` NIERPLEZIER MET... zout - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Nierplezier met... zout (2)

NIERPLEZIER MET… zout

MIJN NIEUWE VRIENDJE * ZOUT * NATRIUM * KALIUM * FOSFAAT * EIWITTEN

Zoals gezegd zou dit dus best ingewikkeld kunnen worden. Inmiddels had ik me voldoende verdiept, in de gezondheid van Wouter en zijn dieet, om een gegronde mening te kunnen vormen. Vanaf dat moment mocht hij inmiddels vrijwel geen zout meer en was hij fosfaat beperkt. Hij had veel te veel eiwit in zijn urine en zijn kaliumwaardes waren standaard veel te hoog. Zijn dagelijkse medicatie lijstje groeide. Zo slikte hij inmiddels 2 plaspillen, 2 keer per dag bloeddrukmedicatie, fosfaatbinders, eiwitkillers, ijzerpillen, resonium (een hap zand wat kalium afbreekt) en spoot hij tweewekelijks een EPO-pen in zijn been leeg om de aanmaak van zijn rode bloedcellen te stimuleren. Dit laatste was heerlijk! Natuurlijk niet de prik zelf, maar je zag hem hierbij binnen een paar dagen beduidend beter van worden. Deze opleving duurde doorgaans niet langer dan 7 dagen. Hierna stortte hij weer net zo hard in. Wat onder andere inhield dat dagelijks vanaf het middaguur slapen de enige optie was.

Wanneer we ergens aten voelde Wouter zich altijd ontzettend bezwaard om aan te geven dat bepaalde dingen niet goed voor hem waren. Ik kan me goed voorstellen dat er een hoop nierpatiënten zijn die zich net zo voelen. Hierdoor wordt bij vrienden eten of in een restaurant al snel een hele opgave. Maar de opgave werd pas écht enorm, als wij hem daardoor moesten missen! Dus mocht jij zelf nierpatiënt zijn en dit lastig vinden, alsjeblief, geef het aan dat de boontjes doorgekookt moeten worden. Zeg dat je bijvoorbeeld beter rijst kan eten in plaats van aardappelen. En alsjeblieft… vertel iedereen zo vaak en zo duidelijk mogelijk om te stoppen met het toevoegen van zout.

Als we met elkaar een paar simpele trucjes leren, kunnen er meer mensen met niet goed functionerende nieren een klein beetje “normaler” en fijner leven zonder een schuldgevoel hieraan over te houden. En hoe fijn is het dat een groot verschil maken kan door slechts die ene keer tijdens het koken wat minimale aanpassingen doen. Ik loods jullie daarom heel graag door de 5 voedingsstoffen/mineralen die het koken van een relatief gezonde maaltijd voor een nierpatiënt lastig maken; zout, natrium, kalium, fosfaat en eiwitten.

Hoewel niet iedere nierpatiënt aan dezelfde restricties gebonden zit, mag je altijd uitgaan van één vijand… Zout, of eigenlijk het mineraal ‘natrium’ wat in zout zit. Dit is de boosdoener van de nadelige gevolgen van zout. Omdat dit niet alleen voor mensen met een nieraandoening geldt, heb jij zelf dus ook profijt van stoppen met zout toevoegen!

“De belangrijkste bron van natrium is keukenzout. Naar schatting voegen we zo’n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals brood en kant-en-klaarmaaltijden. Fabrikanten doen dat bijvoorbeeld om smaak, houdbaarheid (vleesproducten, vis, zuurkool) of structuur (brood, kaas) te verbeteren.”

Nadelige gevolgen van zout/natrium: hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

Ondanks dat zout toevoegen dus voor IEDEREEN ongezond is, zijn Nederlanders nog altijd erg geneigd (veel) zout toe te voegen aan het eten.
Compleet overbodig, want je haalt al ruim voldoende (3 gram per dag) uit je voeding. Door zout toe te voegen krijg je al heel snel te veel binnen.

