Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: De beste manieren om uitstelgedrag tegen te gaan

Heb je ooit gemerkt dat hoe langer je iets uitstelt hoe zwaarder het wordt om dit weer op te pakken? Je maakt je project niet af, je belt niet wie je moet bellen die dag, je maakt je rapporten niet af etc. In deze blog lees je over tips die jou helpen om uitstelgedrag te stoppen zodat je je doelen kan bereiken. Lees je mee?

Uitstelgedrag door perfectionisme

Als je aan mensen vraagt waarom ze aarzelen dan hoor je vaak een antwoord in de trant van: “Ik ben een perfectionist.” “Alles moet kloppen voordat ik actie kan ondernemen.” “Dit is hoe ik werk.”
“Ik ben zelden tevreden en veel te kritisch op mezelf.”
Dit is een bekend verdediging mechanisme wanneer mensen op hun zwakheden worden aangesproken. Maar vaak is te perfectionistisch een soort van excuus om iets uit te stellen.

De basis van aarzeling kan de angst zijn om te falen. En dat is wat perfectionisme eigenlijk is. Je blijft toestaan dat je gedomineerd wordt door een negatieve toekomstvisie. Een visie waarin je jezelf bekritiseerd ziet worden, uitgelachen wordt of bestraft wordt. Deze negatieve toekomstvisie is een mechanisme dat je toestaat om niets te ondernemen. 

Opdelen in stukjes

Hoe ga je uitstelgedrag tegen en verander je je uitstel naar motivatie? De eerste tip is je activiteit in stukjes opdelen. Wat je ook probeert te bereiken, of het nu het schrijven van een boek is of een berg beklimmen of een huis verven. De oplossing ligt in je vermogen om een taak op te delen in stukjes, dus in beheersbare stukken. 

Stel dat ik je zou vragen of je een 300 pagina tellende roman zou kunnen schrijven. Dat lijkt onmogelijk als je dat nog nooit gedaan hebt. Maar wat als ik je een andere vraag stel. Schrijf elke dag een pagina en binnen 10 maanden heb je de roman geschreven. Denk je dat je het dan zou kunnen? Voel je het verschil? De taak ziet er beheersbaarder uit omdat het 300 pagina’s tellende boek opgedeeld is in hapklare brokjes.

Stel dat ik je vraag om de pagina te schrijven niet voor een jaar, maand of week, maar gewoon vandaag. Je hoeft niet verder te kijken dan dat. Ik geloof dat de meesten meteen zouden zeggen dat ze dat kunnen, terwijl ze bij de eerste vraagbenadering zichzelf niet capabel voelen om een heel boek te schrijven.
Het is namelijk zo dat als wij te ver vooruitkijken, dan schieten we automatisch in de negatieve modus.

Schrijf het op

Een tweede tip voor het tegengaan van uitstelgedrag is om je activiteiten op te schrijven. In plaats van je te focussen op de toekomst ga je schrijven over de dag van vandaag. In plaats van te beschrijven wat je wilt gaan doen of waar je naar toe wilt, ga je omschrijven wat je daadwerkelijk doet met je tijd. En je houdt daarvan een dagboekje bij. Je zult versteld staan van de afleidingen, omleidingen en verlies van tijd die je gedurende een dag . Dit zit allemaal in de weg om je doel te bereiken. Het mooie van een dagboek bijhouden is dat het zichtbaar wordt. Het dwingt je om te zien wat je eigenlijk aan het doen bent én wat je niet aan het doen bent.

Je dagboekje kan gewoon een kleine handzame notebook zijn. Wanneer je bijvoorbeeld gaat lunchen of boodschappen doet, maak een korte tijdnotitie van het begin van de activiteit en van het einde van de activiteit. Doe dit zo snel mogelijk. Maar probeer wel minimaal iedere 30 minuten iets op te schrijven voor minimaal een week.

Stel je zelf voor hoe je je voelt wanneer je gaat doen wat je hebt uitgesteld. Dan ben je bevrijd van je angst. Vrij van de druk en vrij van zelf twijfel. Door je uitgestelde taken te doen, krijg je een grote boost van vertrouwen en energie.
Het opschrijven en het in stukjes hakken van je activiteit(en), zijn hele simpele maar krachtige en effectieve technieken om uitstelgedrag te verslaan en om van frustratie naar motivatie te gaan.

Welke tips ga jij gebruiken en gaan jou helpen om zaken niet meer uit te stellen?

Mijn naam is Brigitte Hermelijn wonend in Amsterdam en heb als doel zoveel mensen te inspireren met mijn blogs over health en lifestyle. Momenteel werk ik in de beauty branche. Daarnaast ben ik actief in sport en voeding en ben op spirituele ontdekkingstocht. Het geeft me groot plezier om op deze manier verbonden met jullie te zijn en dat ik mijn ervaringen vanuit mijn perspectief kan delen.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .