Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Van moeten naar willen

Hebben jullie ook vaak het idee dat de tijd zo snel voorbij vliegt terwijl we alle taken van onze to-do-lijstjes proberen af te strepen? Elke dag maar weer. We zijn continu bezig met alles wat we nog moeten doen, dat we haast niet de tijd nemen om stil te staan en te beseffen of we ook echt genieten van het moment. Zo komen we regelmatig na een routine opgebouwd te hebben in een sleur terecht en lijken de taken die we gedisciplineerd uitvoeren ons niet meer zoveel plezier op te leveren zoals we in eerste instantie dachten. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je geen baan meer zou hebben en niet zou kunnen werken, geen sportschool zou hebben om in te sporten, geen huis om schoon te houden. Het klinkt in eerste instantie misschien gek, maar alles wat ons in het leven goed afgaat, lijkt op een gegeven moment zo vanzelfsprekend. Maar.. is dit wel zo?

Aangezien ik al jarenlang gedisciplineerd een aantal keer per week de sportschool in duik, heb ik ondanks het feit dat ik het heel leuk vind, soms ook dagen dat ik tegen mijn sportsessie op kijk. Op deze momenten probeer ik tegenwoordig een omkeer te maken in mijn denkpatroon. In plaats van te denken: “Ik móét sporten.” verander ik mijn gedachte in “Ik wil heel graag sporten”. Dat is namelijk ook zo, al ben ik dat met de tijd steeds meer vergeten. Jaren terug voordat ik een routine had opgebouwd hoopte ik elke week dat ik maar vaak genoeg de discipline op zou kunnen brengen om het tot de sportschool te maken. Er konden weken aan me voorbij gaan terwijl de draad oppakken en mezelf weer in een sportoutfit sjouwen steeds moeilijker werd. Nu ik inmiddels erin ben geslaagd om er een gewoonte van te maken, wil ik er wel van kunnen blijven genieten.

Zo heb ik ook gemerkt dat je dit trucje bij veel meer taken gebruiken. Denk aan allerlei soorten activiteiten die ooit begonnen als een hobby of als iets waar je plezier aan beleefde, maar die met de tijd steeds meer als een verplichting zijn gaan aanvoelen. Dingen die je inmiddels doet uit gewoonte en als vanzelfsprekend ziet, maar waar je ook plezier uit zou kunnen halen. Laat ik een aantal voorbeelden geven:

“Ik moet vandaag naar de sportschool.” wordt: “Ik wil graag naar de sportschool om weer lekker te zweten en me erna weer goed te voelen.”

“Ik moet de hond nog uitlaten.” wordt: “Ik wil mijn hond uitlaten en tegelijkertijd ook een wandeling maken in de frisse buitenlucht.”

“Ik moet vandaag boodschappen doen.” wordt: “Ik wil weer nieuwe boodschappen halen en iets meenemen waar ik heel erg veel trek in heb.”

“Ik moet vandaag het huis opruimen.” verandert in “Ik wil graag even opruimen en in een schone omgeving zitten straks.”

Zo kan je eindeloos doorgaan. In eerste instantie kan je het idee hebben dat het totaal niet werkt, maar dat is normaal. Negatieve denkpatronen ontwikkelen we niet zomaar en ze blijven hardnekkig rondwarrelen in ons hoofd zolang we ze niet opmerken. Het is dan ook de kunst om dit om te buigen naar positieve gedachtepatronen. Het is iets waar je bewust aandacht aan moet besteden en elke keer weer moet opmerken en veranderen. Toch is het de moeite waard om het te proberen. Hoe jammer is het namelijk dat we dagelijks niet inzien dat we de gezondheid en mogelijkheden hebben om bepaalde taken en activiteiten uit te kunnen voeren, maar we deze zien als een verplichting en daarom niet kunnen genieten? Het is juist heel waardevol dat we al deze taken uit kunnen voeren en een positieve manier van denken kan ons juist ondersteunen bij het koesteren van meer waardering in ons dagelijks leven. Waardering is namelijk zelfs in de kleine dingen wel te vinden, als wij er maar dagelijks bij stil kunnen staan.

Welke gedachtenpatronen vind jij moeilijk te doorbreken? Zou je ook positiever in het leven willen staan op bepaalde momenten? Laat me jou ideeën weten in de reacties hieronder!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .