` MIND: Wat is een bipolaire stoornis? En wat kun je eraan doen? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?MIND: Wat is een bipolaire stoornis? En wat kun je eraan doen?

Momenteel wordt het veel in de media genoemd doordat Kanye hiermee worstelt en het is jammer dat het alleen doordat bekenden ermee worstelen ook meer bekendheid krijgt. Psychische stoornissen komen heel veel voor in Nederland. Vrouwen hebben hier twee maal zoveel last van dan mannen en je hebt hier ontzettend veel verschillen in. Volgens het RIVM zijn er inmiddels 93.500 mensen tussen de 18 en 64 jaar met een bipolaire stoornis op basis van een bevolkingsonderzoek. Wij vertellen je wat het precies is en wat je eraan kunt doen als je het hebt of een ander in je omgeving hebt die hiermee worstelt. Lees gauw verder!

Wat is een biopolaire stoornis precies?

Een biopolaire stoornis is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt door uitersten in stemming en activiteiten. Tussen een manische, uitbundige stemming en een depressieve, meestal teruggetrokken stemming is er sprake van een normale stemming of ‘vrije interval’. In de uitersten van de stemming is opname in een psychiatrisch ziekenhuis vaak onvermijdelijk. Een bipolaire stoornis kan niet worden genezen; door een goede behandeling, onder meer door medicatie maar ook acceptatie, kunnen de symptomen wel afnemen of verdwijnen.

Verschillende soorten bipolariteit

Bipolariteit I

Deze vorm van bipolariteit is aan de orde als je de volgende episodes hebt doorgemaakt:

  • minimaal één manische episode,
  • één of meer depressies;
  • uitsluitend manische episoden hebt doorgemaakt.
Hypomanie

Een hypomanische episode (hypomanie) voelt als een manie, maar is minder krachtig. Deze episode heeft dan ook geen grote gevolgen voor je dagelijkse functioneren. Bij een hypomanie kan je zelfs bovengemiddeld productief zijn en je daar prettig bij voelen. Wel kan een hypomanische episode de voorbode zijn van een manie.

Bipolariteit II

Deze vorm van bipolariteit is aan de orde als je uitsluitend episoden van hypomanie en depressie hebt doorgemaakt. Heb je eenmaal een manie doorgemaakt, dan blijft de classificatie bipolariteit I van kracht. Je blijft dan kwetsbaar manisch te worden. Als je voor het eerst een manie doormaakt waar je voordien alleen hypomanisch en/of depressief was, verandert de classificatie van bipolariteit II naar bipolariteit I.

Rapid Cycling (gemengde episode)

Als je een bipolaire stoornis hebt en vier of meer stemmingsepisoden binnen een jaar doormaakt, is er sprake van Rapid Cycling (letterlijk: snel ronddraaien).  Het kan daarbij gaan om één episode waarin een depressie en een (hypo)manie elkaar constant afwisselen of om losstaande episoden onderbroken door een fase waarin je stabiel bent. De episoden duren soms dagen, maar meestal weken. In sommige gevallen kan de stemming zelfs op een dag sterk wisselen.

Behandeling en behandelmethoden

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van psycho-educatie, medicatie, somatische controles, sociaalpsychiatrische ondersteuning en zelfmanagement. Na de acute fase wordt vaak ook wel psychotherapie toegepast. Psychotherapie kan gericht zijn op de behandeling van bipolariteit, meervoudige aandoeningen of op thema’s gericht op persoonlijk herstel. Omdat je met een bipolaire stoornis vaak blijvend kwetsbaar bent voor stemmingswisselingen, wordt het verloop van de ziekte gemeten. De zorgprofessional kan dan bijtijds veranderingen kan signaleren. Bovendien vergroot monitoring het inzicht in situaties die een manie of depressie uitlokken.

Wat voor effect heeft het op de dierbaren van de persoon met een bipolaire stoornis?

Een psychische stoornis raakt niet alleen de patiënt, maar kan ook zeer ingrijpend zijn voor zijn naasten. Bij naasten kan het gaan om een partner, maar ook om kinderen, ouders, een broer of zus, goede vriend(in) of buren. Wanneer je naastbetrokkene bent van iemand met een bipolaire stoornis dan zit je met veel vragen en ben je op zoek naar informatie of steun, mogelijk ook voor jezelf als je voor je zieke naaste zorgt (mantelzorger). Ook komt het steeds vaker voor dat hulpverleners naastbetrokkenen bij de zorg betrekken. Kijk hier voor meer informatie en tips. 

Ben jij bekend met iemand die een bipolaire stoornis heeft of heb je dit zelf en wil je je verhaal delen met ons, mail dan gerust naar info@boostyourhealth..nl en wie weet plaatsen wij jouw verhaal (anoniem ook mogelijk).

Bronnen:

  • https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/psychische-gezondheid/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-psychische-klachten-naar-geslacht
  • https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/bipolaire-stoornis/
  • https://plusminus.nl/soorten-bipolariteit/
  • https://plusminus.nl/diagnose-en-behandeling/
  • https://plusminus.nl/naasten/

 

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment