Member login

Username
Password

» Lost your Password?



RECEPT: Gevulde speculaas: glutenvrij, suikervrij en lactosevrij

Sinterklaas is alweer onderweg. Tijd voor lekkere zelfgemaakte speculaas. Als kind was ik dol op bakken, maar gevulde speculaas vond ik toch elk jaar weer een hoogtepunt. Het ruikt heerlijk en past goed bij de donkere dagen. Heerlijk om op een zondagmiddag op je gemak te maken, met de open haard aan, terwijl het buiten regent of sneeuwt.

Wat heb je nodig voor de gevulde speculaas?

  • 125 gram vloeibare (room)boter (kokosolie is ook een optie)
  • 160 gram dadelstroop
  • 2 el koekkruiden of speculaaskruiden
  • 25 gram rijstmelk
  • 260 gram havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 15 gram grof gemalen noten (amandel, hazelnoot, of ongebrande/ongezouten noot naar keuze)

Wat heb je nodig voor het spijs?

  • 125 gram fijn gemalen noten (amandel, hazelnoot, of ongebrande/ongezouten noot naar keuze)
  • 125 gram ahornsiroop
  • 1 ei en 1 ei om te bestrijken
  • wat havermeel voor bestrooien

Hoe maak je het?

  • Te beginnen met het deeg voor de speculaas: meng de melk, het bakpoeder, de koekkruiden, de ahornsiroop en de boter met elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje havermeel toe en kneed tot deeg.
  • Druk het deeg een beetje plat en leg het in plastic folie in de koelkast.
  • Laat zo lang mogelijk hard worden, hoe kouder het deeg, hoe beter uit te rollen.
  • Dan het spijs: meng de fijn gemalen noten met ahornsiroop en eiwit van 1 ei.
  • Kneed door tot het goed smeuïg is en laat dit ongeveer 15-30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 0C (bij hetelucht geen boven en onder verwarming, enkel hetelucht).
  • Kluts het tweede ei om te bestrijken.
  • Leg het deeg uit de koelkast tussen twee ruime vellen plastic folie en rol daarmee het deeg uit tot een brede plak van ongeveer een centimeter hoog.
  • Verwijder de bovenste plastic folie.
  • Maak van het spijs een brede rol en plaats deze op de speculaas. Rol/vouw de speculaas over het spijs heen dicht en druk aan de randen goed dicht.
  • Smeer vervolgens goed in met geklutst ei.
  • Leg de rol zonder plastic folie op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de gevulde speculaas in ongeveer 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Comments: 2

  • reply
    17 november 2015

    Aah, ik ben echt gek op gevulde speculaas. Ben benieuwd naar deze glutenvrije variant!

    • Melinda van Rossen
      reply

      Melinda van Rossen

      17 november 2015

      Wij ook Marlotte, leuk om te horen! Hij smaakt heerlijk! 🙂

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .