Member login

Username
Password

» Lost your Password?Healthy Pleasures from Rome!

Als fotograaf leef ik met één been in Nederland en één been in Italië en wel in de prachtige stad Rome.

rome 5

Dit geeft mij een leuk inzicht in de verschillen die er zijn qua eten. Het eten en de tijden waarop er  gegeten wordt in Italië verschillen nogal met Nederlandse gebruiken. Dineren in Rome doe je tussen 20 uur en 22 uur ‘s avonds. Maar het verschil begint al bij het ontbijt. Ontbijten is voor ons Hollanders heel belangrijk, want het is de start van de dag. We proberen dit tegenwoordig dan ook heel gezond te doen. Havermoutpap, cruesli en veel fruit zijn heel normaal. Hier in Italië is het ontbijt ook belangrijk, maar vooral omdat het een sociale factor heeft en goede koffie heel belangrijk is. Je ontbijt daarom in de bar en al staand (zitten kost meer geld of is soms zelfs onmogelijk). Je maakt een praatje met de mensen in de bar. Politiek, voetbal, het weer, het verkeer, ziektes, televisieprogramma’s. Vrijwel alle onderwerpen passeren de revue. Het voelt heel relaxed.  Men eet dan een cornetto en drinkt een goede koffie. Een cornetto is een soort croissant, maar dan met meer suiker. Ze bestaan in vele soorten: allemaal een andere naam, maar de “semplice” (simpele) is het lekkerst. Ik vind ze heerlijk, maar ik heb ze helaas nog niet kunnen vinden in Nederland.

rome 2

Het aanbod gesuikerde ontbijten is echt enorm en in een beetje grote bar is er ook een vitrine vol taartjes en ander zoetigheid aanwezig.
Na het ontbijt ga je aan het werk. Tussendoor zo rond elf uur, half twaalf maak je nog een keer een pitstop bij de bar. Koffie op het werk, zoals wij dat kennen is er niet. Bij deze pitstop eet men soms nog een tussendoortje in de vorm van een cornetto, een broodje of stukje “pizza bianca” (pizza zonder beleg). En dan is het lunchtijd rond 13.30 uur. De variatie voor de lunch is groot: broodjes belegd met mozzarella, prosciutto onder de grill, groenten, salades, een stuk pizza of pasta. Dit alles thuis klaar gemaakt of, zoals vele mensen doen, besteld en opgegeten in de bar.

rome 3

Voor het avond eten een aperitivo, vaak geen alcohol maar een bitterdrankje met een klein snackje erbij.

In de avond eet men hier, als men niet uit eten gaat, een bord pasta, rijst of een pizza. Men drinkt soms één glas wijn of bier thuis. Maar vaak ook helemaal niet. Koken wordt met liefde gedaan, anders is de maaltijd niet goed. Je proeft het als een maaltijd niet met liefde is klaargemaakt, vind de Italiaan (en naar mijn mening hebben ze gelijk). Men gebruikt hier bovendien niet meer dan 5 ingrediënten. Het pallet in de mond van de Italiaan is zeer sensitief. Ze proeven echt wat ze eten! De ingrediënten, het koken en het eten zijn dus een zeer serieuze kwesties. We kennen het wel van vakantie: de briljante pasta’s met bijvoorbeeld alleen olie en knoflook. Vinden we heerlijk, maar zodra we thuis zijn, doen we er zelf toch echt meer ingrediënten bij en maken we weer een Hollandse versie.  

rome 4

Een dessert eet men graag als men uit eten is, maar thuis wordt dit niet vaak gedaan. Dessert is net als het ontbijt zoet, zoet, zoet.

Het eten in Italië is zeker gezond.  

rome 6

Groeten en fruit zijn hier perfect, ze krijgen dan ook veel zon. De wijze van het bereiden van de maaltijden (met liefde, precisie en perfectie) en de tijd die men neemt om te eten en te genieten is beter dan bij ons. Maar er is ook een keerzijde. Het grote aanbod koolhydraten in de vorm van wit brood, (bruin brood kennen ze nauwelijks), witte pasta en dat enorme suikeraanbod maakt dat het aantal diabetespatiënten onder het aantal inwoners hoger ligt dan het aantal in Nederland. In Nederland gebruiken we echter veel en veel meer alcohol per persoon per dag en ook nemen we minder tijd voor het koken & eten, waardoor de kans op obesitas groter is. Mijn conclusie neem een snufje Nederland en een handje vol Italië en je hebt de perfecte ingrediënten voor een dag gezond eten.

Foto’s en artikel: www.esthervanderlecq.nl of facebook
 

Comments: 1

  • reply
    11 mei 2016

    Leuk. Net bij mij over de grens. Veel gelijkenissen. Ik heb dus echt niets met die zoete cornetti. In CH zijn het gewone croissants in de bar voor het ontbijt. Net even iets gezonder……

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .