Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Waarom we ons vaker dankbaar mogen voelen

Dankbaarheid… Een groot goed als je het mij vraagt. Echter wel een groot goed waar nog vaak niet écht bij stilgestaan of ‘gebruik van gemaakt’ lijkt te worden. Je zal een ieder die je op straat aanspreekt met de vraag; ‘Ben jij ergens dankbaar voor?’, een prachtig antwoord horen geven. Mensen zullen eens goed nadenken en absoluut tot een mooi voorbeeld komen. Toch is het iets waar in de waan van de dag regelmatig aan voorbij gegaan wordt. Voor een groot deel logisch, in de drukke maatschappij waarin we leven. Maar juist daar kan het hem net in zitten! Je dankbaar voelen (en dit dus ook uiten) heeft meerdere kanten, namelijk dat je iemand anders kan laten merken dat je dankbaar bent voor zijn of haar aanwezigheid, iets wat een ander voor je gedaan heeft etc. Ook heb je de dankbaarheid voor de dingen die je tegen gekomen bent, om je heen gebeuren en noem maar op. En dan natuurlijk dankbaarheid tegenover jezelf.

Het voelen en tonen van dankbaarheid is een relatief simpele, gemakkelijke manier gebleken om je gelukkiger te voelen, stress te verlagen en simpelweg bewuster in het leven te staan. Je kunt dus echt zeggen dat het goed is voor je gezondheid! Wie had dat gedacht.. Nu is het natuurlijk voor een deel karakter/persoonlijkheid of dit van nature al in minder of meerdere mate in je zit, maar het fijne nieuws is – het is aan te leren!

Dan rijst bij sommigen misschien wel de vraag; Maar welke kant werkt dit dan daadwerkelijk op? Zorgt dankbaar zijn inderdaad voor een gelukkiger leven of maakt een gelukkig leven dankbaar? Beide is hierin het geval.. Toch zijn er tal van onderzoeken uitgevoerd in de jaren naar dit onderwerp en wat blijkt – Mensen die heel bewust omgaan met het begrip dankbaarheid, ervaren écht een groter geluksgevoel, zijn kalmer en over het algemeen meer positief, zijn meer tevreden over hun sociale contacten e.d. Daaruit blijkt dus dat het een zeer positieve invloed heeft op iemands leven en geluk.

Nu hoor ik je denken; ‘’Ik zou best nog wat meer geluk willen ervaren!’’. Een leuke en simpele manier (die ik zelf ook toepas) om hier dus mee aan de slag te gaan is bijvoorbeeld het bijhouden van een dankbaarheidsjournal! Een notitieboek of schriftje waarin je dagelijks of een aantal keer per week, punten opschrijft waar jij op dat moment dankbaar voor bent. Dit kan in principe zo kort of lang als jij zelf wilt en wat op dat moment fijn voelt. Ook het moment van de dag verschilt natuurlijk per persoon. De één vindt dit heel prettig aan het einde van een drukke dag, de ander start er juist mee op! Dit is iets waar je uiteraard volledig zelf op mag voelen en uitvogelen wat voor jou werkt. Ik weet ondertussen uit eigen ervaring dat het voor mij heel fijn kan werken als ik dit doe aan het einde van de dag. In alle rust, in het kort even alle puntjes opschrijven in een mooi lijstje, met daarbij de datum (altijd leuk om terug te bladeren namelijk). Voorbeelden van punten die bijvoorbeeld in mijn journal terug te vinden zijn gaan van: een heerlijk warm kopje thee in de ochtend na het wakker worden tot- zonnestralen op mijn gezicht, een leuk of lief appje van een goede vriendin, iets lekkers wat ik heb gegeten, de mogelijkheid om naar fijne muziek te luisteren, een wandeling die ik heb gemaakt, tot ook grotere dingen zoals bepaalde connecties met mensen, het dak boven mijn hoofd, ontwikkelingen die ik doorgemaakt heb, mijn gezondheid en noem maar op. Ik pak er dus echt even een momentje voor. Dit hoeft overigens totaal niet veel tijd te kosten, maar wel is het fijn, zeker als je er het optimale uit wilt halen, om er gewoon heel eventjes voor te gaan zitten en over na te denken. En blijf in je achterhoofd houden dat het hele kleine, simpele dingen kunnen en mogen zijn. Juist die laten je zien dat je een dankbaar mens bent en zo zul je gaan zien dat je nog meer gaat genieten van de kleine dingen in het leven en dit ook steeds bewuster doet zonder er nog écht over na te hoeven denken! Het wordt op deze manier geïntegreerd in je leven, je houding, je routine, je relaties en al met al dus in je mate van geluk en gezondheid!

Dus nu luidt de grote (of eigenlijk juist maar kleine) vraag – Waar ben jij dankbaar voor vandaag?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .