` HEALTH: Wat is het verschil tussen een snack attack en een eetbui? - Boost your Health

Member login

[wlm_loginform]

HEALTH: Wat is het verschil tussen een snack attack en een eetbui?

Veel vrouwen worstelen met eetproblemen en het woord eetbuien vliegt dan ook vaak rond, maar wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen een snack attack en een eetbui. Als ervaringsdeskundige op het gebied van boulimia kan ik hier over meepraten en weet ik precies waar de verschillen liggen. Zo kun je kijken of jouw eetproblemen echt in de gevaarzone liggen en of je nu wel of geen hulp moet inschakelen voor jezelf of voor een ander. Het ligt namelijk niet zo eenvoudig als je denkt, lees je mee?

Het ligt dichtbij elkaar en is toch volledig anders en daarom wil ik graag het verschil aan jullie laten lezen. Bekijk hieronder alle verschillen:

Snack Attack

Marije heeft enorme trek in allemaal lekkere dingen en kies ervoor om heerlijke dingen in huis te halen en deze heerlijk bij een film op te eten. Zo kiest ze ervoor om chips te halen, toastjes met salade, een heerlijk gebakje en ook wat chocolade en een klein flesje wijn. Ze heeft een fantastische avond, maar merkt toch dat ze ietwat te veel gegeten heeft en gaat laat naar bed om de volgende ochtend uitgerust wakker te worden.

 • Bij een snack attack heb je veel trek, maar voel je niet de drang om dit zo snel mogelijk naar binnen te werken;
 • Bij een snack attack kunnen wel problemen spelen zoals emotie eten of een eetverslaving;
 • Bij een snack attack voel je je vaak niet schuldig achteraf – uitzonderingen daargelaten;
 • Bij een snack attack kies je bewust dingen die je lekker vindt om te nuttigen;
 • Bij een snack attack kunnen je vrienden of vriendinnen aanwezig zijn en kun je met z’n allen genieten van heel veel eten;
 • Een snack attack komt niet vaker voor dan 1 keer per dag, tenzij er andere problemen spelen.
 • Bij uitzondering is het mogelijk dat de snack attack zich vaker voordoet en ineens zonder anderen afspeelt en dan overgaat naar eetbuiten of extreem emotie-eten of een eetverslaving. Zorg er dan voor dat je ( of de persoon waar je je zorgen over maakt) hulp zoekt.

Eetbuien

Kim is boos, teleurgesteld en voelt oude pijn door haar lichaam glijden. Ze rent naar de supermarkt en koopt wat voor handen ligt. Ze is volledig gefocust op de eetbui die gaat komen en komt thuis en weet niet hoe snel ze het allemaal naar binnen moet werken. Met haar jas nog aan wil ze het gevoel dat ze heeft niet meer voelen. Geen pijn meer en de eetbui helpt haar deze te vergeten. Zo hoeft ze niet meer te voelen en ze valt van vermoeidheid even in slaap. Als ze wakker wordt voelt ze zich schuldig over de eetbui die ze heeft gekregen en richt zich op andere dingen. In de avond kijkt ze tv en wordt getriggert door het feit dat ze herkenning voelt tijdens een heftig programma en begint weer onrustig te worden. Na 5 minuten is het haar te veel en rent ze weer naar de supermarkt om vervolgens weer een eetbui te hebben. Ze voelt zich wanhopig en verdrietig en weet niet meer hoe ze dit kan stoppen.

 • Tijdens een eetbui heb je geen controle meer over hoe je deze moet kunnen stoppen;
 • Je kunt op verschillende manieren en momenten getriggert worden om eet eetbui te starten;
 • De meeste vrouwen zijn niet selectief in het eten wat ze gebruiken voor een eetbui, alles wat voor handen is is goed;
 • Het hebben van een eetbui is vaak omdat je de pijn en emoties niet wilt voelen van trauma’s;
 • Achteraf heb je vaak een schuldgevoel en soms lokt dit zelfs opnieuw een eetbui uit;
 • Het hebben van een eetbui is vaak in eigen omgeving en afgezonderd van anderen;
 • Het hebben van eetbuien is vaak gemiddeld meer dan 1 x per dag, maar dit hangt ervan af of je al hulp hebt gekregen op dit gebied, zodat je de eetbuien langzaam kunt gaan erkennen en afbouwen;
 • Het hebben van eetbuien is schadelijk voor je lichaam en erna braken komt ook met regelmaat voor om tevens niet te hoeven aankomen;
 • Mocht je last hebben van eetbuien (of iemand in jouw omgeving) dan is het belangrijk om hierbij hulp te zoeken.
Let goed op de signalen en vraag hulp als je er geen controle meer over hebt.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment