Om mij heen zie ik steeds meer mensen die snel geïrriteerd zijn, het gevoel hebben dat ze op alles moeten reageren en vanuit niets hun grote mond open trekken. Dit kan vast anders en daarom delen wij graag en met liefde wat tips voor de mensen die zich hierin herkennen!

Allereerst wil ik wel even melden dat boosheid een goed iets is. Ik word zelf zelden boos, maar dit levert niet altijd op wat ik voel. Zo heb ik geleerd als je uit onmacht huilt omdat je eigenlijk heel boos bent, je dit vooral erbij moet vermelden. Zo ben je naast verdrietig, bovenal boos en kunnen anderen hier rekening mee houden. Boos zijn betekend ook dat je goed je grenzen aan kunt geven, leert om je zorgen met anderen te delen en iets in beweging zet wat uiteindelijk misschien wel ontzettend positief uitpakt.

Wij geven hieronder 5 handige tips om beter met je boosheid om te gaan als je vaak een kort lontje hebt:

 

Tel even tot 10

Mensen met een kort lontje hebben vaak maar een kleine trigger nodig om helemaal los te gaan. Dit is zeker niet altijd de oplossing en daarom is het goed om altijd even tot 10 te tellen voordat je je boosheid de vrije loop laat. Impulsief boos worden zorgt ervoor dat het vaak extreem wordt en er achteraf (soms) aangegeven wordt dat het iets te veel van het goede was met een oprechte excuus naar de ander. Neem daarom de tijd om jezelf af te vragen of het handig is om hier gelijk te ontploffen met jouw woede.

 

Loop weg of doe iets anders

Vaak wilt je lichaam heftig en boos reageren op iets wat jouw triggert en soms is het dan beter om even weg te lopen of iets anders te doen voordat het de overhand neemt. Zo voorkom je dat het uit de hand loopt en heb je even iets anders om jezelf bezig te houden.

 

Adem een paar keer goed

Soms moet je nadat je tot 10 hebt geteld even rustig op adem komen en kun je erna rustig uitleggen waarom het jouw zo raakt. Zo zorg je dat de communicatie goed blijft en je samen tot een oplossing kunt komen.

 

Projecteer je boosheid niet op de ander

Wanneer je geïrriteerd bent, dan is dit vaak jouw opgebouwde frustratie. Natuurlijk is het lekker om je even te laten gaan en de ander de schuld te geven van jouw boosheid, maar dit lost uiteindelijk natuurlijk niets op. Die persoon is toch niet van plan om te veranderen en weet daarom maar al te goed hoe lastig het is om gedragspatronen te doorbreken. Als je heel eerlijk bent dan kom je erachter dat de ander jouw triggert aan je eigen onvermogen om op tijd je grenzen aan te geven. Dus neem je verantwoordelijkheid en stop met verwachten dat de ander zich naar jouw aanpast. Dan wordt je ook minder teleurgesteld!

 

Richt je op de oplossing, niet het probleem

Mensen richten zich vaak op problemen en zien daardoor niet hoe ze hier makkelijk uit kunnen komen. Daardoor blijven sommige patronen moeilijk te doorbreken. Probeer je daarom te richten op de oplossing en als je er zelf iets aan kunt doen, doe dat dan stapje voor stapje en zo creëer je meer ademruimte om lekkerder in je vel te zitten en minder vaak boos te worden om alles wat je overkomen is.

 

Deel deze post!