` HEALTH: Wereld Astma Dag - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Wereld Astma Dag

In Nederland zijn er ruim 640.000 duizend mensen met astma. Dit is een heel behoorlijk aantal. Van deze duizenden mensen zijn er meer vrouwen dan mannen die deze ziekte hebben. Astma kan op alle leeftijden ontstaan en het longfonds verwacht dat het aantal in de komende jaren flink zal stijgen. Vaak zit astma in de familie en wordt het doorgegeven door een of beide ouders. Zowel mijn broer als ik hebben astma. Soms in ruste maar er zijn zeker periodes dat de puffers niet zijn aan te slepen. Vandaag is het wereld astma dag, vandaar dit artikel. Lees je mee?

Wisten jullie dat als 1 of beide ouders een allergie hebben of last hebben van astma dat in een kwart van de gevallen de kinderen dit dan ook krijgt. je hoeft het niet altijd direct te merken, maar kan zich in eerste instantie ook op andere manieren uiten. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld geen astma maar heeft vroeger wel eczeem gehad. Mijn broer had als klein jongetje last van eczeem en kreeg later astma, en ik heb tot mijn twaalfde onder de eczeem gezeten en ben allergisch voor ontzettend veel dingen waaronder voeding, pollen, grassen, bomen en verschillende soorten dieren. Mijn astma is zich pas een aantal jaren geleden gaan ontwikkelen tot iets waar ik medicatie voor moet gebruiken. Toch staan eczeem, allergieën en astma met elkaar in verbinding.

Astma is helaas niet te genezen en is een blijvende longziekte. Wel kan er natuurlijk genoeg gedaan worden om de klachten die er zijn te beperken. Naast de vaste medicatie die je soms dagelijks, en in sommige gevallen periodiek moet gebruiken kan je er ook voor zorgen dat je voldoende beweegt, slim omgaat met je energie en prikkels vermijden die allergieën kunnen oproepen.

Ikzelf gebruik verschillende soorten medicatie. Dagelijks gebruik ik de Flixotide en de Ventolin Diskus (puffers), slik ik anti allergiemiddel Levocetirizine en spray ik een neusspray. Zonder deze medicatie kom ik de dag niet door. Naast het feit dat ik mezelf echt benauwd voel, hoor je dit ook in mijn adem. Het is alsof je je longen wilt volstoppen met lucht maar er halverwege iemand tegen je zegt “en nu stoppen”. Verder heb ik een belabberde energie, en ben dus snel moe. Ook kuch ik extreem veel. Zelf met de medicatie moet ik bij inspanning hoesten en kuchen om aan extra lucht te komen.

Bij mij is de astma een aantal maanden per jaar extreem actief. En dat zijn de maanden waarin ook mijn allergieën feest vieren. Januari, februari, maart, april en mei en de maanden oktober en november. Hoogzomer en in de winter heb ik vrijwel geen last. Het grappige is, toen ik in het buitenland woonde heb ik al die jaren mijn medicatie niet aangeraakt. Ik voelde mezelf super goed. Ook mijn broer (die in Canada woont) heeft in Nederland standaard last en kan ook zeggen “Nederland stinkt; letterlijk!” De lucht is gewoon niet schoon en voor astmapatiënten is dat natuurlijk niet het handigst.

Het hebben van astma is niet het fijnst, en kan zeker voor ongemak zorgen. Gelukkig is er super goed mee te leven en met de juiste behandeling is het zelf mogelijk om klachten vrij of met verminderde klachten heel oud te worden. Ken jij iemand met astma? Of misschien heb je zelf astma? Laat dan een bericht achter in de reactie en deel deze post voor meer aandacht voor het onderwerp!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment