Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Win het gevecht met de weegschaal!

Het is misschien wel een van de meest bekende trends van de afgelopen jaren, het bijhouden van wat je eet door alles af te wegen met een keukenweegschaal en dit eventueel ook noteren in een voedingsdagboek. Er zijn fitness guru’s die erbij zweren, maar ook weer beroemde diëtisten die niet geloven in het tellen van calorieën. Het afgelopen jaar heb ik ook al mijn voeding bijgehouden in een speciaal hiervoor ontworpen app en vertel ik je graag wat voor mij persoonlijk de voor- en nadelen zijn geweest van het strikt bijhouden van je dagelijkse voeding. 

Ten eerste wil ik zeggen dat het bijhouden van voeding bij mij in eerste instantie heel veel positieve effecten gehad. Ik werd me bewuster als nooit tevoren van wat ik allemaal at op een dag, omdat ik me kon bijhouden hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten ieder voedingsmiddel bevat. Ik begon in te zien hoe kleine porties van bepaalde voedingsstoffen toch een groot effect kunnen hebben op je dagelijkse calorie-inname. Door hier mee te experimenteren lukte het mij om in combinatie met sport op een gezonde manier gewicht kwijt te raken. Dit was voor mij een hele positieve bijkomstigheid, omdat het me tot dan toe nooit gelukt was om gewicht kwijt te raken. Ik bleef ervoor altijd op hetzelfde gewicht, omdat ik altijd alles at waar ik maar zin in had.  

Hoewel ik in de vakanties het wegen en noteren veel meer losliet, begon ik er wel steeds meer waarde aan te hechten. Zo werden etentjes buitenhuis of bezoek bij vrienden en familie wel een ding. Ik raakte zodanig gehecht aan het meten wat ik eet, dat ik soms wel eens in paniek schoot. Wat als ik nu te veel eet en weer aankom? Wat als ik niet genoeg proteine inneem vandaag en spierpijn heb morgen? Ik vond het steeds moeilijker om de weegschaal los te laten en besloot een paar dagen in de week in te plannen waarop ik mijn voeding niet bij zou houden.  

Dit gaf me in eerste instantie meer vrijheid, maar het niet hoeven te wegen op die bepaalde dagen, voelde als een mogelijkheid om mezelf op die dagen helemaal te laten gaan. Het voelde daardoor alsof ik al mijn harde werk in de sportschool teniet deed. Ik vond het ook vreemd van mezelf dat ik zo overdreven veel wilde eten op deze dagen. Wat had ik er tenslotte aan als ik zo hard mijn best deed in de sportschool en zo goed op mijn voeding lette, maar vervolgens twee dagen in de week losgeslagen van alles at?  

Doordat ik zo gehecht raakte aan het rekenen met voeding, zo in paniek raakte als ik het niet bij kon houden en overdreven veel at op de dagen dat ik niet hoefde te wegen, besloot ik uiteindelijk de weegschaal helemaal weg te doen. Nu weeg ik sinds anderhalve week niets meer en eet ik puur op gevoel. Ik eet voedsel waarvan ik weet dat het gezond is en goed is voor mijn lichaam, zonder na te denken over de exacte voedingswaarden. Ik laat het los, ik focus me op mijn lichaamsbeweging en eet in porties die mij een voldoende verzadigd gevoel geven. De ‘cheatdag’ bestaat niet meer en doordat ik mezelf niet strikt aan een vast patroon houd heb ik ook niet de neiging om op cheat dagen veels te veel te eten.  

Hoewel voeding heel erg belangrijk is voor resultaat, is het nog belangrijker om te doen waar je je goed bij voelt. Ik heb een jaar lang met plezier alles afgewogen en het voelde geweldig om resultaat te zien. Nu ik na mijn streefgewicht behaald te hebben, merkte dat ik te veel gehecht was geraakt aan de weegschaal, is het ook weer een opluchting om dit los te laten en me te focussen op lichaamsbeweging. Ik zorg dan ook voor voldoende lichaamsbeweging, voldoende groenten en eiwitten in mijn dagelijkse voeding en goede hydratatie van mijn lichaam. Zo hoop ik vanzelf een gezond en lang vol te houden voedingspatroon & sportschema er op na te houden! 

Heb jij ook wel eens zelfstandig of met behulp van een diëtist een voedingsschema bijgehouden? Was het iets voor jou? Tegen wat voor soort problemen ben jij aangelopen? Laat het me weten in de reacties hieronder! 

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .