` Nierplezier met…Kalium - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Nierplezier met…Kalium

MIJN NIEUWE VRIENDJE * ZOUT * NATRIUM * KALIUM * FOSFAAT * EIWITTEN

Kalium met een grote K! Want jeetje wat is deze bijna onmogelijk te omzeilen. En zeker als je van gezond en lekker eten houdt zoals wij. Maar goed, ik zou ik niet zijn als ik dit lastpak niet even flink onderuit zou halen. Tenzij deze K dat zelf eerst bij de liefde van mijn leven zou doen…

Kalium is een mineraal. In bijna alle voedingsproducten zit kalium. Het zit vooral in fruit en groenten, aardappelen, vlees, brood en melkproducten.

“…De nieren regelen de hoeveelheid kalium in het lichaam. Wat je te veel binnenkrijgt, plas je weer uit. Bij nierschade zijn de nieren niet meer goed in staat om kalium uit het lichaam te verwijderen. Daardoor blijft er te veel kalium in het lichaam achter.”

Kalium speelt een rol bij het regelen van de vochthuishouding en de bloeddruk. Kalium verlaagt de bloeddruk. Ook is kalium nodig voor de geleiding van de prikkels langs de zenuwen en de werking van de spieren.

We deden samen de leukste dingen. Zo namen we onszelf even niet zo serieus tijdens een potje karaoke en schaatsten we op natuurijs. Bezochten luxe restaurants en gingen rolschaatsten in de stadsgehoorzaal in Leiden, waar voor mij de vonk eindelijk oversloeg. Ik zeg voor mij, want zijn verhaal vertelt dat hij al 12 jaar achter me aanzat… Sinds die “Avril 14th” is het voor ons iedere dag Valentijnsdag. Hoewel het nog wel een maand of twee duurde voor ik de sprong écht durfde te maken.

We bezochten festivals, waar we tot in de late uurtjes feesten. We vermaakten ons op Koningsnacht met onze gezamenlijke vriendengroep, die overigens niet vreemd opkeken toen we op Bevrijdingsdag niet met hen meegingen. Wij zochten samen de rust op en gingen picknicken in een tentje op het strand van Hoek van Holland. Achteraf gezien hadden we vrijwel alleen maar lekkernijen mee die Wouter zo ziek maakten (hij deed namelijk de boodschappen die dag). Liggend met onze voeten in het zand, met op de achtergrond muziek en het geruis van de golven wist ik het zeker; met deze man ga ik oud worden!

Muziek maakte ons onafscheidelijk in het begin van onze liefdesrelatie. Bij alles wat we deden hoorden we muziek. Van s‘ochtends vroeg tot ‘s avonds laat hoorde ik de tonen die hij voor mij koos. Het was prachtig, alsof we in ons eigen sprookje leefden in het sprookjesbos van de Efteling. Hierbij was hij de regisseur die me wakker maakte, liet leven en als het weer tijd was in slaap bracht met zijn invloeden van muziek. Er was een playlist voor ieder moment van de dag en voor iedere emotie. Iedere dag opnieuw liet hij mij bloeien en vol verwachting wachtte ik af hoe hij de dag zou laten verlopen met zijn muziekkeuzes.

Hyperkaliëmie leidt tot hartritmestoornissen of een acute hartstilstand.

Iedere seconde samen was werkelijk heerlijk, tot de realiteit weer insloeg als een bom… Hoe graag we ook zouden willen, wij leefden niet in die mooie romantische komedie. Wouter was ziek, heel erg ziek zelfs. Er was geen muziek luid genoeg dat het ritme van zijn hart kon verdoezelen. Op die momenten wilde ik niets liever dan de koptelefoon in zijn lijf pluggen, zodat ik iedere hartslag horen kon. Ik wilde horen dat hij het nog deed, dat hij nog bij me was. Het was alsof er iemand een pistool tegen zijn warme hart hield en op het punt stond de trigger over te halen. En dus zou ik alles op alles zetten om hem zo gezond als mogelijk bij me te houden.

De meeste mensen met een nieraandoening merken niet direct dat zij een te hoog kaliumgehalte hebben. Maar er kunnen wel diverse klachten ontstaan. Bijvoorbeeld een slap of zwak gevoel, kortademigheid, tintelingen en gevoelloosheid. Zo had Wouter veel last van het gevoel alsof hij verkeerde olie in zijn lijf had gegoten. Naast de onrust en krampen in zijn benen en het dagelijks starten met overgeven, wat andere klachten waren van zijn verminderde nierfunctie. De verkeerde olie in zijn mooie lijf klopte. Het was zijn vergiftigde bloed dat stroomde in zijn vaten wat zijn lijf eruit wilde hebben. Naast deze heel onprettige maar nog relatief onschuldige klachten die Wouter ervaarde, zijn er veel ernstigere kwalen die kunnen optreden door een te hoog aan kalium. Zo kan het hart ontregeld raken en ontstaan er dan hartritmestoornissen. Bij een veel te hoog kaliumgehalte in het bloed bestaat zelfs kans op een hartstilstand. Natuurlijk had hij zijn ‘hap zand’ om dit te voorkomen. Maar ik nam geen risico’s en zo kwam de overbezorgde vriendin wederom in actie.

In principe kun je als ‘gezond’ mens nooit te veel kalium binnen krijgen. Sterker nog, dit is heel gezond! Kalium komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Dit maakt het dus, als je kaliumbeperkt ben, extra lastig. Naast het niet bewust opzoeken van de toen inmiddels bekende kaliumbommen, zoals groentesoep en avocado, vond ik een aantal simpele trucjes om kalium deels te omzeilen.

Zo kan je bijvoorbeeld door het lang koken van groenten ervoor zorgen dat een groot deel aan kalium onttrokken wordt. Boontjes of broccoli wordt er niet heel veel lekkerder door, maar het is eetbaar en je blijft dan toch vitamines consumeren.

Ook aardappelen bevatten van nature veel kalium. Dit kan je grotendeels eruit weken. Schil de aardappelen en leg deze in blokjes gesneden in een bak met water. Zet de bak met aardappelblokjes 24 uur lang in de koelkast. Door het water minstens 2 keer in deze 24 uur te verversen zorg je ervoor dat er meer kalium afgevoerd kan worden. Vervolgens kook je de aardappelen zoals gebruikelijk. Door het koken gaat ook weer extra kalium verloren. Je kan ze hierna bijvoorbeeld opbakken of frituren om het effect van friet na te bootsen.

Zoals gezegd is kalium voor mensen zonder nieraandoening dus waanzinnig gezond! En we boffen, want het zit in een aantal favorieten! Voedingsmiddelen voor die boordevol kalium zitten zijn onder andere: avocado, spinazie, cacao (dus laat niemand je ooit nog zeggen dat chocolade ongezond is), abrikozen, noten en zaden. Neem dus lekker die pokébowl, maak die verse groentesoep en eet die reep pure chocola. En geniet dan een beetje extra, want er zijn een hoop mensen die het met een heel stuk minder of zelfs zonder deze lekkernijen moeten doen.

Mijn naam is Jennifer en ik ben 34 jaar. Ik ben chaotische moeder, enthousiaste vriendin, liefdevolle partner en een waanzinnig nieuwsgierig mens. Alles wat ik met jullie delen mag, komt daaruit voort. Lees, geniet mee en vul mij aan!

Comments: 1

  • Avatar
    reply

    Frans Janssens

    16 oktober 2019

    Mooi verhaal, dankjewel!

Post a Comment