` HEALTH: Zweten = Weten - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Zweten = Weten

Wist je dat je overmatig kunt zweten? Of zelfs helemaal niet kunt zweten? Lees er alles over in dit artikel en we hebben ook nog een aantal handige tips voor jou!

Niet zweten bestaat ook!

En dat is heel vervelend, al zullen sommigen mensen dit misschien niet zo ervaren, het is zeer onaangenaam. Deze aandoening heet Anhidrose en hierbij ontbreken de zweetklieren in je lichaam en dit is meestal een gevolg van een ander gezondheidsprobleem. Mensen met lepra, diabetes, dysplasie of het syndroom van Sjogren kunnen hier eerder last van krijgen. Je lichaam wilt namelijk graag vocht verliezen en als dit niet mogelijk is, kun je heel beroerd worden en wordt je lichaam warmer dan het zou moeten zijn. Mensen met Anhidrose moeten ook vaak meer water drinken, zodat ze het vocht kunnen verliezen door regelmatig te plassen.

Overmatig zweten, wat nu?

Je kunt iets overmatig zweten bij stress, koorts, de overgang en andere ongemakken. Maar er bestaat ook de aandoening “Hyperhidrosis”, deze vorm van overmatig zweten is zeer extreem en vaak al vanaf de geboorte bepaald. Bij deze vorm is er ook zonder enige inspanning constant een reactie van het lichaam dat het zweet moet produceren. Dit is zeer vervelend en er zijn verschillende behandelingen die wellicht verlichting zouden kunnen geven. Botox is een zeer voorkomende behandeling en soms wordt hiermee de aandoening aanzienlijk verminderd.

Help! Mijn zweet stinkt…

Als je geurtjes wilt voorkomen is een goede hygiëne heel belangrijk. Gebruik daarom goede deodorant ( de meest natuurlijke is het beste!) en een handdoek tijdens het sporten en ga erna gelijk douchen. Ook het voorkomen van lichaamshaar onder de oksels zal bijdragen aan het feit dat je zweet minder stinkt. In lichaamshaar kunnen tal van bacteriën zich nestelen en kan het zomaar zijn dat je daardoor erger ruikt dan normaal.

Hoe meer je zweet, hoe meer je afvalt?

Helaas gaat dit niet helemaal op, je drinkt na je sport training vaak het vocht er weer aan. Het is wel zo dat zwaardere mensen meer zweten, omdat hun lichaam harder moet werken om hun lichaam af te laten koelen doordat ze meer vetweefsel hebben. Maar je lichaam regelt dat prima tijdens het sporten, dus je hoeft hier niet bewust op te letten.

Conditie vs Zweet

Hoe beter je conditie is hoe langer je erover doet om je hartslag omhoog te krijgen. Hoe hoger je hartslag hoe meer je zweet, dus dit zou weleens kunnen kloppen. Maar het heeft ook met doorbloeding, stress, voeding, en hoe vaak je traint te maken. Het is dus nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Handige tips!

– Verschoon je kleren regelmatig;
– Gebruik natuurlijke deodorant;
– Onthaar jezelf met regelmaat (meer haar is meer bacteriën);
– Zorg met warm of benauwd weer dat je oksels lucht hebben door iets zonder mouwen aan te trekken;
– Probeer stress te vermijden, dit zorgt ervoor dat je meer gaat zweten;
– Verschoon je bed regelmatig ( met warm weer nog meer i.v.m. nog meer zweet/vochtverlies);
– Verminder de inname van zout, hierdoor kun je extra gaan zweten en stinkt je zweet ook meer.

Heb jij nog handige tips? Laat het ons hieronder weten!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment