Het maakt je machteloos, als je te horen krijgt dat een geliefde in jouw omgeving ziek blijkt te zijn. Het is lastig om met zulk nieuws om te gaan, maar je moet je altijd bedenken dat het voor de ander vele malen erger is. In dit geval ben jij een bijzaak en heeft deze persoon de hoofdrol. Bij zulk nieuws zijn er vaak twee soorten reacties. De eerste is de full on hulp modus en de tweede is de “ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan dus laat ik niets meer van me horen”. Als je bij de laatste groep hoort zul je wellicht achteraf spijt hebben dat je niet meer hebt gedaan. In dit artikel wil ik je tips geven met wat je allemaal voor iemand zou kunnen betekenen, lees je mee?

Het zijn meestal de kleine dingen die het hem doen. Denk niet te groot, want meer dan er alleen maar zijn kan je niet. Probeer je in te leven in de situatie en oprecht te zijn. Mensen zullen voelen als hetgeen wat je doet niet uit jezelf komt maar een “moetje” is”. Hier volgen 5 tips die je wellicht een handvat kunnen geven in deze situatie.

Gedeelde smart is halve smart

Een ziekenhuis of doktersbezoek in je eentje ondergaan is nooit leuk. Zeker niet als er bepaalde behandelingen op de planning staan of als er wellicht veel informatie op je staat te wachten. Een partner of familielid kan misschien niet altijd mee vanwege werk, en daar kan jij mooi bijspringen. Biedt aan om mee te gaan. Of beter gezegd, biedt het niet aan maar zeg “de volgende afspraak ga ik graag mee, wanneer staat deze gepland?”

Help, ik vind de situatie maar lastig

Als je de hele situatie lastig vindt, en je eigenlijk even niet weet hoe je ermee om moet gaan, zeg dit dan gewoon. Veel liever dat dan dat er helemaal geen gesprek is. Vertel wat je lastig vindt en in het gesprek zul je er perfect achter komen wat je van elkaar kunt verwachten of wat de ander nodig heeft.

Tijdnood

Tijd is schaars, zeker als je je niet goed voelt, ziekenhuisbezoeken hebt en misschien ook nog een gezin draaiende moet houden. Een beetje hulp is dan geen overbodige luxe. Bied aan een keer de kinderen van school te halen, Kook een paar keer een lekkere pan soep of een gerecht wat je langs kunt brengen of vraag of je toevallig een wasje kunt doen/kunt strijken of een boodschap kunt halen.

Hoe gaat het?

De vraag “hoe gaat het is zo makkelijk gesteld”. Maar bijna iedereen reageert standaard met “ja, alles goed hoor”. Als je echt wilt weten hoe het met iemand gaat en daar een eerlijk en open antwoord op wilt hebben vraag dan “vertel eens hoe je je voelt”? Dit is een meer open vraag waar uitgebreid op gereageerd kan worden.

Opdringen

Je wilt van alles doen, je wilt er zijn; maar weet ook je plaats weer terug in te nemen. Er komt soms veel af op de persoon die ziek is. Er is vaak verdriet en er is tijd nodig om het vervelende nieuws te delen met familie. En vooral om het de juiste ruimte in te laten nemen binnen het gezin. soms is het als vriendin zijn fijn als je je even aan de zijlijn opstelt. Laat weten dat je er bent, maar dan even iemand laat. Je weet als geen ander wanneer het jouw tijd is om in te springen.

Deel deze post!