Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek of boze/teleurgestelde mensen kan best heel lastig zijn. Zeker als je wordt “aangevallen” op hetgeen wat je doet op werk of juist om wie je bent.  Zodra kritiek persoonlijk wordt krijgt het al een hele andere lading. Maar hoe ga je daar dan mee om? Hoe kun je deze negativiteit een plek geven en hoe kun je daarop reageren? Graag geef ik je een aantal handige tips, lees je mee?

Door de jaren heen heb ik een behoorlijke olifantenhuid gekregen. Vroeger werd ik gepest en ook in mijn latere leven heb ik best wel eens wat kritiek of negativiteit over mij heen gekregen. Toch kan ik er goed mee omgaan en doet kritiek mij weinig meer. Uiteraard heb ik dat ook moeten leren, en kan ik nu best heel goed onderscheiden wanneer kritiek opbouwend is of puur bestaat uit negativiteit / kwetsende woorden. Met onderstaande tips help ik jullie graag op weg in het omgaan met negativiteit.

Is het waar?

Dit klinkt misschien maf. Maar als je kritiek krijgt op bijvoorbeeld het werk wat je doet, dan is het allereerst goed om voor jezelf na te gaan of het klopt wat ze zeggen. Wij zijn namelijk geneigd om direct in de aanval te schieten bij kritiek, maar is dat wel juist? Zo ook als je kritiek krijgt op je gedrag. Klopt het als ze zeggen dat je je vreemd of arrogant gedraagt? Zij de opmerkingen die er gemaakt worden kloppend dan is het van belang dat je er natuurlijk mee aan de slag gaat. Klopt het niet en voel je je aangevallen dan zijn de volgende stappen wellicht handig om mee te nemen.

 

Blijf beleefd

Als iemand iets zegt wat onterecht is, nou, het liefst wil ik direct los gaan. Niemand heeft tenslotte het recht om iemand “aan te vallen” en het liefst willen wij dat natuurlijk laten weten. Belangrijk is, blijf altijd beleefd. Blijf eerlijk naar jezelf. Laat jezelf niet gaan. Dan kunnen er later ook geen verwijten worden gemaakt.

 

Vraag om uitleg

Deze stap klinkt vrij logisch, maar als we onterecht worden bejegend willen we het liefst helemaal geen gesprek meer aangaan. We zijn boos en teleurgesteld. Belangrijk is juist om wel uitleg te vragen. Waarom voelen ze dit zo, waarom denken ze zo. Hoe komt het dat ze je op een andere manier zijn gaan zien? Laat ze uitpraten en onderbreek ze niet. Ik noem dit altijd de kijken en knikken fase.

 

Herhaal wat er wordt gezegd en geef dan pas een antwoord

Dit is echt een mega tip uit de tijd dat ik reisleidster was. Als reisleidster heb je bijna dagelijks te maken met klachten. En dat gaat van mensen die rustig hun verhaal komen doen en waarvoor iets makkelijk op te lossen is. Tot mensen die je in je gezicht staan uit te schelden, schreeuwen en je zelfs wegduwen. Hoe boos iemand ook is, hoe alle bovenstaande punten in gedachten en als ze vervolgens uitgesproken (uitgeraast) zijn dan ben jij weer aan de beurt. Herhaal vervolgens wat zij zojuist hebben gezegd. “dus zoals ik het goed begrijp….”, “Ik snap dat je…..”, “wat ik uit je verhaal kan opmaken is….”. Door dit te doen geef je blijk dat je daadwerkelijk echt naar ze hebt geluisterd. Dit geeft rust en kalmte. Zodra je dit gedaan hebt kunt je gaan reageren en je eigen punt maken.

 

Loop weg

Blijf niet in een discussie hangen. Zodra je merkt dat het gesprek nergens heen gaat. Als je merkt dat iemand bozer en bozer wordt en er eigenlijk geen land mee te bezeilen is, loop weg. Zeg ook netjes “Op dit moment komen wij er niet uit, ik ga nu weg (of “ik beëindig nu ons gesprek”), en zodra jij (of wij) weer wat zijn gekalmeerd dan praat ik graag met je verder”. Soms is het belangrijk om te weten wanneer het genoeg is geweest voor dat moment en het is totaal niet erg om voor jezelf te kiezen. Het is zeker geen blijk van zwakte om weg te lopen, maar het creëert juist rust om alles even een plekje te geven.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie omgaan met kritiek of negativiteit. Deel het met ons, wellicht hebben we nog iets aan jullie tips.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .