` HEALTH: Wereld Melk Dag - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Wereld Melk Dag

“Melk is goed voor elk”; een slogan die wij natuurlijk allemaal wel kennen. Of wat dacht je van “Melk de witte motor”, ook geen onbekende. Persoonlijk drink ik sinds mijn Gastric Bypass geen melk meer. Niet omdat ik het niet lekker vind, maar omdat mijn maag niet meer heel blij wordt van melk. Om deze reden ben ik overgestapt op amandelmelk. Ik merk om mij heen dat heel veel mensen overgestapt zijn op amandelmelk of havermelk, toch heeft het drinken van gewone melk ook zijn voordelen. Lees je mee?

Het drinken van melk lijkt steeds meer op de achtergrond te raken. De vegan alternatieven zijn volop te verkrijgen en steeds meer in trek. Toch denk ik dat als je bewust biologische melk drink, of melkt koop bij een boer waarvan je weet dat deze goed omgaat met de koeien en ook de kalfjes wat langer bij de moeder laat drinken je niet perse de echte melk links hoeft te laten liggen.

Melk is namelijk toch wel heel goed voor ons, toch? Je hoeft er dan ook geen grote hoeveelheden van te nemen om er toch de voordelen van te krijgen. Maar wat zijn deze voordelen nou precies?

Volgens de schijf van vijf is melk een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Je mag een paar porties melk of andere zuivelproducten met dag. Hierbij gaat het niet om volle producten maar om magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark. Waarom staat melk in de schijf van vijf? Ik vertel het je:

  • Het bevat veel calcium en dit is goed voor je botten. Het helpt bij botvorming en en gaat botbreuken tegen. Vooral als je wat ouder wordt is dit belangrijk.
  • Het levert vitamine B2 en B12. Melk is een manier om snel veel goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze vitamine zijn vooral belangrijk voor de groei van kinderen.
  • Melk zit vol vitamine D, en deze vitamine is lastig uit andere voedingsmiddelen te halen. Het zorgt ervoor dat kalk goed opgenomen kan worden door het gebit en de botten.

Ondanks de voordelen van melk wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar het feit of dit daadwerkelijk zo is. Want de adviezen kunnen bovenstaande wel zeggen, maar er zijn ook zeker aandachtspunten. Zo zit er in volle melk veel verzadigde vetten en word je dus dik van melk. Zelfs magere melk heeft een negatief effect op je gewicht. Daarnaast kan je botontkalking krijgen door koemelk, komt er uit steeds meer onderzoeken dat koemelk slecht is voor de huid vanwege de hormonen die hierin zitten.

Een half glas melk per dag is voor een volwassene echt voldoende. Ga altijd voor magere melk of halfvolle melk maar vermijd volle melk. Hier zitten veel onverzadigde vetten in en dat is gewoonweg niet goed voor je. Als je zou willen afvallen dat is het verstandig om melk helemaal te schrappen en voor een alternatief te kiezen.

Zijn jullie melkdrinkers? Of kiezen jullie ook bewust voor een alternatief? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment