` MIND: Ik had mijn glimlach nodig om te overleven - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Ik had mijn glimlach nodig om te overleven

“ De boom in het bos liet in de herfst alles los. Alles liet hij gaan. Hij fluisterde zacht: loslaten is nodig om sterker in het leven te staan.”
De herfst is begonnen! Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is. De kleur van de blaadjes aan de bomen verandert langzaam van groen naar geel of rood en ze vallen langzaam maar zeker van de bomen af. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit. De natuur verandert nu snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.


Loslaten

De herfst is het seizoen dat in het teken staat van loslaten. Zoals de boom haar bladeren laat vallen. Dit is het moment dat de ballast afgelegd wordt voor de winter. We laten het oude jaar achter ons en beginnen een nieuw jaar. Veel mensen vinden de herfst een prachtig seizoen. Ik merk dat ik zelf altijd wat moeite heb met de overgang van de zomer naar de herfst en dat heeft alles te maken met “loslaten”. Ik ben eerlijk gezegd niet zo goed in loslaten. Herkenbaar? Want hoe laat je los als je altijd gewend bent om je emoties te parkeren of te verstoppen? In mijn eigen zoektocht kwam ik erachter, dat om los te kunnen laten zul je het eerst vast moeten pakken. En dat is vaak een hele grote drempel: het is niet voor niks dat je de emoties geparkeerd hebt. Soms is dat nodig om te kunnen overleven. Maar uiteindelijk is het onvermijdelijk, wil je echt loslaten.

Rouw

“Een van de dingen die ik zo ontzettend moeilijk vind, is dat het wel lijkt alsof alles gewoon verder gaat. Het werk, de mensen in mijn omgeving. Hun leven gaat door terwijl mijn leven stilstaat. Mijn leven is van de een op andere dag zo anders geworden en dat doet pijn. Ik mis Bart, ik mis zijn lach, zijn humor, zijn warmte, zijn liefde, zijn zorg, zijn pretogen, zijn aanwezigheid. Ik weet het: dit heet rouwen, maar het doet enorm veel zeer. Een pijn en een gemis dat niemand weg kan nemen, dat niemand kan oplossen voor mij en dat ik alleen moet doormaken. Het is niet in woorden te beschrijven hoe erg ik Bart mis, mijn geliefde. En nu ben ik alleen….. en ik voel me ook eenzaam en ja ik weet dat ik dat niet ben, dat er genoeg mensen zijn die van mij houden, die om mij geven en die er voor mij willen zijn. Toch is dat anders.”  

Deze tekst schreef ik vier maanden na het overlijden van mijn man. Ik voelde me diep gekwetst, eenzaam, volledig verloren en intens verdrietig. Mijn hele toekomst was ingestort. Alle plannen die we samen hadden waren weg … Verdwenen … Ik was alleen … En steeds meer kwam het besef dat hij echt niet meer terug kwam. En in plaats van dat ik dit deelde met mijn omgeving, liet ik mijn glimlach zien. Dit was al sinds mijn kindertijd mijn manier van overleven. Dus na dit grote verlies, kon ik niet anders dan deze glimlach perfectioneren. Ik moest een manier vinden om deze intense, hartverscheurende pijn te overleven.  

 

Ik had mijn glimlach nodig om te overleven  

Mijn glimlach gaf mij de mogelijkheid om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Daarnaast verstopte ik mij in mijn werk. Het gaf mij namelijk het gevoel dat ik tenminste nog ergens van ‘waarde’ was. Mijn collega’s van toen gaven mij het gevoel dat ik ‘nodig’ was. Ik maakte onderdeel uit van een warm team. Dit hielp mij om in de ochtend de motivatie te vinden om überhaupt mijn bed uit te komen.   
 

Eenzaam en uit verbinding

Nu terugkijkend op dat proces, besef ik dat ik op dat moment niet anders kon. De heftigheid van het overlijden was te groot om in één keer te bevatten. Mijn glimlach en de ontkenning van mijn emoties weerhielden mij ervan om in te storten op dat moment. Alleen heb ik mijn emoties te lang ontkent, bleef ik ze te lang verdoven en verstoppen. Hierdoor heb ik me heel lang eenzaam en uit verbinding gevoeld. Zowel met mezelf als met de mensen in mijn omgeving. Ik weet ook dat mijn gedrag voor mijn omgeving moeilijk was. Zij wilden er voor mij zijn. Zij wilden mij troosten, maar ik kon het niet toe laten. Want als ik de troost zou toestaan en ontvangen, dan bestond ook mijn verdriet en de pijn. En dat durfde ik niet aan.  

 
Moed

Ik had het nodig om volledig vast te lopen. Pas toen voelde ik de noodzaak om de onvermijdelijke stap te zetten. Ik moest al mijn vastgehouden en genegeerde emoties vastpakken; erkennen, voelen en uiten om ze uiteindelijk los te kunnen laten. Die weg was niet gemakkelijk. Maar ik heb er zoveel van geleerd. En het heeft me geïnspireerd. Om via mijn eigen methode andere mensen te helpen dit pad lichter te maken. De elementen uit mijn methode vormen samen het woord SMILE. Toeval?  Dat denk ik niet ;-).  

Voel jij ook dat sommige emoties, gevoelens en herinneringen te groot voor je zijn om alleen aan te kijken? Kun jij wel wat moed en hulp gebruiken op jouw pad?  Zodat ook jij deze herfst kan gebruiken om los te laten? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in via www.michelletukker.  Want je hoeft er niet alleen voor te staan. Ik loop graag een stukje met je mee op je levenspad. Samen gaan we in jouw tempo aan de slag. Zonder oordeel en in alle veiligheid. Omdat je het waard bent.  

Mijn naam is Michelle Tukker, ik ben trauma en rouw expert. In mijn coachpraktijk begeleid ik (hooggevoelige) kinderen en volwassenen naar hun ware glimlach: de vrijheid om te mogen zijn wie je bent en je leven vorm te geven zoals jij dat wilt, zonder maskers en andere emotionele ballast. Jarenlang droeg ik maskers en ging ik maar door met overleven. Ik riep dat het met mij wel goed ging en zette daarbij mijn grootste glimlach op. Pas nadat ik helemaal vastgelopen was, begon de weg naar herstel. Naar acceptatie en naar hernieuwde verbondenheid met mijn ware zelf. Die weg was niet gemakkelijk. Maar ik heb er zoveel van geleerd. En het heeft me geïnspireerd. Om via mijn eigen methode andere mensen te helpen dit pad lichter en minder eenzaam te maken. De elementen uit mijn methode vormen samen het woord SMILE. Toeval? Dat denk ik niet ;-).

Post a Comment