` HEALTH: Wat is gezond? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Wat is gezond?

HEALTH: Wat is gezond?

Onlangs zag ik op social media de vraag of mensen die ongezond leven meer zorgkosten moeten betalen en de reacties hieronder waren niet mals. Want wat is eigenlijk gezond? Wat voor de één gezond is vind de ander ongezond en dan nog maar niet te spreken over de tegenstellingen die je tegenkomt als het over gezondheid gaat. Daarnaast kan de ene persoon erfelijk belast zijn en de ander gezond, maar ineens overvallen worden door een vreselijke ziekte. Gezondheid is zo ontzettend breed en er bestaat dan ook niet één formule of wondermiddel voor om dit te behalen. Mijn advies zou zijn om naar je eigen mogelijkheden te kijken en de zorg juist uitgebreider aan te bieden aan mensen die het minder breed hebben en de midden inkomens. Lees verder en ik vertel je er alles over!

Mega veel verschillen, moeten we dit willen?

Waar de één matig beweegt, maar heel gezond eet, heb je de ander die minder gezond eet en weer harder traint. Sommige trainen nooit en doen ineens een marathon. Sommigen leven gezond, maar roken als een ketter of drinken iedere dag wel een glas wijn. En als je één keer per week iets lekkers neemt is het dan beter dan 1 x per maand? Zoveel verschillen, zoveel verschillende lichamen, ondergewicht is net zo gevaarlijk als overgewicht en zet maar eens 10 vrouwen met hetzelfde gewicht op een rij, zoveel verschillen, niemand is hetzelfde en BMI is achterhaald.

Gezondheid kun je niet wegen!

Wat voor de één heel gezond is en goed werkt, is voor de ander een drama. Zo heb ik jaren koolhydraatarm gegeten en viel daar dus helemaal niet mee af. Ik had meer voeding nodig en mijn lichaam wilde heel graag gezonde koolhydraten binnen krijgen. Zo is voor iedereen weer iets anders geschikt en daarom kun je gezondheid niet wegen. Wat voor de één geweldig is, is voor de ander totaal niet de oplossing.

Is gezondheid niet gebaseerd op kleine successen?

Ik geloof dat iedereen zijn gezondheid kan verbeteren of optimaliseren. Maar misschien is té gezond ook wel niet zo goed? Ik denk vooral dat kleine verbeteringen in de levensstijl de moeite waard zijn om je gezondheid te verbeteren. Voor de één zal dit meer bewegen zijn en voor de ander misschien meer groenten eten of minder snoepen. Ook nemen verslavingen steeds meer de overhand. Je kunt aan de slag gaan met een programma om minder te roken of zelfs te stoppen, maar je kunt moeilijk stoppen met eten als je een eetverslaving hebt. Roken, drugs of alcohol kun je achterwege laten (en ja dat is natuurlijk ook niet makkelijk!), maar stoppen met eten gaat wat lastig. Daarom denk ik dat we de hulpverlening meer moeten vestigen op het tegengaan van eetproblemen. Dit richt zich niet specifiek op eetstoornissen, maar ook op eenzijdige voeding, te veel eten, veel voeding niet lusten of slik- of smaakproblemen. Een diëtist of voedingsdeskundige is vaak niet voldoende genoeg, omdat er ook in de mindset verandering moet komen en dit kan het beste eerst behandeld worden. Ieder klein succes wordt een groot doel en daarom kun je zelf proberen (desnoods met hulp) om kleine stapjes te maken naar een gezonder leven.

Maatwerk voor iedereen?

Dat zou een goede mogelijkheid zijn voor vele vrouwen. Iedereen is namelijk anders en iedere vrouw wilt op een ander gebied haar gezondheid verbeteren. Een goede vitaliteitscoach die gericht is op voeding, beweging, mindset en motivatie is de sleutel. Veel zorgverleners kiezen maar één richting, maar om goede resultaten te bereiken heb je veel tools en ervaring nodig om de persoon bij te staan en te helpen naar een gezondere levensstijl.

Kijk eerst naar jezelf en dan naar anderen

Het is belangrijk om te kijken waar jij je gezondheid kunt verbeteren en je dit niet te laten bepalen door anderen. Wat anderen vinden van jou is 1 ding, maar het belangrijkste is wat jij van jezelf vind. Zo is de ene vrouw blij met haar (extra) curves en de ander vind dat het wel iets minder mag. De ene vrouw vind zichzelf prachtig met maat 50 en de andere vrouw wil toch graag wat kilo’s kwijt. Zo lang je happy bent met jezelf, laat anderen je dan niets aanpraten! Het is zo belangrijk als je iets aan je gezondheid wilt doen dat JIJ dit echt wilt en niet doet omdat anderen dit vinden. In de huidige maatschappij wordt iedereen van alles aangepraat en moet je er op Insta uitzien alsof je zo in een magazine kunt, maar laten we met z’n allen wat meer echtheid in de wereld brengen. Niemand is perfect en dat moeten we ook niet willen. Wel is het belangrijk dat je van jezelf houd en jezelf het beste gunt, ook met betrekking van je gezondheid! Jij bent jouw unieke zelf en op de wereld gezet om jezelf te laten zien, van jezelf te houden, jezelf te waarderen en je grenzen aan te geven. Wees jezelf, want er zijn al zoveel anderen en als dit betekend dat jij happy bent, fuck them! Als dit betekend dat je happy bent maar wel kiest voor een gezondere ik, doe het dan voor jezelf en in kleine stapjes. Je kunt het en bent fantastisch!

Wat is gezond voor jou? En wat doe jij om gezond te blijven of gezonder te worden?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment