` MIND: Hoe kan ik er doorheen? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Hoe kan ik er doorheen?

MIND: Hoe kan ik er doorheen?

Als we over gezondheid praten, hebben we het al snel over fysiek gezond zijn en een gezond gewicht hebben. Daardoor zijn we (gelukkig) steeds bewuster bezig met wat voor eten goed is, wanneer we eten en of we genoeg bewegen. Maar gezondheid gaat niet alleen over ons lichaam. En ook al is hier al veel over bekend, het dóen, dat is een ander verhaal.

Je voelde je meer tevreden over jezelf

Je hebt vast wel periodes in je leven gehad waarin je beter voor je lijf zorgde. Gezond eten, meer bewegen en in alles was je beter afgestemd op je lijf en wat het nodig had. Dan heb je ook vast gemerkt dat je toen niet alleen lekkerder in je lijf zat, maar ook in je hoofd en in hoe je je voelde. Je voelde je meer tevreden over jezelf, misschien zelfs trots, en je was positiever.

Wat je hieruit kunt concluderen, is dat hoe je je voelt in je lijf, invloed heeft op je gedachten en hoe je je voelt, welke emoties je beleeft. Dan is het niet verrassend dat het andersom ook zo werkt: Als je je goed voelt over jezelf en je denken in lijn is met wat je op dat moment nodig hebt, heeft dat een positieve invloed op je fysieke gezondheid. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.

We zijn nog flink gericht op dat alles leuk moet zijn

Ingewikkeld is het dus niet, maar dat maakt het nog niet makkelijk uit te voeren. Dit is precies waar de crux zit in onze samenleving. We zijn namelijk nog flink gericht op dat alles leuk moet zijn, en dat is het soms niet. Het leven is niet altijd leuk. Alleen, daarover schieten we nog aardig in de ontkenning, we willen het niet weten. Dat kan een hele lange ontkenningsfase zijn, totdat ons lichaam zegt: Stop!

Ik maak het mee in mijn praktijk, waar voornamelijk mensen komen die rouwen omdat er iemand is overleden. Ze dachten het wel een tijdje zelf te kunnen, maar ze zitten zo laag in hun energie, slapen slecht of weten niet wat ze met al die emotie aanmoeten, dat ze aan de bel trekken. Het leven gaat namelijk door, er moet gewerkt worden, soms ook voor de kinderen worden gezorgd en “het is toch wel eens tijd dat het beter wordt”.

Je gaat na iets ingrijpends de versie 2.0 van jezelf ontdekken

En daar is de misvatting die het leven niet makkelijker maakt, maar juist moeilijker. We hebben ooit bedacht hoe rouw eruit zou moeten zien en hoelang het zou mogen duren. En als het niet aan die verwachtingen voldoet, lijkt er iets mis te zijn. Het mag vooral niet te lang duren. Ik heb het nu over rouw en verlies, maar dit geldt in principe voor iedere ingrijpende gebeurtenis in ons leven.

We veranderen wanneer er iets ingrijpends is gebeurd, ik zeg vaak dat je de versie 2.0 van jezelf gaat ontdekken. En dat kost tijd, en in die tijd beweegt er enorm veel, ook in je hoofd en in je emoties. En dat heeft invloed op je lijf, op hoe goed je in je vel zit. Wat hierbij een belangrijk punt is, is dat je goed voelen over jezelf niet persé inhoudt dat je alleen maar fijne emoties voelt en blij bent, maar juist dat je meebeweegt met de emoties die er zijn. Dus als verdriet, boosheid, frustratie en angst ruimte krijgen, dan luister je naar wat je nodig hebt op dat moment, en dat is de enige manier om jouw versie 2.0 te vinden.

Die uitbarsting heeft ook invloed op je lijf

Ik vergelijk het wel eens met een bal, die staat voor alle emoties die we voelen. Als we emoties niet willen voelen, doen we moeite om de bal onder water te houden. Dat lukt misschien een aardig tijdje, maar op den duur wordt je arm moe en wil je je weer vrij kunnen bewegen. Vroeg of laat zal je de bal loslaten, waarmee hij voor een uitbarsting zorgt van emoties, omdat ze zo diep onder de oppervlakte waren verdwenen. En die uitbarsting heeft ook invloed op je lijf, dat vraagt om enorm veel energie. Als de bal mag drijven, als alle emoties onderdeel van het leven mogen zijn, komt ook de rust in je lijf weer terug.

We zouden willen dat het allemaal makkelijk kon gaan, waardoor we de strategie van het omzeilen kiezen. Maar de vraag is niet “Hoe kan ik er omheen”? maar de vraag zou moeten zijn “Hoe kan ik er doorheen”? Wanneer je die vraag stelt, komen de juiste antwoorden, zodat je bij je gevoel kunt zijn, bij je emotie kunt zijn, en dus bij jezelf kunt zijn. Dat is gezond zijn, niet alleen in je lijf, maar ook in je hoofd.

Minjon van Zoest – OverRouw – Over leven met rouw
www.overrouw.nl
gratis tips om de regie over je leven met rouw terug te pakken

Mijn naam is Minjon van Zoest, ik ben rouwcoach bij OverRouw. Ik leer mensen die niet weten wat ze met zichzelf aan moeten omdat er een dierbaar iemand is overleden, hoe ze met hun rouw om kunnen gaan, zodat ze kunnen rouwen én leven. Het overlijden van mijn moeder in 2006 bleek het begin te zijn van een intens proces van groei en ontwikkeling. Mijn rouw werd een springplank om mezelf opnieuw te ontdekken en is sindsdien mijn motivatie om anderen te leren hoe rouwen en leven samen kunnen gaan.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .