Member login

Username
Password

» Lost your Password?Healthy Pleasures from Spain

Mijn naam is Naomi Klaasse-Roos, ik ben 40 jaar en sinds 5 jaar getrouwd met Jeroen. We wonen sinds 8 maanden op het Spaanse platteland, hartje Andalusia, met onze labrador en 3 katten. Al sinds 10 jaar komen we met veel plezier en grote regelmaat op vakantie naar dit gebied en hebben al die tijd al de wens gehad om hier te gaan wonen “als we later groot zijn”. Toen na een vakantie in september 2014 de heimwee naar hier niet wilde overgaan, hebben we de knoop doorgehakt; later is nu! 

Omdat ik als tekstschrijver werk en vrijwel alles online kan doen, was het niet nodig nog langer te wachten. In mei 2014 boekten we een iets langer verblijf dan gebruikelijk naar Iznájar, het dorp waar we nu vlakbij wonen, om een huis te zoeken en alle andere benodigdheden en zaken te regelen. Met succes, we huren een heerlijk vrijstaand huis met een grote tuin met daarin in een zwembad en voldoende plek om van het mooie weer te genieten. We krijgen met regelmaat bezoek vanuit Nederland van mensen die ons lief zijn, die met veel plezier een paar nachten gebruik maken van onze gastenkamer. En we burgeren al aardig in en beginnen in de omgeving een sociaal netwerk op te bouwen. Met ander woorden, we hebben het goed, heel goed!

Wat is het grootste verschil op het gebied van gezondheid in Spanje en Nederland?

Ik heb de indruk, maar of dit klopt weet ik niet zeker, dat er in Spanje minder geleden wordt aan “moderne” ziektes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan burn out. Het algemeen stressniveau ligt een stuk lager in een land als Spanje. Hier geldt nog echt, vandaag niet, dan morgen. Ik woon op het platteland van Andalusia en daar hebben een hoop dingen nog niet hun intrede gedaan.Van de hele healthy food-hype is hier geen sprake.

Wat is heel gezond in Spanje, maar zou je zelf nooit eten?

Niet per definitie heel gezond, maar het is hier heel gebruikelijk om ingewanden (zelfs hersenen) van dieren te eten. Ik sla over!

Wat voor “gezonde” voeding mis je uit Nederland?

Het aanbod aan vleesvervangers is in NL reuze en dat mis ik wel. Ik eet bij voorkeur geen rund en varken en dan is het wel fijn als je zo nu en dan iets van de vegetarische slager kunt pakken. Ik eet gemiddeld 3x in de week kip, 3x in de week vis en 1x per week vegan. Een vegetarisch worstje of schnitzel zou voor mij een welkome afwisseling zijn. Ook de powerfoods zoals energierepen en vegan chocolade ed. zijn hier echt niet te krijgen. Oh, en sushi, ik mis sushi!

spain 2

Wat is jouw guilty pleasure op het gebied van voeding in Spanje?

Ik vermijd zoveel mogelijk gefrituurde voeding, maar calamaris met een aioli-dip kan ik niet weerstaan.

Doen de mensen daar veel aan beweging?

Er heerst hier geen cultuur van naar de sportschool gaan, in de grote steden iets meer dan op het platteland. Men krijgt hier zijn of haar beweging door te voet naar de bakker te gaan. Bijna alle dorpen hier zijn tegen een berg opgebouwd. Een wandeling van een kilometer kan al een workout op zich zijn.

Wat is nu helemaal hot op het gebied van vrouwelijke schoonheid in Spanje?

Men is hier voornamelijk bezig met het jong houden van de huid. En dan voornamelijk het gelaat. Er zijn legio middeltjes en cremes die hieraan bijdragen. Je komt hier echter zelden iemand tegen die aan plastische chirurgie of botox heeft gedaan. Dat blijft voorbehouden aan de expats die aan de kust wonen.

Is het duur om daar in de sportschool te sporten of sporten ze meer buiten?

Ik moet de eerste sportschool nog tegenkomen hier. Er wordt wel wat gegymd door de dames in het dorp, maar dat is gesubsidieerd door de gemeente en speelt zich af in een gebouw dat wij in Nederland een sociëteit zouden noemen. Ikzelf doe aan yoga, € 5,- per les, dus daar zal ik niet failliet aan gaan. In de grote steden wordt veel gejogd en gefietst op mountainbikes. Maar dat is meer om te flaneren dan om fit te worden, heb ik de indruk.

Zijn mannen ook veel bezig met gezondheid en uiterlijk in Spanje?

Jonge mannen zijn wel bezig met uiterlijk, maar de oudere generatie zeker niet. Er wordt hier hard gewerkt, op het land en daardoor blijven de mannen fit. Jonge mannen besteden meer aandacht aan kleding dan de generatie voor hen.

spain

Hoe zit jouw voedingspatroon voor een dag eruit in Spanje?

Ik begin met crackers met wat jam of yoghurt met muesli. De lunch bestaat uit een broodje belegd met magere vleeswaren en wat groente (komkommer, tomaat, avocado en dergelijke). Als snack eet ik noten, fruit, dadels, olijven, magere chips met een dip van guacamole of humus. Diner bestaat uit kip, vis met rijst, pasta of aardappel en groentes. Of volledig vegan. Ik maak dagelijks een smoothie van verschillende soorten fruit met gember en munt. Verder uiteraard koffie (2), thee (2), water, sappen en een wijntje. De meeste soorten fruit zijn hier het hele jaar door verkrijgbaar, de aardbeien zijn rood, zoet en zeer betaalbaar. De navelsinaasappelen zijn groot, groter, grootst.

Comments: 2

 • reply
  11 mei 2016

  Leuk. Dit is de eerste uit de serie van gastbloggers? Ik kijk uit naar de volgende verhalen. Groetjes uit Ticino.

  • Melinda van Rossen
   reply
   13 mei 2016

   Hoi Laurien, dat klopt inderdaad. Vandaag staat er weer een nieuw verhaal online 🙂 Fijn weekend! Groetjes, Melinda

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .