` Nierplezier met....fosfaat - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Nierplezier met….fosfaat

MIJN NIEUWE VRIENDJE * ZOUT * NATRIUM * KALIUM * FOSFAAT * EIWITTEN
In het dieet van Wouter kon het niet heel veel uitdagender worden dan de zout-, natrium- en kaliumbeperking. Dat klopt. Maar wanneer je als nierpatiënt aan diverse restricties vast zit, wordt uiteindelijk alles een uitdaging. Zo was er nog een mineraal waarvoor Wouter moest oppassen. Hiervoor slikte hij ook een medicijn dat deze in zijn lijf zou afbreken; fosfaat.

Tussen alle dieetperikelen en de groeiende medicatielijst door, waren ook de voorbereidingen op een nieuwe nier in volle gang. De moeder van Wouter, Evelien, zou een nier afstaan. Ondanks dat dit een makkelijke match zou lijken, gingen hier nog behoorlijk wat onderzoeken aan vooraf.

 

Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.
Fosfaat komt vooral voor in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.

 

Een teveel aan fosfaat kan ontstaan wanneer de nieren minder goed werken. Die scheiden dan te weinig fosfor uit waardoor na een tijd botontkalking kan ontstaan.

 

In een voortraject bij het geven van een nier worden een aantal dagen ingepland met diverse artsen en disciplines waarin onderzoeken plaatsvinden en waar je alle nodige informatie krijgt en geeft. Beknopt gezegd weet je in ongeveer twee maanden tijd alles van de nieren en jouw volledige gezondheid en fitheid. Er wordt een CT gemaakt van de nieren en het bloed wordt onderzocht. De gever wordt onderzocht naar zijn nierfunctie en nog wat lichamelijke testjes waaronder hart- en longfunctie. Daarnaast krijgt de gever een psychologisch onderzoek en wordt er onder andere gevraagd naar de thuissituatie. Uiteindelijk wordt van de gever en de ontvanger een bloedsample gemengd (kruisproef) om te kijken of dit elkaar accepteert. Dit hele proces vindt plaats in hetzelfde ziekenhuis als de ontvanger, maar met ieder zijn eigen artsen. Zo kenden de artsen van Evelien Wouter niet en vice versa. Dit voorkomt complexe belangenverstrengelingen en emotionele schade wanneer er onverhoopt iets mis gaat.

Natuurlijk ging ik met Wouter mee naar de onderzoeksdagen. We waren een vreselijk verliefd stel wat de boel zelfs daar opfleurde. Ook in het niercentrum van het LUMC droop het ervan af. En terecht, want we hadden goede hoop. Wat kon er nu nog mis gaan?

Na alle onderzoeken was het wachten op het verlossende telefoontje, zodat de operatie gepland kon worden… En dat telefoontje kwam er, relatief snel, alleen niet met het nieuws dat iedereen hoopte. De frustratie, de spanning en het ongeloof. Dit kon toch niet waar zijn… Dit is niet waar! Het was geen match! Een teveel aan bloedvaten kon voor problemen gaan zorgen. Na uitgebreid overleg besloten de artsen dat het geen goede match was. Mijn Wouter zou dit niet nog heel veel langer volhouden zonder dialyse. Zou dit hem echt niet bespaard kunnen blijven? We bleven ons best doen om hem zo gezond mogelijk te houden. Zijn oudste broer, mijn beste vriend Marijn, zou nu door de molen gaan. Ook hier zou weer veel tijd overheen gaan, tijd die Wouter mogelijk niet had…

Mijn huiswerk deed ik volgens Wouter uitstekend. Als blijk van waardering mocht zijn ‘eten met plezier’ boek met voedingswaardentabel in mijn huis blijven. Het hele boek meezeulen bij een boodschap doen, leek me niet echt praktisch. Ik maakte daarom zelf een lijst van voedingsmiddelen die oké waren. Ik moet bekennen dat ik inmiddels weer even moest kijken waar fosfaat allemaal in zit. En ik vind het eigenlijk meer dan prima dat het lijstje inmiddels dusdanig uit mijn systeem is dat ik dit mineraal weer even moest googelen.

Fosfaat komt met name voor in zuivel houdende producten. Maar ook zit het veel in patat, mager vlees, sommige vissoorten, sommige kazen, peulvruchten, linzen… Met andere woorden; er is geen pijl op te trekken. Er zit wat mij betreft totaal geen logica in. Vond ik toen en eigenlijk nog steeds. En dan dus de logica waar we iets aan hebben in de supermarkt en bij het koken. Fosfaat vond ik dan ook de meest lastige van het dieet en zocht ik eigenlijk altijd op. Ik gebruikte meestal als ezelsbruggetje, dat het vooral in melkproducten zit en producten die je gebruikt voor het ontbijt/lunch. Natuurlijk vallen peulvruchten hier niet onder. Zo heeft ieder ezelsbruggetje wel een steen aan de andere kant liggen waar je tegen kan stoten.

Omdat dit allemaal wat complex werd, was ik de koning te rijk met mijn eigen ‘little-black-book’, met alle producten die wij konden eten zonder problemen. Nooit meer uitrekenen wat wel en wat niet. Gewoon een simpel lijstje met ‘dit kan sowieso’! Ondanks dat ik er bovenop zat wat niet mocht, is dit vreemd genoeg nog een flinke lijst geworden. En dus werden we creatief in gerechten.

Rijst, gekookt zonder zout, met koolraap, peultjes gekookt zonder zout, tomaat (hoewel hierover de meningen verdeeld zijn voor wat betreft kalium) en rosbief.

We smokkelden wat her en der. Dit kon, mits het over de dag verspreid in balans was met zijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wouter daarentegen maakte rustig een gerecht met kip, spinazie en pijnboompitten. Super lekker, maar jeetje wat wilde ik mijn eigenwijze vriendje op die momenten graag zijn eten afpakken en wat anders voor hem maken. En daarom stonden er regelmatig de meest vreemde combinaties op tafel. Maar uiteindelijk wisten we van ieder gerecht een feestmaal te maken.

Zijn hart bleef kloppen, zijn ademhaling veranderde niet. Voor de buitenwereld oogde hij niet zo ziek als dat hij van binnen was. Iedere dag opnieuw ging hij naar zijn werk alsof er niets aan de hand was. Veertig uur per week, tot een paar weken voor de operatie. Hij had het er niet over. Niemand hoefde te weten dat hij ziek was.

Wouter bleef Wouter, maar dan met veertien procent nierfunctie en dus zonder energie.

Mijn naam is Jennifer en ik ben 34 jaar. Ik ben chaotische moeder, enthousiaste vriendin, liefdevolle partner en een waanzinnig nieuwsgierig mens. Alles wat ik met jullie delen mag, komt daaruit voort. Lees, geniet mee en vul mij aan!

Post a Comment