Member login

Username
Password

» Lost your Password?LIFESTYLE: De beste documentaires

Met de nieuwe Netflix Original documentaireserie Rotten zien wij als consument de andere -iets minder smakelijke- kant van de levensmiddelensector. Zo brengen ze onder andere de honingoorlog in beeld en vertellen ze over de dumpingtax die op knoflook wordt geheven. Ook al wil je het misschien liever niet zien of weten, dit soort docu’s maken ons wel bewuster van hoe het geld het wint van onze gezondheid. Heb je na deze serie nog niet genoeg gezien? Hieronder nog een aantal programma’s waarin het pijnlijk duidelijk wordt hoe er werkelijk met ons eten wordt omgegaan;

What the health
Een documentaire van de veganistische Kip Andersen, die we ook kennen van de documentaire Cowspiracy (2014). Deze documentaire is een aanklacht tegen de Amerikaanse gezondheidsindustrie, waarin de makers claimen dat deze industrie de burgers bewust ziek maakt door ze teveel vlees te laten eten. Of dat ook echt de waarheid is? Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Het is ook eerder een propagandafilm voor het veganisme dan dat je het een documentaire kan noemen. Maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe je in je eigen waarheid kan gaan geloven. En dat je dus altijd kritisch moet blijven en niet zo maar alles gelooft.

Super Size Me
Het is al een oudje, maar dat maakt hem niet minder goed. In Super Size Me (2004) gaat producent Morgan Spurlock op een heel speciaal dieet. Hij eet en drinkt dertig dagen lang alleen producten van de Mac Donalds en wanneer het hem werd aangeboden, koos hij voor het supersize menu. Daarnaast zet hij maximaal 5000 stappen per dag, wat ongeveer het gemiddelde is voor de Amerikaanse burger. Het experiment was niet alleen een aanklacht tegen de fastfood industrie, maar ook om te laten zien wat fastfood met je lichaam doet.

Keuringsdienst van waarde De Nederlandse variant van Rotten is natuurlijk Keuringsdienst van waarde. Iedere aflevering staat er een voedingsmiddel centraal en onderzoekt de Keuringsdienst de echtheid van het product. Wat is kwark eigenlijk precies? En is de kaas op onze diepvriespizza’s wel echt kaas? De Keuringsdienst van waarde geeft ons het antwoord.

Deze en ook andere voedingsdocumentaires kunnen heel handige bronnen van informatie zijn. Maar uiteindelijk heeft, net als de voedingsindustrie, ook de media-industrie een commercieel belang. Daarom is het altijd goed om alert te blijven. Hoe groot is de kans dat een voorvechter van het veganisme objectief is over vlees? Nagenoeg nihil! En hoe groot is de kans dat een Amerikaanse documentairemaker objectief is over de export van China? Misschien nog wel kleiner. Dus probeer je altijd te verdiepen in het onderwerp en blijf kritische vragen stellen voordat je een conclusie trekt.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .