Member login

Username
Password

» Lost your Password?LIFESTYLE: Help! Ik moet een hoortoestel; 3 stijl tips

Laten we eerlijk zijn, het is helemaal niet leuk om na te denken over gehoorapparaten en je misschien wel slechter wordende gehoor. Maar wisten jullie dat 1 op de 4 jongeren tussen de 12 jaar en 25 jaar slecht scoren op de hoortest?! Vind ik best behoorlijk shocking. Ook ik heb een slecht gehoor. Dat merk ik niet alleen zelf, maar ook na verschillende online gehoor testen die echt wel heel erg goed zijn komt er uit dat ik naar een audicien zou moeten om mijn oren grondiger te laten testen en eventueel een hoortoestel te moeten aanschaffen.

Zelf kom ik uit het discotheken tijdperk. 2 Avonden per week stappen met vriendinnen. Zo dicht mogelijk bij de boxen en DJ staan en thuiskomen met vreselijke hoge schelle piepen in mijn oren die uren aanhielden. Maar nadenken over bescherming was er helemaal niet bij. De volgende dag gingen we gewoon weer. De discotheken ruilden zich in voor festivals waar het geluid er niet beter op werd. Dat alles gecombineerd met veel oorontstekingen als kind en in beide trommelvliezen verschillende gaatjes heeft ervoor gezorgd dat ik in rumoerige ruimtes mensen niet kan verstaan. Dat ik geen telefoongesprek kan voeren als er in de ruimte andere gesprekken zijn en dat ik veel te vaak moet vragen “wat zei je nou?” of “kan je dat nog een keer herhalen?”. Het is geheel niet leuk om te beseffen dat een hulpmiddel bij het horen geen overbodige luxe zou zijn. Alleen de stap ernaartoe vind ik zo moeilijk. Het feit blijft dat er steeds meer “jongeren” zijn met een slecht gehoor. Maar het feit is ook dat de hoortoestellen kleiner en kleiner worden waardoor je ze amper meer ziet, en dat is toch wel een pluspunt.

Soms weet je ook niet zo goed waar je moet beginnen. Moet je voor je gehoord naar de huisarts of direct naar een audicien? Ik zou het laatste doen. En het fijne is, dat je tegenwoordig ook een audicien hebt die bij je thuis komt. Thuis worden de gehoortesten gedaan door een audicien, en met de uitslag en jouw wensen gaat hij/zij aan de slag met het daadwerkelijke voorstel en het aanmeten van een hoortoestel. Hoe fijn is dat!

Nu zijn er ontzettend veel soorten hoortoestellen, dus waar moet je beginnen. Graag geef ik je 3 tips die handig kunnen zijn bij het maken van de juiste keuze.

  1. Mocht je last hebben van ruis en of tinnitus (wat vaak komt door overmatig blootgesteld zijn aan hard geluid)  dan zijn er speciale toestellen die ervoor kunnen zorgen dat er met een alternatief geluid de aandacht van de oorsuizen wordt afgehaald. Zo vallen deze suizen minder op en zal het je wellicht minder storen.
  2. Dan is er de mogelijkheid voor de volledig onzichtbare hoortoestellen, en ik denk dat de jongere generatie daar de voorkeur voor heeft. Deze toestellen zijn zo klein dat ze volledig in het kanaal worden geplaatst. De toestellen zijn ook zo klein dat dat er geen programmaschakelaar en/of volume regelaar op het toestel zelf zit. Hier zijn tegenwoordig gewoon super handige apps voor die je met de smartphone kunt gebruiken.  Wat een techniek!
  3. Ikzelf zou gaan voor een hoortoestel met rumoer onderdrukking. Ik merk namelijk persoonlijk dat daar mijn “zwakte” ligt en ik in een rumoerige ruimte vaak de helft niet meekrijg wat er gebeurt. Het grappige is dat balie klanten het soms opvalt dat ik enorm op ze focus als ze praten en de ruimte is druk en collega’s zijn ook nog aan het tetteren. Dan krijg ik wel eens de vraag “ben je slechthorend?” of “versta je mij zo goed?”. Het zou fijn zijn als dan het rumoer wordt gedempt waardoor ik rustiger een gesprek met iemand zou kunnen voeren.

Wel vind ik het belangrijk om te zeggen dat voorkomen uiteraard nog veel beter is. Is het kwaad geschied dan zit je er mee. Voorkom lawaaidoofheid. Dit is namelijk de meest voorkomende oorzaak van slechthorendheid. Gehoorbescherming wordt trouwens niet alleen gebruikt tegen lawaai, maar ook voor het zwemmen of vliegen. Met de speciale Pluggerz zorg jij voor een beter horende toekomst. En dat is wel wat we natuurlijk willen.

Ik ben benieuwd of jullie wel eens een hoortest hebben laten doen, en wat daar de uitkomst van was? Hebben jullie met de uitslag iets laten doen?

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .