Waar kinderen zijn, wordt eigenlijk altijd gespeeld. En dat buitenspelen gezond is voor kinderen is dan ook niet geheel nieuw. De kracht van buitenspelen op de sociale, emotionele en motorische ontwikkeling is namelijk gigantisch. De omgeving waarin kinderen spelen is hierin dan ook ontzettend belangrijk. Worden ze uitgedaagd om te ervaren, creëren of dingen doen die misschien een beetje spannend zijn, dan zullen deze ontwikkelingen geprikkeld worden. In dit artikel leggen we het belang van buitenspelen voor de gezondheid van kinderen nog wat uitgebreider toe.

Relatie tussen bewegen en gezondheid

Buitenspelen is voor kinderen een ontzettend belangrijke vorm van lichamelijke activiteit. Zowel mentaal als fysiek is bewegen voor een kind een basisbehoefte. Sterker worden, sociaal contact hebben en nieuwe dingen leren zijn een paar voorbeelden hiervan. Kinderen die meer bewegen hebben minder kans op overgewicht en afzondering. De kinderen die genoeg buiten spelen en dus lichamelijke activiteit hebben, hebben onder andere meer zelfvertrouwen, concentratie, geheugen, motorische vaardigheden fantasie, dromen en een vrolijke gemoedstoestand waardoor ze ook beter sociaal ontwikkelen.

De invloed van de omgeving op buitenspelen

De omgeving waarin een kind speelt is ontzettend belangrijk, dit vormt immers het spel en de ontwikkeling van de kinderen. Als er uitdagend buitenspeelgoed voor de kinderen is tijdens het buitenspelen dan is dat de manier om te ontdekken en experimenteren of misschien wel grenzen te verleggen. Op deze manier worden kinderen geprikkeld om hun eigen behoeftes en vragen te leren kennen. Tot slot krijgen kinderen de mogelijkheid om in aanraking te komen met de natuur. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich uiteindelijk beter kunnen concentreren en minder last hebben van psychische problemen.

Het is dus ontzettend belangrijk voor kinderen dat ze genoeg buiten spelen om zowel mentaal als fysiek op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen en de omgeving speelt daar een grote rol in. Passende spelletjes, buitenspeelgoed en meer is de basis hiervoor.

Deel deze post!