet goed voor ons, want we worden er dik, zwak en misselijk van. Weg met die koolhydraten wordt er geroepen! Daarom poppen de koolhydraatarme diëten als paddenstoelen uit de grond. Online diëtist Jonathan Klaassen is hier heel duidelijk in: ga koolhydraten niet schrappen! Hij geeft hier een aantal 4 redenen voor. Lees je mee?

Reden 1: ze houden je scherp

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. In het lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose (bloedsuiker) en daardoor krijgen wij energie. Zonder glucose kunnen onze hersenen en centraal zenuwstelsel niet functioneren. Bij een te lage inname van koolhydraten raak je minder geconcentreerd en sneller vermoeid. Kortom, je functioneert minder goed bij weinig koolhydraten.

Reden 2: goed voor de stoelgang

De vezels geven niet alleen een verzadigd gevoel ook stimuleren ze de darmfunctie en daarmee verbeteren ze de stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken verhogen ze het volume van de ontlasting en houden ze het soepel. Op deze manier dragen ze bij aan de stoelgang. Het is wel belangrijk om hierbij voldoende te blijven drinken.

Reden 3: zorgen voor gewichtsverlies

Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren brood- en graanproducten, fruit, peulvruchten en groente bevatten voedingsvezels. Doordat voedingsvezels weinig calorieën bevatten, maar wel voor volume zorgen kunnen ze helpen bij het verlagen van je vetpercentage. Vezels nemen gemakkelijk water op, waardoor ze opzwellen en daarmee geven ze een verzadigd gevoel. Daarnaast zijn vezelrijkeproducten vaak laag in calorieën doordat ze geen toegevoegde suikers of vetten bevatten. Dit draagt bij aan de totale hoeveelheid calorieën per dag en kan leiden tot een lagere inname.

Reden 4: er kunnen tekorten ontstaan

Bronnen van koolhydraten zijn volkoren graanproducten, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Daarnaast komen koolhydraten ook voor in frisdrank, koek en snoep. De laatstgenoemde zijn alleen arm aan voedingsstoffen. Die heb je dan ook niet nodig. De eerstgenoemde zijn bronnen van koolhydraten die rijk zijn aan allerlei voedingsstoffen. Als je deze groepen zou gaan vermijden is de kans aanwezig dat je veel belangrijke voedingsstoffen mist. Er ontstaan tekorten. Is dit erg? Ja, voedingsstoffen hebben namelijk tal van functies in ons lichaam.

Moet je koolhydraatarm eten?

Eigenlijk weet je het antwoord nu wel, maar ik wil dit toch nog iets meer toelichten vanuit mijn ervaring vanuit mijn online praktijk. Regelmatig komen er namelijk mensen bij mij die net een koolhydraatarm dieet hebben gevolgd. Uiteindelijk houden ze het niet vol omdat het te beperkt is. En hoewel dat vervelend is, vind ik het veel erger om te zien dat ze door koolhydraatarm te eten en hoop voedingsstoffen missen. Brood, pasta, rijst en aardappelen worden geschrapt en wat zie je? Er ontstaan tekorten wanneer je deze koolhydraatrijke producten mist waarmee je gezondheid in het geding komt.
Wil je afvallen dan moet je je porties verkleinen of minder gaan snoepen, daarmee pak je winst. Een zondeboek zoeken in koolhydraten is het échte probleem wegduwen.

PS

Mogelijk heeft een koolhydraatarm dieet een positief effect op de bloedwaarden bij diabetespatiënten. En ook wordt er veel onderzoek gedaan of het nuttig is bij epilepsie en multiple sclerosis (MS). Veel overtuigend bewijs is er mijns inziens nog niet. Zou je dit wel willen proberen – wat ik goed begrijp – schakel dan altijd een diëtist in die je hier goed bij kan helpen.

Jonathan Klaassen is online diëtist en schrijver. Als online diëtist helpt hij dagelijks mensen via zijn online programma’s. Daarnaast schrijft hij artikelen over voeding en voedselhypes die hij online deelt óf je kunt ze lezen in zijn boeken. Wil je alles weten over voeding, volg Jonathan dan op instagram of facebook. Wil je Jonathan als online diëtist? Klik hier voor meer informatie!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .