Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Hoe volwassen van je! De 15 tekenen dat je “echt” volwassen bent

Je krijgt vanzelf een volwassen lichaam. Daar hoef je niets voor te doen. Maar hoe zit dat met je mind, met je zogenoemde emotionele volwassenheid? Moeten we daar ook iets mee?

Toen ik een vriend van me zag pruilen als een 5-jarige, werd ik me ervan bewust dat iedereen op een ander tijdstip met zijn persoonlijk groei bezig is. Leeftijd heeft er niets mee te maken. Het zijn bepaalde omstandigheden of woorden die het kind in ons naar boven halen, iets wat iedereen kan overkomen. Vaak op momenten dat je het niet wilt, maar ze gebeuren toch.

De reden dat ik “volwassenheid” zo interessant vindt, komt doordat ik me er als 37-jarige bewust van ben geworden dat ik nog best vaak in die kinderrol stapte. De rol van het onschuldige meisje, het niet nemen van verantwoordelijkheden en vaak in een veilige omgeving blijvend. En ik kan je vertellen dat niemand er iets mee opschiet, jij zelf het minst!

Wat is volwassenheid dan eigenlijk? Is dat het moment dat je grenzeloze nieuwsgierigheid plaats maakt voor het constant zoeken naar veiligheid? Of dat je niet meer durft te dromen maar in plaats daarvan alleen maar voor zekere dingen gaat? Het gebeurt vaak dat je op je reis naar ouder worden het dansen, het vliegen en misschien zelfs wel een stukje magie verliest,…maar ze zitten wel in je. En dat blijven ze ook. Je kunt er altijd bij!

Toch is je volwassenen gedragen is niet altijd even gemakkelijk. Er zitten waarschijnlijk veel overtuigingen op je denken en je doen. Overtuigingen die je van je ouders hebt meegekregen (zoals de “dat hoort nietjes” en de “dit moet je zo doentjes”). En later komen er nog een aantal van “de maatschappij” bij zoals het moeten presteren en altijd maar gaan, gaan, gaan.

Gelukkig kunnen het kind in jou én het volwassen deel ook heel goed samen. Deze checklist helpt je daarbij.

De 15 tekenen dat je “echt” volwassenen bent zijn:

 1. Je begrijpt dat het leven je niet overkomt en dat je er zelf iets van mag maken
 2. Je verwacht niet dat iemand anders je compleet maakt. Je gaat dus voor een persoon die aansluit bij wat jíj zoekt in een partner/ een vriend(in)
 3. Je zoekt niet voor je geluk, je creëert het
 4. Je denkt niet dat seks alleen maar om jou draait
 5. Je kiest bewust leuke dingen om te doen (hobby’s) omdat jij ze uitkiest omdat ze bij jou interesses aansluiten (misschien wel iets wat je als kind leuk vond om te doen)
 6. Je waardeert zelfreflectie en doet dit dagelijks
 7. Je zorgt voor een soort van lichaamsbeweging en doet dit regelmatig
 8. Je durft je “freak out” vlag te hijsen en durft je kwetsbaar op te stellen
 9. Je weet dat het geen uitweg meer is om je ouders, broers of zussen of een complete stranger de schuld te geven van zaken die in je leven anders gaan dan jij wilt
 10. Je bent blij voor het succes van mensen in je naaste omgeving. Hell, ook voor mensen die verder van je afstaan
 11. Je gebruikt zonnebrandcrème, huid crème en flos
 12. Je accepteert dat je een “work in progress” bent. Realiseer je (en is zeg het in het Engels) that you are not broken and you don’t need fixing!
 13. Je zegt wel “sorry” en je laat de “zei ik het je niet” achterwegen
 14. Je hebt een breed scala aan emoties, reacties en responses. Geen één daarvan creëert drama
 15. (last but not least) je neemt het advies van je moeder aan (of het advies van een ander)

“Happiness is not something ready-made. It comes from your own actions.” Dalai Lama

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .