` MIND: Hoe verandering juist voor groei kan zorgen - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?



MIND: Hoe verandering juist voor groei kan zorgen

De laatste weken merk ik dat we op een andere manier tegen de huidige wereld aan beginnen te kijken. Alsof we nu zo’n gevoel krijgen van het heeft wel lang genoeg geduurd. Een tijdelijke aanpassing willen we wel maken, helemaal als het levens redt. Maar ons echt aanpassen en een nieuwe levensstijl aanmeten, dat is toch wel een ander verhaal. Net als wanneer we iemand verliezen door de dood, gaan we nu door een verandering die niet vanuit onszelf komt maar door omstandigheden wordt opgelegd. Wat kunnen we leren van rouw om nu beter door deze verandering heen te bewegen?

Verandering, onze vriend en onze vijand. We weten dat alles continu in beweging is en toch neigen we ernaar ons zoveel mogelijk bezig te houden met dat wat ons houvast biedt. Variatie en avontuur vinden we leuk, maar wel als we er zelf voor kiezen. We vinden het geweldig om op reis te gaan en nieuwe gebieden te ontdekken, een nieuw kapsel geeft nieuwe energie en ook wisselen we graag eens van baan. We kiezen voor verandering met een hele goede reden: Groei.

Je wil gewoon kunnen balen, rouwen en van je af kunnen praten

Iedere verandering geeft een mogelijkheid om te groeien, het wordt je op een presenteerblaadje aangeboden. Maar poeh, zo voelt het niet bepaald als je net een dierbare bent verloren, als je door corona je vader of moeder in het verzorgingshuis niet mag bezoeken of als je zelf ziek bent en afhankelijk bent van anderen. Dan is er pijn en emotie. Dan heeft het tijd nodig om door te laten dringen dat dit het nu is. Dan wil je gewoon kunnen balen, rouwen en van je af kunnen praten. Groei? Het zal wel.

En toch kom ik ermee aanzetten, aan de hand van dit plaatje zal ik uitleggen waarom. Het geeft een beeld van wat er met ons gebeurt wanneer we met grote verandering te maken krijgen. Je leven zoals het was, dat is je “comfortzone”, het leven zoals je het kende en waar je genoeg zekerheden en vertrouwdheden om je heen had. Je voelde je comfortabel. Ook toen kwam je wel eens buiten je comfortzone, het is onze natuur om dat te doen. Alles in de natuur groeit, dus wij ook. En iedere keer dat je buiten je comfortzone kwam, rekte je je comfortzone dus een beetje op: Je groeide.

Je wordt met een rotvaart uit die comfortzone geslingerd

Wat er bij een groot verlies gebeurt, is dat je niet op je eigen tijd een uitstapje uit je comfortzone kunt maken en wanneer jij wil weer terug kunt gaan. Nee, je wordt met een rotvaart uit die comfortzone geslingerd en er is geen weg terug. Je hebt er niet voor gekozen, maar daar ben je dan, ver buiten je comfortzone. En nu? Hoe moet ik verder zonder mijn dierbare? Hoe moet ik verder nu ik mijn vader of moeder niet kan bezoeken? Hoe moet ik verder nu ik afhankelijk ben van anderen? Je wil iets kunnen doen, je wil het oplossen, maar dat kan niet en dat frustreert enorm.

Eerst gaat er wat tijd om in het verkennen van de plek waar je bent. Hoe ziet deze nieuwe realiteit er eigenlijk uit? Het doorvoelen van de pijn, het nemen van afscheid als dat van toepassing is, het is nodig om het allemaal te laten landen. Maar er komt een moment, vroeg of laat, waarop je voelt dat het anders kan, dat je niet op deze plek wil blijven. Het voelt hier namelijk als overleven en je wil weer leven! Dat is het moment waarop er ruimte komt voor die groei waar ik het over had.

Hoe ziet mijn toekomst eruit mét alle verandering?

Als je naar het plaatje kijkt, dan zit je die periode van overleven, van wennen, van doorvoelen en alles laten landen, die periode zit in het gebied ergens buiten beide cirkels. In je comfort zone zit je niet meer maar je was ook nergens van plan naartoe te gaan. Nu wordt het tijd om te stoppen met overleven en jezelf weer af te vragen: Wat wil ik? Wat is er mogelijk in deze nieuwe wereld? Hoe ziet mijn toekomst eruit mét alle verandering en verlies die heeft plaatsgevonden? Hoe kan ik weer leven?

Om van rouw te kunnen leren, hebben we het ook nu in deze bijzondere tijd nodig om de beweging naar “leven” te maken. Maar wat ik nu nog merk om me heen en ook bij mezelf, is de neiging om de comfortzone weer op te zoeken terwijl die er niet meer is. De wereld en ons leven is niet meer hoe het was en zo wordt het waarschijnlijk nooit weer. Het is tijd om de juiste vragen te stellen: Wat is er mogelijk in deze nieuwe wereld? Hoe ziet mijn toekomst eruit mét alle verandering die heeft plaatsgevonden? Hoe kan ik weer leven? Dat is vooruitgang, dat is hoe we door deze verandering heen kunnen bewegen en niet stilstaan maar juist groeien, meer dan ooit.

Minjon van Zoest, Rouwcoach
OverRouw – Over leven met rouw

Gratis tips om de regie over je leven met rouw terug te pakken

(www.overrouw.nl/pak-de-regie)

Mijn naam is Minjon van Zoest, ik ben rouwcoach bij OverRouw. Ik leer mensen die niet weten wat ze met zichzelf aan moeten omdat er een dierbaar iemand is overleden, hoe ze met hun rouw om kunnen gaan, zodat ze kunnen rouwen én leven. Het overlijden van mijn moeder in 2006 bleek het begin te zijn van een intens proces van groei en ontwikkeling. Mijn rouw werd een springplank om mezelf opnieuw te ontdekken en is sindsdien mijn motivatie om anderen te leren hoe rouwen en leven samen kunnen gaan.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .