Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Hoe een geluid je leven kan bepalen

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd; het waarnemen van een piep, brom, fluit of ander geluid in het hoofd, of in 1 van beide oren zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Kortom jij hoort een aanhoudend, irritant geluid dat door een ander niet wordt waargenomen. Met een beetje pech is dit geluid er altijd en kan het dusdanige vormen aan nemen dat je er helemaal tureluurs van wordt. Lees er hier meer over!

De meest voorkomende oorzaak van oorsuizen is gehoorschade door geluidsoverlast.  Te denken valt aan constant blootgesteld worden aan keiharde muziek of apparatuur die harde geluiden maakt. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Soms is de oorzaak niet eens te achterhalen.

Een effectieve behandeling voor oorsuizen is nog niet gevonden. Gelukkig hoor je er wel steeds meer over en zijn er wel een aantal behandelingen die voor sommige mensen helpen. Wat wel bekend is, is dat de psychische gesteldheid van invloed kan zijn.  Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten verergeren. Ook veel aandacht geven aan het geluid kan de klachten verergeren. En laat dat nu juist de hele kunst zijn. Want net als met zoveel andere dingen, probeer ergens maar niet aan te denken als je er last van hebt of niet aan mag denken. Denk jij nu ook niet meteen aan die roze olifant?

Mijn man kreeg eind april plots last van een piep in zijn oor. Een piep die elke dag erger leek te worden. De piep zorgde ervoor dat hij niet kon slapen en aan niets anders kon denken dat aan de piep. En ik kan praten als Brugman, maar niet focussen op die piep was gewoon niet mogelijk. Het slaapgebrek wat werd opgebouwd in combinatie met de stress en zorgen die de piep met zich mee bracht maakte dat er een vicieuze cirkel ontstond. De KNO arts gaf aan dat er geen fysieke reden gevonden kon worden die de piep verklaard. Er zat niets anders op zat dan af te wachten of de piep zou verminderen en er in het ergste geval mee om leren gaan. Dat kwam wel even binnen. Het idee dat je de hele dag, elke dag, een geluid hoort die je hoofd en leven beheerst zette even alles op zijn kop. In het geval van mijn man lijkt stress en spanning een grote oorzaak te zijn in het waarnemen van de piep. Gelukkig kunnen we nu na een aantal maanden zeggen dat de piep steeds minder vaak en minder heftig aanwezig is. Toch heeft de piep een lange nasleep en is hij (en zijn wij) er nog niet maar we hebben wel alle vertrouwen dat het weer goed gaat komen.

Helaas is het niet voor iedereen iets wat afneemt of helemaal weer weg gaat. Inmiddels weet ik dat er velen mensen zijn die hier niet meer van zullen herstellen en letterlijk moeten leren omgaan met het aanhoudende geluid. Als partner van iemand die dit kortdurend heeft moeten doorstaan kan ik me nu enkel enigszins voorstellen hoe heftig dit moet zijn. Ik heb met eigen ogen gezien hoe een “ontastbaar” geluid iemand helemaal reddeloos en radeloos kan maken.

Ik ben me inmiddels weer even extra bewust hoe gezegend ik ben met een goed werkend en krachtig lichaam. Niets is vanzelfsprekend. Wees trots en blij op wie je bent en wat je hebt. Want natuurlijk kan het altijd beter en mooier, maar vooral; het kan ook zoveel slechter!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .