Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Een introvert zijn in een extraverte wereld

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik niet de grootste prater ben of een uitgebreide verhalenverteller. Hier heb ik jarenlang ontzettend mee gezeten, ik dacht namelijk dat je dan door veel meer mensen aardig gevonden zou worden en je gelukkiger zou zijn. Hierdoor heb ik mij vaak anders voor gedaan dan ik was.

Zo deed ik mij altijd (soms wat overdreven) vrolijk voor en lachte ik overal om. Als ik dit gedrag al een hele avond volhield, was ik kapot als ik weer thuiskwam en voelde ik mij alleen nog maar somberder.

Toen ik was verhuisd van Groningen naar Emmen, op mijn dertiende, en naar een totaal nieuwe omgeving ging wilde ik natuurlijk zo veel en zo snel mogelijk nieuwe vrienden maken. Ik wist eerst niet goed hoe ik dit moest doen en was bang dat mensen de “echte” ik niet leuk zouden vinden. Daarom heb ik mij jarenlang aangepast aan anderen in de hoop dat ze mij niet zouden afwijzen.

De afgelopen paar jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik blij ben met de echte ik en met het handje vol goeie vrienden die ik heb.

Ik zie juist steeds meer voordelen in een introvert zijn, hieronder zijn de eigenschappen waar ik trots op ben.

Goed kunnen luisteren

Een van mijn beste eigenschappen is toch wel dat ik ontzettend goed kan luisteren. Met mijn beste vrienden praat ik ook over (diepere) zaken die ons dwars zitten, als het mentaal even niet zo lekker gaat, als het een mindere dag op werk was, of wat dan ook. Ik stel mij dan helemaal open naar hun verhaal, ik zal nooit oordelen en ben oprecht geïnteresseerd. Ik laat diegene helemaal zijn verhaal doen en als er om advies wordt gevraagd dan geef ik die natuurlijk.

Hooggevoelig

Introverte mensen zijn vaak hooggevoelig. Dit houdt in dat ik bepaalde geluiden, gevoelens, gebeurtenissen en geuren intenser beleef. Ook als er twee andere mensen in dezelfde ruimte ruzie hebben bijvoorbeeld, trek ik mij die (nare) energie heel erg aan en voel dat door mijn hele lichaam. Dit is ook een reden waarom ik ruzies liever vermijd, als iemand tegen mij schreeuwt kan ik daar letterlijk heel naar van worden. Dit betekent niet dat je je altijd moet inhouden bij mij natuurlijk, maar ik heb dan gewoon even wat meer tijd nodig om daar van te herstellen.

Ik ben trots op deze eigenschap omdat ik ook intens kan genieten, bijvoorbeeld van een lange boswandeling, ik voel snel of ik een diepe band met iemand kan opbouwen, ik kan iemands energie voelen en ik voel alles intenser.

Volgend

Extraverten willen meestal de leiding nemen over een project, op werk, op school of waar dan ook. Daar is natuurlijk niks mis mee, gelukkig zijn deze mensen er. Maar mensen vergeten weleens dat volgers net zo belangrijk zijn, want als iedereen altijd alles maar wil aansturen schiet je niet veel op.

Ik vind het dus erg fijn als iemand mij gewoon verteld wat ik moet doen, ik ben een echte doener.

Dit houdt natuurlijk niet in dat ik alles pik, dat ik akkoord ga met iets waar ik het niet mee eens ben.

Reflecteren

Ook al is het voor niemand leuk en kan het erg confronterend zijn, maar reflecteren kunnen wij als de beste. Introverten denken namelijk erg vaak na over dingen en weten heel goed waar ze goed in zijn en wat verbeterd kan worden. Ik scoorde op dit soort dingen dan ook altijd hoog op school.

Alleen zijn

Ik heb elke week wel een paar avonden nodig om alleen te zijn (samen met mijn kat dan). Ik vind het heerlijk om een avondje op de bank onder een deken lekker te Netflixxen. Dit heb ik ook nodig om “bij te komen” van bijvoorbeeld een groot feest die ik in het weekend heb gehad, met alle indrukken.

Als ik hoor van mensen dat ze (bijna) niet alleen kunnen zijn, vind ik dat erg jammer om te horen. Want uiteindelijk ben je op jezelf aangewezen en is het zonde als je je niet met jezelf kunt vermaken. Aan deze mensen raad ik dan ook aan om een keer alleen te reizen. 😉

Dit zijn een paar eigenschappen waar ik de afgelopen tijd ontzettend trots op ben geworden, wat zeker een tijd heeft geduurd. Waar ik ook achter ben gekomen is dat sinds ik mijzelf steeds meer accepteer en vooral steeds meer van mijzelf ben gaan houden, dat ik juist veel opener en spontaner naar andere ben geworden! Maar nu helemaal als mijzelf.

Ook wil ik nog even zeggen dat extraverte mensen net zo leuk zijn als introverte, maar ik heb het idee dat er naar introverte mensen soms nog wat “raar” wordt gekeken en dat mensen dit zelf als nadelig bevinden. Terwijl de wereld dit soort mensen ook meer dan nodig heeft!

Herken jij je een beetje in dit verhaal? En op welke eigenschappen ben jij allemaal trots?

Comments: 2

 • reply

  Mar//

  19 maart 2018

  Thanks, net wat ik nodig had 🤗

  • reply

   Ellis

   19 maart 2018

   Wat ontzettend fijn om te horen! ❤

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .