` HEALTH + WINACTIE: Haal alles uit jezelf met vitamine B12 - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH + WINACTIE: Haal alles uit jezelf met vitamine B12

Druk jij ’s ochtends de wekker vijf keer opnieuw uit voor je eindelijk zuchtend en steunend opstaat? Of spring je bij de eerste piepjes elke dag fris en fruitig je bed uit? Hoe energiek en scherp we ons ’s ochtends en de rest van de dag voelen, hangt niet alleen samen met onze nachtrust. We halen veel van onze energie uit goede voeding met voldoende vitamines en mineralen. Een van de belangrijke ‘energie-vitamines’ is vitamine B12.

We kennen dertien vitamines die je lichaam echt nodig heeft. Dit zijn de vitamines A, C, D, E, K en de B-vitamines thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, biotine, vitamine B6, vitamine B12 en folaat.  Elke vitamine heeft een eigen functie in het lichaam. De B-vitamines vormen hier een uitzondering op. Deze vitamines werken bij uitstek samen. Veel B-vitamines zijn betrokken bij de energiestofwisseling. Vitamine B12 oftewel cobalamine is een van deze vitamines. Cobalamine draagt onder meer bij aan de aanmaak van nieuwe cellen en bevordert de energiestofwisseling.

B12: een bijzondere vitamine

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. Dertien vitamines zijn in water oplosbaar. Ze worden meestal makkelijk uitgescheiden via de urinewegen. Omdat ze niet worden opgeslagen, is dagelijkse inname belangrijk. Veel soorten in water oplosbare vitamines kunnen door bacteriën worden gemaakt. Het lichaam kan B12 niet zelf aanmaken, terwijl cobalamine wel een aantal belangrijke functies heeft. Het is de enige in water oplosbare vitamine die het lichaam kan opslaan – tot wel drie jaar lang. Toch dien je cobalamine aan te vullen via voeding. En daar zit ‘m de crux. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten zoals vlees, melkproducten, eieren en vis. Dat betekent dat vegetariërs en veganisten extra op moeten letten dat ze voldoende cobalamine binnenkrijgen. Vitamine B12 is superbelangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze zijn weer nodig voor het transport van zuurstof in je lichaam. Zonder zuurstof kan je lijf geen koolhydraten en vetten verbranden om de noodzakelijke energie aan te maken. Daarnaast draagt B12 bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Hoe weet je of je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt?

Ben je vaak lusteloos en moe? Of heb je geregeld tintelingen of een doof gevoel in armen of benen? Dan is het zeker de moeite waard om je vitamine B12-peil te laten testen. Er zijn diverse factoren die aan kunnen geven dat je wellicht te weinig cobalamine binnenkrijgt. Je kunt dit bij de huisarts of een andere deskundige laten checken. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei testen te koop, die je zelf door middel van een vingerprik kunt uitvoeren. De gemiddelde prijs hiervan ligt rond de veertig euro. Mocht blijken dat je gebrek aan energie aan een laag vitamine cobalamineniveau is te wijten, dan kun je deze vitamine bijslikken. Er ook B12 zuigtabletten verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt met de natuurlijke co-enzymvorm van B12: methylcobalamine. Deze enzymvorm is gemaakt via microbiële gisting en is direct actief in het lichaam. Je ziet vitamine B12 ook vaak in capsulevorm. Zuigtabletten voor onder de tong zijn het meest effectief. Deze zorgen er namelijk voor dat de mondslijmvliezen direct beginnen met de opname.

Vitamine B12 in het kort

 • Je hebt vitamine B12 nodig voor je energie en de aanmaak van rode bloedcellen
 • Vitamine B12 is goed voor het geheugen, het zenuwstelsel en de gemoedstoestand
 • Het is een in water oplosbare vitamine
 • Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten
 • De vitamine B12 smelttabletten (1000 mcg) van vitaminesperpost.nl zijn direct actief in het lichaam
 • Zuigtabletten worden snel opgenomen

WINACTIE!

De Vitamine B12 1000 mcg van vitaminesperpost.nl kost € 14,95 (120 vegetarische zuigtabletten) en wij mogen maar liefst 10 zakjes weggeven!

Wat moet je hiervoor doen?

 • Laat hieronder weten waarom jij dit nodig hebt of voor wie je het graag wilt winnen;
 • Volg @vitaminesperpost.nl op Instagram.

Wij maken de gelukkige winnaars bekend op vrijdag 7 juni aanstaande via Instagram.

Comments: 7

 • Avatar
  reply

  Jolanda van Dort

  31 mei 2019

  Na mijn gbp en daarna diagnose endometriose.
  Zou dit mijn lichaam een stuk helpen.

  P.s het is vrijdag 7 juni😀

 • Avatar
  reply

  Anita H.

  31 mei 2019

  Ik wist helemaal niet dat B12 alleen in dierlijke producten zit. Daar schrik ik dan toch wel van. Ik ben geen vegetariër, laat staan veganist. Maar ik eet dus weinig dierlijke producten. Gebrek aan energie is een groot probleem voor mij. Dus ja, de kans dat er bij mij een tekort is, is wel redelijk groot.

 • Avatar
  reply

  Marian B

  31 mei 2019

  Mijn geheugen en gemoedstoestand kunnen wel wat hulp gebruiken. Toch maar eens overwegen om vitamine te gaan slikken.

 • Avatar
  reply

  Daniëlle B

  31 mei 2019

  Sinds 2 jaar vegetariër… En ik heb het slikken van vitamine b12 pillen lang uitgesteld.. Tijd om er eens mee te beginnen en te onderzoeken welke pillen fijn zijn. Dussuh, ik test deze graag uit :’)

 • Avatar
  reply

  tamara roos

  31 mei 2019

  Omdat ik vaak moe en lusteloos ben maar toch altijd maar de hele dag er voor moet zorgen dat iedereen overal op tijd komt.
  Kinderen naar school brengen, werken, kinderen van school ophalen, naar de orthodontist, naar voetbaltraining, naar kickboxen, kortom, ik ben altijd in de weer.
  Daarnaast eet ik weinig dierlijke producten. Maak dus hier graag kans op en wellicht is dit een blijvertje voor mij 🙂

 • Avatar
  reply

  Bibi O.

  4 juni 2019

  Ik eet sinds een paar jaar geen vlees meer en ben veel moe, geen idee dat dit 1 van de oorzaken zou zijn. Ik zou deze vitamines graag proberen, fijn als dit de oplossing zou zijn 🙂

 • Avatar
  reply

  Danielle Mulder

  6 juni 2019

  Zou het heel graag willen proberen omdat wij B12 niet of nauwelijks aanmaken in mijn familie. De meesten krijgen spuiten maar ik hen ( nog) tabletten. Dus heel graag.

Post a Comment