De gemiddelde Nederlander krijgt negen gram zout per dag binnen. Dit is drie gram meer dan de aanbevolen bovengrens van zes gram. Voor baby’s en kinderen ligt deze grens zelf nog lager. Je leest het goed, de aanbevolen bovengrens! Daarnaast is de kans op een zout tekort vrijwel nihil.

TIPS
Gebruik kruiden of specerijen om gerechten op smaak te brengen of koop natriumarme bouillon.
Stap eens over op zoutarm brood! Het smaakt wel even anders maar écht het went!

Wanneer ik dit men vertel, krijg ik al snel als reactie dat zoutarm eten “vies” is. Hoewel je, door het toevoegen van zout af te leren, zult merken dat met name groenten en vis veel meer van hun eigen smaken terug krijgen.

Werkelijk onbegrijpelijk vind ik het dat in een tijd waarbij gezond eten het nieuwe “hip” is. De tijd waar men zoveel meer weet over gezondheid en blijft komen met nieuwe inzichten. De tijd waar men in het dagelijks leven zich zorgen maakt om suiker en koolhydraten. Zich dus nog altijd niet bewust bezig houdt met zoutinname.

De smaak is écht slechts een kwestie van gewenning. Een kleine 3 maanden. Dit klinkt misschien lang, maar als je de keuze hebt tussen óf 3 maanden wennen aan voedsel dat je mogelijk even wat minder lekker vindt of gemiddeld 4 keer per week 4 uur dialyseren, je leven lang een hoge bloeddruk, botontkalking of maagkanker. Dan valt 3 maanden wennen toch best wel mee… Mocht dit geen motivatie genoeg zijn, doe mij dan een lol, scroll even terug naar boven om te kijken of de berg pillen, hap zand en EPO-pen je meer aanspreken. En dan bespaar ik je nog even de details over mogelijke dialyse en/of een transplantatie.

Ondanks dat zout in een hoop voedingsmiddelen zit was dit denk ik het makkelijkste uit te sluiten van ons dagelijks leven. Meer smaak toevoegen kan namelijk heel goed door middel van kruiden en specerijen. Let hierbij voor nierpatiënten ook wel weer op het kaliumgehalte, maar hierop kom ik de volgende keer uitgebreid terug. Ook kan je bijvoorbeeld gebruik maken van natriumarme bouillonblokjes. Deze zijn tegenwoordig gewoon te koop bij iedere supermarkt en zijn te vinden in het bouillonschap.

X gram natrium * 2,5 = het aantal gram zout of visa versa natuurlijk

Heb je iets lekkers gevonden en zit er geen of relatief weinig zout in iets spring dan niet direct een gat in de lucht, maar kijk dan eerst bij de voedingswaarden onder natrium, dit is vaak de vervangende omschrijving.

Zout toevoegingen geven je niets extra’s. Ja een extra kans op nierfalen, hoge bloeddruk of maagkanker. Dus doe je lijf een plezier en stop met het toevoegen van zout!

Ik kan werkelijk uren over zout praten en met veel liefde en passie. Het liefst zou ik jullie namelijk allemaal even door elkaar willen schudden! Heel eventjes maar en echt niet heel hard, maar alleen maar even om je wakker te krijgen. Natuurlijk weet ik wat mijn mening heeft gevormd en dat dit voor jullie nu een ver-van-je-bed-show is, maar weet je… Hoewel je misschien nu nergens last van hebt, kan dit zomaar van de een op de andere dag anders zijn.

Mijn naam is Jennifer en ik ben 34 jaar. Ik ben chaotische moeder, enthousiaste vriendin, liefdevolle partner en een waanzinnig nieuwsgierig mens. Alles wat ik met jullie delen mag, komt daaruit voort. Lees, geniet mee en vul mij aan!

Comments: 1

  • Avatar
    reply

    Frans

    2 oktober 2019

    Een ongezouten mening en prima verhaal

Post a Comment