Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Wat is nu eigenlijk gezond?

Soms heel soms, nou ja, eigenlijk niet eens heel soms… word ik er zo onwijs moedeloos van. Nu zal je denken, waar van? Nou, ik word moedeloos van alle berichten die je de laatste tijd ziet over morbide obesitas en dat heel veel mensen in Nederland volgens de “statistieken” lijden aan (morbide) obesitas. Ik heb daar een heleboel over te zeggen maar diep in mijn hart wil ik er geen woord meer aan vuil maken. Tegenwoordig worden we allemaal zo in een hokje gestopt en ben je anders als je niet aan de norm voldoet. Maar wat is de norm, en wie bepaald die norm? Ik denk dat je dat vooral voor jezelf moet bepalen en dat als je wat kilootjes kwijt wilt je dat vooral op een verantwoorde en gezonde manier doet. Benieuwd naar wat ik er nog meer over kwijt wil lees dan snel verder.

Zoals jullie weten waren Melinda en ik een aantal weken geleden op detox vakantie in Portugal. En daar heb ik echt een mega aha moment gekregen. Een ontzettende eyeopener, en soms heb je die nodig zodat je op een andere manier naar jezelf kunt gaan kijken. Ik was de afgelopen maanden best weer een beetje aangekomen. Een voor mezelf zou ik heel erg graag 5 kilo willen afvallen. Want volgens de “norm” ben ik te dik en heb ik obesitas. Bij de intake in Portugal werd ik gewogen en gemeten en daar kwam het volgende uit. Om een gezond bmi te krijgen moet ik volgens de norm 68 kilo wegen… 68 kilo!!! Dan is er niets meer van me over. Om je een beeld te geven. Ik heb 73 kilo gewogen en toen vroeg iedereen of ik wellicht ziek was en zag er niet meer gezond uit. Om een nog beter beeld te geven, ik ben 1.76 m lang. Zoals je begrijpt schrok ik wel een beetje van die 68 kilo. Maar toen kwam het. Mijn vetpercentage werd gemeten en wat blijkt, dat percentage was zo laag dat die vrouw mij aankeek en zei “maar dit matcht totaal niet met je gewicht, want volgens die vetpercentage hoor je geen obesitas te hebben”. Oftewel… i am healthy as a horse. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds van die extra 5 kilo af wil en dat op een verantwoorde en gezonde manier wil doen. Wat ik probeer te zeggen is, wat is de norm en wie schrijft dit voor. Ik denk namelijk dat die “obesitas nummers” binnen Nederland nergens op zijn gebaseerd en ze te veel mensen in dat hokje stoppen.

Maar hoe kun je nou het beste gezond afvallen? Veel vrouwen gaan helaas nog steeds voor een snel resultaat en kiezen voor crashdiëten. Helaas is het vaak zo dat het verloren gewicht er niet blijvend af gaat. Het is bijna niet op lange termijn vol te houden. Het is veel effectiever en gezonder om met 0.5 – 1 kilo per week af te vallen. Dit is heel goed haalbaar en daarnaast kun je de kilo’s eraf houden. Je moet je bedenken dat je overgewicht ook niet in een paar weekjes is ontstaan, dus kun je dat ook niet in een aantal weken oplossen. Om af te vallen moet je minder gaan eten. Je calorie inname zal naar beneden moeten. Het is dus extra belangrijk om voldoende juiste ingrediënten tot je te nemen om geen tekorten te krijgen.  Daarnaast is voldoende beweging ook een must. Nu loop ik gemiddeld 1.5 uur per dag met de hond. Je zou zeggen… dat is een lekkere workout. Maar dit is dus niet zo. Mijn lichaam is al gewend aan deze beweging. Om mijn lichaam te triggeren zal ik naast die 1.5 uur wandelen per dag nog een aantal uur in de week een andere sport moeten beoefenen.

Met de juiste voeding kun je het afvallen stimuleren. Wisten jullie bijvoorbeeld dat als je een eiwit tekort hebt, of te weinig eiwitten binnenkrijgt je je afvalprocess kan vertragen, en dat zou ontzettend zonde zijn als dat gebeurt. Nu zijn er zo veel mogelijkheden om extra eiwitten binnen te krijgen. Uiteraard uit “gewone” voeding, maar er is ook nog een mogelijkheid met eiwitrepen. Ook hierin zijn er diverse keuzes, en ook slechte keuzes. Kies voor een reep met minder dan 175 kcal. Een goede reep kan je evenveel brengen als 2 eieren… bizar he!

Graag wil ik jullie meegeven dat statistieken, tabellen en “normen” van mij uit het raam gegooid mogen worden. Er moet meer gekeken worden naar de persoon en niet naar de nummers op de weegschaal of de nummertjes die er uit een machine rollen. Ik vind het labelen van mensen het ergste wat er is. Jij bent dik dus ongezond en jij bent slank dus gezond is ook een hele enge uitspraak. Ik ken hele ultraslanke mensen die heel de dag energy dranken drinken, chocolade en chips eten en leven op kapsalon als lunch en patat als diner. Wil het dan zeggen dat ze gezond zijn omdat ze slank zijn?

Laten we wat meer naar onszelf blijven kijken, en laten we voor onszelf bepalen wat gezond of ongezond is.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .