Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Het enige wat zeker is in het leven

Het enigste wat zeker is in deze wereld is dat er een begin en dat er een einde aan zit. En wat hier allemaal tussen in gebeuren kan… dat noemen we de kunst van het leven. De dood is een onderwerp wat vaak erg gevoelig ligt, het is intens verdrietig, zwaar en donker. Een onderwerp waar mensen het gewoon niet zo graag over hebben, dus ik ga proberen deze stilte te verbreken!

Toen ik mijn moeder verloor na een lange en pijnlijke strijd tegen het veel vermeden woord kanker stortte mij wereld letterlijk in. Ik moest met mij zus alles regelen rondom het overlijden en zelf was ik een lichamelijk en emotioneel wrak door alles wat zich had afgespeeld. Slapeloze nachten, migraine aanvallen, depressies.. ik had uitgevonden dat mijn slaapmedicatie prima verdoofde in combinatie met een glas rode wijn,( doe dit thuis niet na! ) en bracht de dagen in zombie stand door. Tijd om te rouwen was er nog niet want er was nog zo veel te doen in de achter gelaten leegte.

Het waren gelukkig vrienden en een kleine groepje familie die mij hier door heen loodste, zonder deze lieve mensen was dit niet gelukt. Ze maakte avond eten, stofzuigde mijn huis, lieten mij uithuilen, boos zijn en ook al was ik niet te genieten en niet vrolijk te krijgen toch probeerde ze mij staande te houden… en soms zelfs weer te laten lachen. Maar wat mij opviel was dat niet iedereen hier zo goed mee kon omgaan.

Ik werd vermeden, kennissen maakte misplaatste opmerkingen of zeiden gewoon helemaal niets terwijl ik wist dat ze op de hoogte waren. Omdat ik zelf erg empathisch ben begreep ik hier helemaal niets van en het maakte dat ik mij nog ellendiger voelde soms.

Mensen willen jou als persoon nou eenmaal niet verdrietig of boos zien omdat ze daar zelf niet mee kunnen omgaan en het voor hun een stuk simpeler is als je gewoon lacht en gezellig doet. Toen laatst  een ouder van een vriend overleed begreep ik wat meer van sommige reacties. Ook al had ik het zelf meegemaakt , ik wist niet wat ik kon doen.. je kan iemand z’n pijn nou een maal niet wegnemen.

Wat kan je nou wel doen om iemand te steunen?

Empathie

Probeer empathisch te zijn ook al ben je dat normaal gesproken niet of wat minder. Toon begrip voor de situatie, probeer je eens 5 minuten in te beelden hoe iemand zich zou voelen. Het gaat niet om de ongemakkelijke emoties die jij hierdoor krijgt, maar stel dat jij in deze situatie zou zitten, hoe zou jij je dan voelen, en waar zou jij dan behoefte aan hebben ?

Praat & vraag

Iedereen is anders, en de ene persoon zou meer behoefte hebben aan een arm om zich heen terwijl de andere meer heeft aan stevige borrel in de kroeg of in gezelligheid. Met niets vragen creëer je het beeld dat degene er alleen voor staat, jij te druk bent of weinig interesse hebt in de situatie. Wees daarom niet bang om in gesprek te raken en stel de vraag.

Til niet te zwaar aan boze of rare reacties.

De persoon die in de situatie zal in een sleur mee gevoerd worden door alle processen die zich afspelen.Het kan voorkomen dat degene hierdoor er niet bij is met zijn/haar hoofd, niet luistert, dingen niet onthoud of anders reageert dan normaal, misschien boos en geïrriteerd. Geloof mij.. je acties worden gewaardeerd.. er is alleen even geen plaats voor misschien op het moment zelf.

Praat over de dood.

Het is een lastig puntje maar voor de verwerking kan het heilzaam zijn om te praten over de dood,  is er een hemel? Reincarnation ? een ziel of energie dus nu rust heeft ? Het is belangrijk voor de verwerking dat er op een bepaald punt volledige acceptatie komt. De dood hoort helaas bij het leven. Als wij hier over zouden leren tijdens onze opvoeding en opleiding, zouden wij hier dan makkelijker en beter mee kunnen omgaan, voorbereid zijn ? Natuurlijk blijft het verdriet en gemis…. maar misschien kan dit zachter worden als er meer begrip komt voor dit onuitsluitbare punt in het leven.

Het leven gaat door

Er zal een moment komen dat degene even niet wil praten, niet wil nadenken maar gewoon even de oude leuke persoon wil zijn. Plan avondje eten bij iemand thuis, lekker flesje wijn erbij en heb het over de leuke en mooie dingen in het leven. Vergeet de ellende voor het moment, en LEEF!

Mocht je na aanleiding van deze blog met vragen zitten, hebben wij meerdere ervaringsdeskundigen die kunnen helpen. Stuur dan gerust een mail naar info@boostyourhealth.nl

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .