` MIND: Loop jij achter je motivatie aan? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Loop jij achter je motivatie aan?

De jaarlijkse lokale loop is gecanceld en ik betrap mezelf erop dat het precies deze stok achter de deur is die ik nodig heb om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Ik zou ook voor de fun kunnen gaan hardlopen, of een denkbeeldige race tegen mezelf kunnen houden met behulp van mijn hardloopapp. En tóch doe ik het niet. De motivatie is ver te zoeken, sterker nog ik heb niet eens de motivatie om de motivatie te zoeken. Lees verder als jij ook meer motivatie wilt krijgen!

Misschien herken je het wel, dat uber gemotiveerde gevoel. Dat je zeker weet dat het dit keer gaat lukken omdat je voelt dat je het gaat volhouden. Al het lekkers is het huis uit, je hebt nieuwe sportschoenen besteld en je eerste gezonde ontbijtje en 3 glazen water zijn al op. Je maag voelt nu al kleiner.

Maar na een tijdje heb je steeds meer moeite om toch dat gezonde ontbijtje in elkaar te flansen.

De weekenden begin je over te slaan en op maandagen doe je steeds weer een nieuwe poging.

Je realiseert je opeens dat je je sportschoenen al heel lang niet meer hebt gezien.

Excuusjes bedenken was ik ooit meester in. Te warm. Te druk. Vakantie. Een kleine tegenslag en de draad was ik alweer kwijt. Op een gegeven moment hoefde ik niet eens meer excuusjes te bedenken. Dit niet-sporten en niet-gezond-eten was een constante leefstijl geworden.

Je motivatie verliezen hangt af van meerdere factoren:

  • De kloof tussen waar je nu bent en je uiteindelijke doel is te groot, waardoor je niet gelooft deze ooit te halen.
  • Het is je al eens of meerdere malen niet gelukt en het vertrouwen waarmee je eraan begint heeft al een 1-0 achterstand.
  • De manier waarop je je doel wilt halen past, als je heel eerlijk bent, niet bij je. Denk aan vieze shakes als maaltijdvervanger of de bootcampclubjes die ook doorgaan in de regen.
  • Resultaat blijft uit. Dit kan ook weer afhangen van meerdere factoren. Maar als je ergens voor gaat, wil je ook resultaat. Het bevestigd het gevoel dat je vooruit gaat.
  • Gebeurtenissen in je privé leven die je afleiden. Soms loopt alles een beetje anders dan verwacht. Heel anders dan verwacht. Een virus dat de hele wereld on-hold zet, wie heeft dat ooit kunnen bedenken?

Motivatie is in principe jouw drive voor jouw handelen. Wat maakt dat jij bepaalde handelingen juist wel of niet uitvoert. En die drive kan komen van binnen of van buiten uit.

Zo ben je intrinsiek gemotiveerd als je iets doet omdat je het echt leuk vindt. Je voelt het in elke vezel van je lijf, je vergeet de tijd, hebt oprechte interesse, voelt passie, ervaart zelfs een soort vanzelfsprekendheid.

Als je extrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je datgene (onbewust) om er iets in ruil voor te krijgen. Aandacht, geld, complimentjes, status. Of je doet datgene juist omdat je iets niet wilt. Zoals een straf, oordelende blik van een familielid, problemen op je werk door de gevolgen van het niet halen van een deadline.

De ene motivatie is niet perse beter of slechter dan de ander. Ik geloof dat beiden nodig zijn. En zolang deze in balans zijn dan is er niks aan de hand. Van het uitruimen van de vaatwasser krijg ik geen super happy gevoel, ik doe het om later onrust vanwege een volle keuken te voorkomen.

Maar als jouw handelingen enkel nog maar gericht zijn op het behalen van iets buiten jou of iets negatiefs willen voorkomen, dan kan dit op een gegeven moment gaan blokkeren. Met als gevolg het kwijtraken van jouw motivatie.

Nu ´coronakilo´ bijna een door de Van Dale geaccepteerd nieuw woord is, neem ik afvallen als voorbeeld. Wat is voor jou nu heel eerlijk de reden dat jij wilt afvallen? Is dit om aan je gezondheid te werken omdat je er echt blij van kunt worden als je merkt dat je conditie aanzienlijk is verbeterd als je met een zware wasmand de trap oploopt? Of wil je perse net als je vriendinnen in dat nieuwste model broek passen, om er bij te horen, om ook complimentjes over je uiterlijk te ontvangen?

En als je nu toch heel eerlijk naar jezelf toe bent. Wat maakt dat jij nu je motivatie kwijt bent?

Door heel eerlijk naar mijzelf te zijn, kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik helemaal niet meer genoot van het hardlopen. Ik had mezelf iets wijs gemaakt. Ik ontdekte een diepe overtuiging dat ik moest presteren. Iets moest bereiken. Een tijd wilde neerzetten. Daarvoor moest trainen, uitdagen, doorzetten, niet opgeven. Ik wilde graag trots kunnen zijn op mezelf. En dat zou pas kunnen als ik dat ene gepresteerd had. Logisch dat nu de loop niet doorging, ik ook niet voor de lol zou gaan. Het plezier was ik namelijk allang geleden verloren.

Hoe zorg je er dan voor dat je WEL gemotiveerd blijft?

Blijf dicht bij jezelf.

Doe het op die manier die bij je past. Zo ben ik gaan steppen. Twaalf maanden per jaar hardlopen houd ik niet vol. Ik hou van speelsheid en afwisseling. En dat werd weer aangewakkerd toen ik ons zoontje moeiteloos en met het grootste plezier zag steppen. Zonder doel, puur voor de fun. Dit steppen past op dit moment het best bij me. Plezier in bewegen en even geen scores bijhouden.

Zet haalbare en realistische stapjes vanaf het punt waar je nu bent.

Ook al zijn deze naar jouw idee heel klein. You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.

Leef NU.

Door elke moment als een nieuw moment te beschouwen, stel jij jezelf open voor nieuwe ervaringen. Zolang jij met 1 been nog in het verleden staat, kom jij niet vooruit.

Houd je focus op datgene dat goed gaat.

Waar kun jij aan het eind van de dag tevreden op terug kijken?

Wees niet te streng voor jezelf.

Als je al jaren een hond in huis hebt dan maak je vanzelf vele stappen per dag tijdens het uitlaten. Maar als je dit niet had, verwacht dan niet van jezelf dat je tijdens een lockdown meteen elke dag zoveel duizend stappen moet zetten. Bouw het op je eigen tempo op. Geef nieuwe gewoonten de tijd op te groeien.

Hoi, ik ben Marta. Als mindfulnesstrainer en ACT-therapeut help ik vrouwen hun focus te verleggen van het streven naar een perfect bikinilichaam, naar een tevreden en happy gevoel in bikini. Gebaseerd op mijn eigen ervaringen blog ik graag over mindset, bewustzijn én acceptatie.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .