Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Waarom ontspanning voor afvallen zorgt

Ik houd van sporten: veel sporten, lang sporten en alles wat mij uitdaagt ga ik zeker niet uit de weg! Twee maanden geleden gaf mijn lichaam echter zelf aan dat het genoeg was. Ik was oververmoeid en had het gevoel dat er iets moest gebeuren. Ik heb toen van verschillende mensen het advies gekregen om meer te ontspannen en hoe dat uitpakte? Lees gauw verder…

Op het moment dat ik accepteerde dat ik op het moment even niet kon sporten en meer moest ontspannen om beter voor mezelf te zorgen viel alles op z’n plek. Ik werd rustiger, had meer energie en als klap op de vuurpijl viel ik af (en nog steeds) doordat ik meer ontspan.

Niets is namelijk erger dan wanneer je heel veel stress hebt, ook nog heel veel te gaan sporten. Je komt niet meer aan ontspanning toe en gaat maar door. Zo rende ik mee met de Ladiesrun in Rotterdam en voelde me bij de start al niet heel erg energiek, wat me een beetje beangstigde. Ik had wel goed gegeten, maar halverwege moest ik meer lopen dan rennen. Natuurlijk wilde ik me niet laten kennen en liep ik het laatste stuk flink hard, maar toen ik de finish voorbij was werd ik misselijk, werd het even wazig en kon ik nog net de reling vastpakken. Ik mocht met iemand meelopen en kreeg snel wat drinken, ik had ook veel last van warmte.

Pause.002

Gelukkig ging het snel weer over, maar dit was wel een teken dat ik op dat moment voor meer ontspanning moest kiezen.
Het was niet makkelijk om als sportliefhebber ineens 2 maanden helemaal niets te doen en voor mezelf te kiezen; daarbij veel ontspanning, nieuwe inzichten en vooral meer energie te krijgen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er vaak voor kies om gelijk 4-5 dagen flink te sporten of juist bijna niet, terwijl juist de tussenweg zo belangrijk is. Op die manier val je geleidelijk af en is het ook minder schadelijk voor je lichaam. Als je plotseling flink gaat sporten kun je de nodige blessures oplopen. Gelukkig is dit niet bij mij gebeurd, maar misschien komt dat doordat ik heel goed weet dat je een goede warming-up en cooling down nodig hebt bij het sporten. Zeker als je het fanatiek doet!

Sport jij met regelmaat of is het bij jou juist wisselend?
Het beste is om met regelmaat te sporten en dit gewoon als lifestyle aan te houden. Helaas kan dit door omstandigheden weleens anders lopen, maar dit is zeker weten het beste. De trainingen zelf mogen natuurlijk wel wisselend zijn, dus de ene training pittiger dan de andere – dat is alleen maar goed om meer resultaten te behalen.

Maar je had het toch over ontspanning en afvallen?
Ja, dat klopt. Het is namelijk zo dat als je fanatiek of meerdere dagen traint, je tijdens rustdagen of een periode waar je even niet traint juist afvalt. Dit komt doordat je jouw lichaam even rust & ontspanning geeft, waardoor ook je spieren tot rust komen. Natuurlijk is het dan niet de bedoeling om minder gezond te gaan eten, want dan gaan je resultaten uiteraard verloren.

Denk jij dat je geen rust nodig hebt?
Als je vecht tegen ontspanning & rust, dan vraagt je lichaam om meer suikers om jou wakker te houden. Je slaapt slechter en wordt daardoor ook weer wat zwaarder. Iedereen heeft rust en ontspanning nodig. Jij denkt misschien van niet, omdat je steeds maar door gaat. Pas als dit haaks op elkaar gaat staan, trek je het niet meer en stort je in van vermoeidheid. 

Kies daarom voor jouw lichaam, voel aan wat goed is voor jou! Behoud je continuïteit met sporten en geniet van ontspannen momenten.

Ontspan jij genoeg?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .