` HEALTH: Wat is gezond gewicht? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Wat is gezond gewicht?

HEALTH: Wat is gezond gewicht?

Twee weken geleden moet ik weer op het “matje” komen bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Het is nu ruim 5 jaar geleden dat ik mijn Gastric Bypass heb gekregen, en daarna moet je nog 5 jaar lang jaarlijks op controle komen. Ik heb moeite met deze controles, niet omdat ik het niet goed vind dat ze kijken hoe het met je gaat, maar omdat de focus zoveel wordt gelegd op je gewicht, en het opmeten van je maten. Want wat zegt gewicht nou eigenlijk? En wat is een gezond gewicht? Wanneer bereik je die in jou ogen? Ik laat er graag mijn visie op los.

Toen ik mijn Gastric Bypass (GPB) kreeg was mijn doel een gezond gewicht krijgen en mezelf happy en gelukkig voelen. Ze gaven aan dat men gemiddeld 60% van het overgewicht kwijt raakt, maar dat het streven 75% van het overgewicht is. In mijn geval zou dit 40 kilo zijn. Ik verloor er uiteindelijk 60 en merkte dat hoe meer ik verloor hoe trotser ik op mezelf was. Ook omdat ze bij de kliniek bij de eerste en 2e controle zo ontzettend trots waren. 110% aan overgewicht was ik kwijt, ik was zo slank!! Maar het gekke was, ik zag hoeveel ik was afgevallen, ik zag hoe “slank” ik was, maar op foto’s zag ik ook veel botten en ingevallen wangetjes. Ik leek niet echt meer op mezelf. Was dit dan een gezond gewicht? Ik had op dat moment een bmi van 23.9, dus dat moest wel goed zijn. Nog iets wat ik later echt onzin ben gaan vinden, een bmi, terwijl ze daar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek zo op focussen.

Want wat is een “gezond” gewicht waard als je zelf niet compleet tevreden bent met hoe je eruit ziet. Na 1.5 – 2 jaar gaat je lichaam een gewicht opzoeken waar het blij van wordt. Veel mensen komen dan ook na het laagste gewicht bereikt te hebben wat in kilo’s aan. Zo ook ik. Ik zweefde rond de 78/81 kilo in het 3e jaar na mijn GPB en hoewel ik dat een perfect gewicht vond werd mij op de controle gevraagd of ik een gesprek wilde met de diëtiste omdat ik was aangekomen. Dat maakte mij onzeker, want ik was zo ongelooflijk tevreden. Jaar 4 en jaar 5 waren een opgave. Ik kreeg een burnout, had geregeld depressieve gevoelens en merkte hoe pittige het was dat ik dit niet met gemak kon weg eten zonder daarvoor “gestraft” te worden. In jaar 4 woog ik dan ook ruim 85 kilo en nu op mijn laatste controle nog steeds.

Dit betekend dat ik mijn gewicht al ruim 2 jaar lang onder controle heb. En ondanks het feit dat ik het liefst iets lichter zou willen zijn, vind ik het mooie dat mijn lichaam waarschijnlijk dit gewicht heeft gekozen als een gezond gewicht. Ik kan wel op dieet, ik kan wel dingen laten, met pijn en moeite 5 kilo afvallen en daardoor weer een jojo patroon ontwikkelen, of ik kan accepteren dat het zo goed is.

Ik deelde mijn visie op de laatste controle bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, en ze begrepen mij toen ik ze vertelde dat ik het lastig vond dat ze iedereen afrekenen op gewicht en ook nog met een meetlint klaarstaan om je heupen, taille en dijen op te meten. Ik gaf ze aan dat ze beter naar een totaalplaatje kunnen kijken. Hoe is het gewicht toegenomen? Is het nog steeds in proporties binnen die 75%, komt er niet teveel gewicht bij per jaar, leeft iemand gezond, wordt er voldoende bewogen, hoe voelt iemand zich? Dat totaalplaatje is naar mijn idee vele malen belangrijker dan puur hetgeen er op de weegschaal voorbij komt. Ondanks dit gesprek eindigde we met het feit dat mijn BMI nu op dit moment 27.8 is en dat ik voor het mooi om een gezond gewicht te bereiken 9 kilo moest afvallen. En toen dacht ik “je hebt het gewoon nog steeds niet begrepen”.

Ondanks dat ik vind dat (morbide) obesitas, ongeacht het feit of je gezond bent of niet, nooit gezond is, vind ik wel dat je je niet teveel moet vasthouden aan het “gezonde”BMI gewicht. Ik denk dat mensen veel eerder een goed lichaamsgewicht bereiken dan dat dat ene tabelletje laat zien. Een gezond gewicht is zoveel meer dan alleen dat getalletje op de weegschaal. Vergeet dat niet, en staar jezelf er niet blind op. Het is een totaalplaatje wat je gezond maakt.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Comments: 1

 • Avatar
  reply

  Marleen

  5 februari 2020

  Beste Isabelle,
  Ik ben afgelopen augustus onder het mes gegaan voor een GBP. Mijn diëtist (obesitas kliniek Hengelo) zegt dat voor haar gewicht, omvang of BMI niet belangrijk is. Dit moeten ze noteren voor de verzekering. Deze kan natuurlijk alleen maar resultaat zien aan cijfertjes… 😒
  Dat zal bij jullie ook vast het geval zijn, maar wel heel jammer dat de diëtist hier ook zo aan hangt.
  Succes met alles!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .