` HEALTH: Wat is Medische Thermografie? + mijn ervaring van 2e bezoek! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Wat is Medische Thermografie? + mijn ervaring van 2e bezoek!

Nog niet zo lang geleden ben ik voor de tweede keer op bezoek geweest bij Thermografie Amsterdam om te kijken hoe het nu gesteld is mijn mijn gezondheid en om een baseline vast te stellen. Hoe ik het ervaren hebt en wat er allemaal bij komt kijken kun je in dit artikel lezen. Hierin vertellen we precies wat thermografie is, waarom het goed is en wat de kosten zijn. Wat maakt het speciaal en waarom iedereen moet investeren in zijn/haar gezondheid. Lees gauw verder!

Wat is Medische Thermografie?

Medische Thermografie is een methode waarbij met een medisch goedgekeurde infraroodcamera foto’s van het lichaam worden gemaakt, zonder aanraking en zonder straling. De infraroodcamera maakt op een geheel veilige en pijnloze manier tot op één honderdste graad nauwkeurig de warmtepatronen van het lichaam in kleur zichtbaar. Uit deze warmtepatronen kunnen artsen fysiologische veranderingen in het lichaam afleiden. Thermografie Amsterdam gebruikt een speciaal voor dit doel ontwikkelde gepatenteerde thermische camera.

Borstthermografie

Het gaat bij borstthermografie om de fysiologische veranderingen die gepaard kunnen gaan met borstpathologie.

De speciaal hiervoor opgeleide artsen (thermologen) van het American College of Clinical Thermography (ACCT) gebruiken speciale software voor het interpreteren van de digitale beelden en hebben jaren ervaring. Deze artsen zetten hun bevindingen in een rapport, dat u ongeveer één week na de afspraak per mail van mij ontvangt. Dit rapport bevat een thermografische interpretatie en een risicoclassificatie, maar geen diagnose. Zie hiervoor ook de veelgestelde vragen.

Borstthermografie kan dit voor vrouwen van alle leeftijden.  Met thermografie is het in principe mogelijk om in een vroegtijdig stadium veranderingen waar te nemen. Uw eigen arts of specialist kan, indien gewenst, aan de hand van deze informatie verdere stappen met u overleggen. Het ACCT is het oudste en snelst groeiende internationale netwerk van thermografen en thermologen. Voor uitgebreide informatie kunt u ook een een kijkje nemen op de website en het blog van ACCT.

Medische Thermografie bij Thermografie Amsterdam is:

 • Niet invasief. Er vindt geen enkel fysiek contact plaats door mens of machine.
 • Veilig. Er komt geen straling aan te pas. Er wordt een ‘warmtefoto’ van uw lichaam gemaakt.
 • Zeer nauwkeurig. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde, medisch goedgekeurde apparatuur.
 • Professioneel. De thermograaf (degene die de thermografische foto’s maakt) heeft gedegen training gevolgd. De thermologen die de opnames interpreteren zijn medische artsen die gecertificeerd zijn door het American College of Clinical Thermology.
 • Geschikt voor vrouwen (en mannen) van elke leeftijd.
 • Empathisch. U staat bij mij als mens voorop.
 • Makkelijk te bereiken. Wij hebben parkeerruimte voor de deur en het openbaar vervoer stopt op de hoek!

Medische thermografie is geen alleenstaande screeningsmethode. Het een aanvullende onderzoeksmethode naast echografie, mammografie en MRI en niet bedoeld als vervanging daarvan.

Waarom Medische Thermografie?

Medische thermografie heeft zich bewezen als een veilige, vroege-risico-marker van borstafwijkingen. Het is daarbij ook een uitstekende methode om het verloop en de behandeling van borstaandoeningen te monitoren. Redenen waarom medische thermografie steeds meer vrouwen aanspreekt zijn:

 • Geen schadelijke straling
 • Grote accuratesse
 • Vroegtijdige opsporing
 • Betrouwbaarheid
 • Geïnterpreteerd door specialisten/artsen
 • Pijnloos – geen druk, geen contact
 • Voor iedereen geschikt
 • Monitoring tijdens/na behandelingen

Medische Thermografie biedt vrouwen van elke leeftijd de mogelijkheid om vroegtijdig de subtiele fysiologische veranderingen op te sporen die gepaard gaan met borstpathologie. medische thermografie is ook geschikt voor vrouwen met kleine borsten, borstimplantaten of met borstamputaties. Risicopatiënten kunnen nauwkeurig in de gaten worden gehouden waardoor eventuele behandelingen eerder uitgevoerd kunnen worden. Medische Thermografie geeft u de mogelijkheid om het heft in eigen hand te nemen: er is geen doorverwijzing nodig voor deze veilige en accurate methode.

Voor wie?

Onderzoek door middel van medische thermografie is geschikt voor:

 • Mannen en vrouwen van elke leeftijd
 • Alle borsten (groot, klein, geamputeerd of met implantaten)
 • Iedereen die waarde hecht aan preventie
 • Wie zich niet onnodig wil blootstellen aan schadelijke straling
 • Wie monitoring tijdens en na een behandeling wenst.

Hoe gaat thermografie in zijn werk?

 • Tijdens een intakegesprek worden je medische geschiedenis en eventuele klachten met je doorgesproken.
 • Na het intakegesprek worden de scans gemaakt. Dit duurt vijf tot tien minuten.
 • In totaal worden er ongeveer 14 scans gemaakt. Je voelt hier niets van en er komt ook geen straling vrij.
 • Na een paar werkdagen ontvang je een eerste rapport van de arts.
 • Mocht het eerste rapport aanleiding geven tot een toelichting of een verder onderzoek, dan word je hier persoonlijk voor benaderd voordat je het rapport ontvangt.

Borstthermografie: Tweede bezoek voor een complete baseline

 • Voor een complete baseline wordt drie maanden na het eerste thermogram een tweede thermogram gemaakt.
 • Na een paar werkdagen ontvang je het tweede rapport van de arts.
 • Ook hier geldt dat wij eerst persoonlijk contact met je opnemen als dat nodig is.

Wat kost thermografie?

Ze hebben een uitgebreide prijslijst met toelichting op de site staan.

Mijn ervaring tijdens het 2e consult

Mijn tweede consult was belangrijk omdat we dan een goede baseline vast kunnen stellen. Een baseline is een nulijn-meting die bestaat uit twee scans die 90 dagen na elkaar gemaakt zijn. Het is een uitgangspunt dat gebruikt kan worden voor verdere vergelijking.

Bij borstthermografie is de baseline een persoonlijk archief met daarin een thermische vingerafdruk van jouw lichaam. Een stabiele baseline betekent dat er geen actieve thermische processen zijn waargenomen die kunnen duiden op weefselveranderingen. De periode van 90 dagen is van belang omdat dat de tijd is die cellen nodig hebben om zich te verdubbelen. Vandaar dat er twee afspraken nodig zijn om een baseline te maken. Het is wel zo dat een stabiele baseline ingekapselde processen, kalkspatjes of zich langzaam ontwikkelende processen niet uitsluit. Iedere verandering in de borst moet verder worden onderzocht.

De borstthermografie was prima, echter was het gedeelte bij mijn schildklier, kaken en mond wat rood aangegeven. Dat kan komen bij mij door een eerdere kaakoperatie, waarbij er 1 plaatje (daarmee zetten ze het goed vast) aan de linkerkant flink was ontstoken en eruit werd gehaald. Sindsdien heb ik steeds terugkerende klachten bij mijn kaak en gebit. Het stukje schildklier laat ik verder onderzoeken.

Birgitte Brouwer

Birgitte is zeer deskundig en haar (borst)thermografie is zeer goed en werkt met de laatste techniek. Ze is een warm persoon en heeft enorm veel kennis op het gebied van gezondheid. Echt een aanrader! ♥

Meer weten? Neem dan gauw een kijkje op de website van Thermografie Amsterdam!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment