Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: De kunst van NEE zeggen

Nee zeggen kan zo ontzettend lastig zijn. Je wilt tenslotte niemand kwetsen en niet te boek staan als iemand die “toch altijd nee zegt”. Maar overal JA op zeggen kan vermoeiend zijn, zeker als je stiekem je rust en je ruimte nodig hebt. Vroeger zei ik (bijna) overal ja op. Pas na mijn burnout ben ik gaan kijken naar waar ik eigenlijk ja op zeg en wat deze ja mij brengt. Egoïstisch? Misschien. Maar weet je, ik ben door mijn nee’s niemand verloren en mensen weten nu dat ik dit “negatieve” woord met regelmaat gebruik. Wil je ook vaker nee zeggen? Ik geef je graag wat korte handige tips. Lees je mee?

  • Misschien vind je een grote NEE zeggen nog een beetje eng. Vooral voor de diehard JA zeggers is de overgang misschien wat groot. Begin dus klein. Zeg nee tegen iemand die je een klantenpas wilt aansmeren of nee tegen die ene verschrikkelijk telefonische verkoop madame.
  • Vind je het eng om direct nee te zeggen in iemands gezicht, zeg dan dat je er even over moet nadenken en dat je er later op terug komt. Zo kan je nog steeds nee zeggen, maar kom je voor jou gevoel niet zo bot over.
  • Houd je antwoord lekker kort. Ga je een heel verhaal rondom je nee ophangen dan zullen mensen je veel sneller proberen te overtuigen je nee om te turner naar een ja.
  • Ga vooral niet liegen. Geen zin hebben in iets is geen zin hebben in iets. Daar hoef je jezelf niet voor te verantwoorden. Soms denken we met een leugentje om eigen bestwil iemands gevoelens sparen. Maar geloof me, een leugen is moeilijk te onthouden en komt altijd uit.
  • Heb een standaard antwoord klaar. Zo hoef je niet meer na te denken en je kunt het ook nog eens oefenen. Bijvoorbeeld “Wat leuk dat je wilt afspreken maar ik heb al andere plannen, dus ik kan niet”. Of “ Bedankt dat u mij op de hoogte brengt over uw diensten maar ik heb geen interesse”. Zeg nooit sorry in je antwoord. Je hoeft tenslotte geen sorry te zeggen als je voor jezelf kiest of aan jezelf wilt denken.

Kan jij van nature makkelijk nee zeggen of heb jij dit ook moeten leren? Geef in de comments tips en trics, wellicht dat andere lezers er nog van kunnen leren!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .