` RECEPT: Boerenkoolquiche - Boost your Health

Member login

[wlm_loginform]

RECEPT: Boerenkoolquiche

Herfst en winter, de tijd van het jaar waarin we massaal weer aan de stamppotten gaan! Nu ben ik helaas zelf geen fan van stamppotten maar daar kwam jaren geleden (deels) verandering in. Mijn moeder las in het boek van Yvonne Lemmers (Grip op Koolhydraten) een recept voor boerenkoolquiche. Op deze manier vind ik boerenkool wel lekker en daarom deel ik graag dit recept met jullie. Dit is in mijn ogen een heerlijke variant op de originele boerenkoolstamppot, eentje zonder aardappelen!

Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen):

  • 600 gr boerenkool
  • 250 gr spekjes
  • 250 ml slagroom
  • 1 rookworst (vers of een voorverpakte in vacuüm)
  • 6 eieren
  • 200 gr geraspte kaas (oude is het lekkerst maar kan met elke soort)
  • Peper

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Kook de boerenkool ongeveer 10 á 15 minuutjes totdat deze geslonken is. Indien je een verse worst gebruikt kun je deze op de boerenkool mee koken. Deze gaart verder in de oven dus het is niet erg als de worst nog niet gaar is wanneer je de boerenkool afgiet.
  • Klop de eieren met de slagroom in een kom. Giet dit mengsel in een grote ovenschaal.
  • Bak ondertussen de spekjes uit. Snij de worst in dunne plakjes en bak deze ook nog even mee. Breng op smaak met peper.
  • Giet de boerenkool af.
  • Meng de helft van de boerenkool met de helft van de gebakken spekjes en worst. Meng hier ook een handje geraspte kaas doorheen (kan in de kom waarin je de eieren en slagroom hebt geklopt).
  • Schep de gemengde boerenkool in de ovenschaal, bovenop het mengsel van eieren en slagroom.
  • Meng de andere helft van de boerenkool met de andere helft van de gebakken spekjes en worst en wederom een handje geraspte kaas. Schep ook dit deel in de ovenschaal.
  • Zorg ervoor dat de worst en spekjes gelijkmatig zijn verdeeld in de ovenschaal. Druk de boerenkool stevig aan.
  • Bestrooi met het restant van de geraspte kaas.
  • Bak in het midden van de oven voor ongeveer 40minuten. Kijk zeker na een halfuurtje even of de boerenkoolblaadjes aan de bovenkant niet verbranden. Als dit al snel lijkt te gebeuren kun je de ovenschaal even afdekken met aluminiumfolie.

Wanneer je een kleinere quiche wil maken kan dit met de volgende verhoudingen: 300gram boerenkool, wel gewoon lekker een hele rookworst, 125gram spekjes, 200ml slagroom, 4 eieren en wat minder geraspte kaas naar smaak.

"Mijn grootste hobby is koken en bakken. Naast mijn werk ben ik veel in de keuken te vinden. Van bijna al mijn creaties maak ik foto’s om te kunnen plaatsen op mijn Instagram-account: Carola_s_kitchen. Hiermee wil ik anderen inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook af en toe met een guilty pleasure."

Post a Comment